Door Linda Haartsen
FarmHack Campus
De plannen voor 2024! FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw en gebiedsontwikkeling.
De focus op leren is een logische stap
… vanuit onze ervaring
FarmHack werkt al aan kennisuitwisseling, ooit begonnen we met Agrichat op Twitter, onze hackathons, de vele online en blended leertrajecten: Kennisuitwisseling zit in het FarmHack DNA.
… en gezien de noodzaak
Landbouw is altijd een dynamisch geheel van teelt, natuur, weer, markten en beleid, tegenwoordig is er wel héél veel aan het verschuiven: van klimaatverandering tot geopolitiek. Ondertussen stapelen de verwachtingen (of eisen) van de samenleving jegens die landbouw zich op. Boeren zien zich geconfronteerd met een woud aan regels en een onzekere toekomst.
De stikstofimpasse en het gesneuvelde Landbouwakkoord laten zien hoe lastig het is om doelmatig beleid te maken, en dan hebben we het nog niet over uitvoeringscapaciteit. De gewenste overgang naar doelsturing heeft operationeel nog heel wat veel voetangels en klemmen. In dit web van complexe systemen willen we bijdragen aan oplossingen.
Dit is waar wij voor staan
Een trainingsaanpak heeft pas impact als kennisoverdracht gepaard gaat met een gedeelde kijk op het onderwerp of doel dat voorligt. De kans is groot dat de kennis al voor het grijpen ligt, bijvoorbeeld een rekentool, bodemwijzer, of beleidsregeling. Wat vaak ontbreekt, is collectieve adoptie van die kennis door meerdere stakeholders, en het ontwikkelen van een gedeelde visie en werkwijze. Daarom ontwerpen we leertrajecten met een sociaal karakter, een grote mate van interactie tussen deelnemers en vooral: stevige inbedding in een netwerk.
Dit is waar u ons voor kunt bellen
U kunt ons bellen als u samen met ons wilt werken aan gerichte kennisinterventies in gebiedsprocessen of landbouwontwikkeling. Samen met u stellen we leerdoelen en de doelgroep vast. We maken een keuze voor fysiek, online of een mix. Al onze interventies zijn in groepsverband en met gelegenheid voor onderlinge uitwisseling. We maken dankbaar gebruik van bestaande bronnen, zoals bijvoorbeeld uit uw organisatie of van Groen Kennisnet. We werken graag met de gespecialiseerde leeromgeving LXP, waar we ook grote groepen deelnemers aankunnen. We staan open voor een gesprek over communities of practice, of langerdurende netwerkbegeleiding met vaste contactmomenten. We experimenteren ook graag met online tools of social media als kenniskanaal. Wat denkt u van micro-learning via Whatsapp of een levendige Linkedin-groep?