FarmHack Campus

21 12 2023

Door Linda Haartsen

Allround teamlid van FarmHackNL. Informatie en communicatie, onderzoek en advies, IT.

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw en gebiedsontwikkeling.

 

De focus op leren is een logische stap

 

… vanuit onze ervaring

FarmHack werkt al aan kennisuitwisseling, ooit begonnen we met Agrichat op Twitter, onze hackathons, de vele online en blended leertrajecten: Kennisuitwisseling zit in het FarmHack DNA. 

… en gezien de noodzaak

Landbouw is altijd een dynamisch geheel van teelt, natuur, weer, markten en beleid, tegenwoordig is er wel héél veel aan het verschuiven: van klimaatverandering tot geopolitiek. Ondertussen stapelen de verwachtingen (of eisen) van de samenleving jegens die landbouw zich op. Boeren zien zich geconfronteerd met een woud aan regels en een onzekere toekomst. 

De stikstofimpasse en het gesneuvelde Landbouwakkoord laten zien hoe lastig het is om doelmatig beleid te maken, en dan hebben we het nog niet over uitvoeringscapaciteit. De gewenste overgang naar doelsturing heeft operationeel nog heel wat veel voetangels en klemmen. In dit web van complexe systemen willen we bijdragen aan oplossingen. 

 

Dit is waar wij voor staan

Een trainingsaanpak heeft pas impact als kennisoverdracht gepaard gaat met een gedeelde kijk op het onderwerp of doel dat voorligt. De kans is groot dat de kennis al voor het grijpen ligt, bijvoorbeeld een rekentool, bodemwijzer, of beleidsregeling. Wat vaak ontbreekt, is collectieve adoptie van die kennis door meerdere stakeholders, en het ontwikkelen van een gedeelde visie en werkwijze. Daarom ontwerpen we leertrajecten met een sociaal karakter, een grote mate van interactie tussen deelnemers en vooral: stevige inbedding in een netwerk. 

Dit is waar u ons voor kunt bellen

U kunt ons bellen als u samen met ons wilt werken aan gerichte kennisinterventies in gebiedsprocessen of landbouwontwikkeling. Samen met u stellen we leerdoelen en de doelgroep vast. We maken een keuze voor fysiek, online of een mix. Al onze interventies zijn in groepsverband en met gelegenheid voor onderlinge uitwisseling. We maken dankbaar gebruik van bestaande bronnen, zoals bijvoorbeeld uit uw organisatie of van Groen Kennisnet. We werken graag met de gespecialiseerde leeromgeving LXP, waar we ook grote groepen deelnemers aankunnen. We staan open voor een gesprek over communities of practice, of langerdurende netwerkbegeleiding met vaste contactmomenten. We experimenteren ook graag met online tools of social media als kenniskanaal. Wat denkt u van micro-learning via Whatsapp of een levendige Linkedin-groep?

FarmHackCampus, prettig kennis maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest. 

KPI Live 2022

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]