
Door Anne Bruinsma

Resultaten van FarmHack #1!
Deze eerste FarmHack waren we op bezoek bij Jacob van den Borne. Jacob vertelde bij de start in geur en kleur over precieze bemesting, beregening, bestrijding en het optimaliseren van de opbrengst. Het wordt al snel duidelijk dat, als je observaties wil duiden en vertalen naar zinvolle inzichten, je dan als boer heel veel moet meten. Jacob bewandelt hierin een bijzondere weg, waardoor hij inmiddels zelfs beland is in het werkgebied van Big Data analisten. Het thema van FarmHack #1 is dan ook datavisualisatie, om precisielandbouwdata toegankelijk en inzichtelijk te maken.
Een FarmHack is een hackathon: een competitie waar multidisciplinaire teams in korte tijd oplossingen bedenken voor vraagstukken, dankzij slimme combinaties van data, software, hardware en design.
Datadonoren en kennispartners
Tijdens deze FarmHack gingen we aan de slag met open data en het data aanbod van Jacob. Daarnaast hadden de hackers toegang tot waardevolle aanvullende data. Eurofins Agro bood als datadonor toegang tot bodemscoutdata; data die is gebaseerd op satellietbeelden van negen groeiseizoenen. Kennispartner Alterra gaf toegang tot data met potentiële risicolocaties voor oppervlakkige afspoeling. Geodan was als kennispartner aanwezig om met virtual reality en serious gaming te helpen om toekomstscenario’s te ontwikkelen. Zij brachten de nieuwste 3D technologie met zich mee (HTC Vive), namelijk Virtual Reality.
Drie Teams
Tijdens de FarmHack gingen drie interdisciplinaire teams aan de slag. De teams bestonden onder andere uit domeinexperts, coders, planologen, data crunchers, business developers en designers. Zij gingen aan de slag met de nieuwste technologiën en innovaties op het gebied van drones, data, virtual reality en webinterfaces. Deelnemers met een achtergrond in ruimtelijk ontwerp dachten na over mogelijkheden van hergebruik van landbouwdata voor communicatie en interactie met de omgeving.
Een korte videoimpressie vind je hier.
De winnaar! Team Digital Eye
De winnaar van de FarmHack #1 is het team Digital Eye! Zij hadden als doelstelling om op een gestandaardiseerde manier gewasfoto’s te nemen en te archiveren. Hun doel is om sneller gewasafwijkingen op te sporen, gewasanalyses in de tijd met optische beelden te ondersteunen en oogstvoorspellingen te verrijken met informatie uit optische beelden. Want een boer heeft wel veel data, maar geen optische informatie van de aardappelplant, in zijn archief.
Team Digital Eye wil deze optische informatie in kaart brengen door een camera op een trekker of machine te monteren. De camera wordt door een app aangestuurd en neemt op vooringestelde locaties een foto. Ook moet het mogelijk zijn om in het veld nieuwe zogenaamde ‘points of interest’ in te voeren. Via cloud automation worden alle foto’s verzameld op één centrale plaats met enkele aanvullende gegevens (datum, perceel, tijdstip, gewas, aard van bewolking, rijrichting). Later worden deze gegevens verrijkt met sensor data, as applied data (data die uit de machine/trekker komen met bijvoorbeeld de werkelijk toegediende hoeveelheid kunstmest per locatie) en open data. De doelgroep van de applicatie zijn akkerbouwers, loonwerkers (werkvoorbereider, machinist, trekkerchauffeur, teeltadviseur) en adviesorganisaties (teeltadviseur, technisch economische adviseur).
Het verdienmodel is gebaseerd op betere analyse en advies. Hierdoor ontstaat er meer rendement, efficiëntere teelt en meer omzet voor loonwerkers. Alhoewel direct toepasbaar, zijn er ook een hoop opstartkosten voor deze innovatie. Het team schatte in dat deze innovatie onvoldoende is om een start-up op te bouwen. Wel zijn er kansen voor reguliere leveranciers. Zij kunnen de hardware en bijbehorende applicatie uitontwikkelen als aanvullende service binnen bestaand aanbod.
Organic Matter
Het team Organic Matter richtte zich op data science om data voor de boer om te zetten in praktische inzichten. Ze hebben twee percelen met veel variatie helemaal doorgelicht om significante patronen te destilleren. Ook richtten ze een grote database in, waarin alle data van alle percelen van Jacob verzameld zijn. Met een uit ontwikkelde applicatie kan Jacob daardoor straks voor al zijn percelen data plotten en verbanden zoeken. Het team toonde al statische verbanden aan tussen bodemgeleidbaarheid en opbrengst. Tenslotte ontwikkelde het team een aantal wireframes (blueprints) van de gebruiksvriendelijke applicatie die ze voor ogen hadden.
Het basis idee is dat je als boer een signaal ontvangt op het moment dat je een perceel binnentreedt (‘entry of parcel detection’). Dit is mogelijk dankzij de technologie van geofencing. Met de beoogde app kan de boer via GPS tracking op een bepaalde positie real-time data oproepen en invoeren. Door bovendien aan te geven in de app wat je als boer komt doen in het veld, kan de meest relevante data worden aangeboden.
Wireframes van het team Organic Matter
De applicatie biedt de akkerbouwer vooral tijdsbesparing, meer inzicht (en daardoor input besparing) en risicobeheersing op. Adviseurs levert het naast tijdsbesparing ook kennisontwikkeling en nauwkeurigheid op, en voor toeleveranciers levert het mogelijkheden voor gerichtere sales. Het team denkt zo’n 200.000 tot 300.000 euro nodig te hebben om de applicatie uit te ontwikkelen.
Team One Day Fly
Het team One Day Fly richtte zich op technologie uit de gamingwereld om data op een slimmere en nieuwe manier te integreren, analyseren en visualiseren. Dankzij de 3D expertise van Geodan (Falcon Viewer) ging het team aan de slag met zeer gedetailleerde 3D metingen (point clouds) van het bedrijf van Jacob. Ze hebben in het bijzonder gekeken naar drone data en het mogelijk gemaakt om met door middel van virtual reality rond te lopen over zijn point clouds/3D omgeving (een point cloud is een verzameling afstandsmetingen gemaakt met een lasercanner. Als je een aantal point clouds aan elkaar koppelt heb je een 3D model van hetgeen je gescand hebt).
Het resultaat van Team One Day Fly is een illustratie van de kracht van 3D visualisatie voor de boer. Hij kan hiermee sneller en makkelijker door zijn data heen gaan. Het biedt veel beter overzicht en enorme tijdswinst in het analyseren en begrijpen van grote hoeveelheden landbouwdata. Kansrijk als technologie om de gemiddelde eindgebruiker te bereiken: intuïtief, visueel, veel complexiteit weggewerkt. Deelnemer: “In het begin, in de tijd van MS-DOS en zo, moest je om met een computer te werken een halve coder zijn. Nu zijn computers smart devices die super simpel en heel intuïtief te bedienen zijn. Technologie in de landbouw moet deze metamorfose nog maken, zodat adoptie echt een grote vlucht neemt. Virtual Reality is daar echt een spannende voorbode van.”.
Virtual reality kan bovendien bijdragen aan de plannen die Jacob en een aantal van zijn collega’s hebben. Zij willen een Smart Grid ontwikkelen, waarbij zij bestaande en toekomstige energiestromen in beeld brengen. Denk bijvoorbeeld aan het live ervaren van de effecten van het plaatsen van windmolens, bijvoorbeeld door heatmaps van geluid en schaduw. Virtual reality maakt het mogelijk om samen met ondernemers, bewoners en landschapsarchitecten een omgeving te beleven, aan te passen, en te bepalen wat er nodig is om dat te bereiken. Nu en in de toekomst. Voor de landbouw een nieuwe manier van dialoog met de omgeving.
Vervolg
Aan het eind van de hackathon krijgt het beste team een bescheiden geldprijs, en vooral krijgen de winnaars eind augustus een BootCamp aangeboden bij de ZLTO, de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie. Deze bootcamp staat onder leiding van Source Institute. Teams worden pitch ready gemaakt voor een event met investeerders in samenwerking met ABN AMRO tijdens de Dutch Design Week.
De resultaten van FarmHacks worden op een open en duurzame manier vastgelegd in een daartoe ontworpen open ecosysteem. Het streven van FarmHack is namelijk om een solide gemeenschappelijke basis realiseren waarop we samen waarde toevoegende apps en oplossingen bouwen. FarmHack daarom als een open source project. De resultaten van alle FarmHacks zijn straks terug te vinden in ons GitHub ecosysteem (een plek waar samen aan broncode kan worden gewerkt).