Eervol 2e JoinData Hack: Jongvee data

07 12 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Eervol 2e JoinData Hack: Jongvee data

JoinData, de elektronische rotonde voor data van het boerenerf, gaat boeren overzicht bieden en controle geven over hun data, en de uitwisselbaarheid van data vergroten. Voorafgaand aan de lancering van JoinData begin volgend jaar, organiseerde FarmHack 30 november en 1 december een hackathon om data-partners aan te haken. Het team “You are what you eat?” kreeg een eervolle vermelding voor hun slimme data-analyse. De productie van melkkoeien werd gerelateerd aan de groei van dezelfde dieren als kalf. Daar kwamen interessante correlaties uit, al bleken ook tekortkomingen in de data. Indien meer data van goede kwaliteti beschikbaar komen, liggen toepassingen voor de hand: Kun je aan de hand van de gerealiseerde groei van een kalf (in combinatie met genetische informatie), haar toekomstige melkproductie voorspellen? En kunnen we een kalf doelbewust zó voeren dat ze optimaal melk gaat geven? 

Het team startte met historische datasets vanuit eerdere SDF (smart dairy farming) projecten. De productiedata van dezelfde individuen kon opgehaald worden, dankzij machtigingen van de betrokken melkveehouders. In dit team hadden we echte dataspecialisten, maar voordat zij met slimme modellen aan de slag konden moest de data geschoond worden. Daar ging veel tijd in zitten, met name de sensordata uit de kalverproef bleek behoorlijk veel ruis te bevatten. Uiteindelijk werden uit bijna 500 individuen maar 41 gevonden die bruikbare data van zowel de groei als kalf als de productiedata hadden.

Artem Duplinskiy, Rajkumar Balakrishnan (Agrifirm), Gosia Wrzesinska, Ruben van der Zwaan (allen CodersCo). Niet op de foto: Rob van Winden, (Agrifirm) en Wilco van Beest (VAA-ICT)

Wat doe ik vandaag met dit kalf?

Gaat een kalf dat achterbleef in groei, haar genetische potentie om melk te geven nog kunnen vervullen, of blijft ze later ook een zwakke koe? En: hoe voer ik mijn kalveren op een manier die toekomstige productie optimaliseert? Dat zijn vragen die dagelijks leven bij boer en boerin. De data-tovenaars van dit team maakten een model dat antwoorden biedt op deze vragen. Enkele uitkomsten: Een kalf dat meer melk drinkt geeft later hogere vetpercentages in haar melk. Een zwaarder kalf geeft meer niet persé meer melk, maar wel meer eiwit in haar melk. Het team stelde op basis van productiedata van koeien en hun moeders vast dat de genetische aanleg van een kalf de belangrijkste voorspellende factor voor productie is, daarom is dit in het model meegewogen. Bekijk de pitch van het team op FarmHack Github om te zien wat ze presenteerden.

Naarmate we meer beschikking over data krijgen (uit kalverdrinkautomaten en automatische weegunits), kunnen preciezere antwoorden gegeven worden.

Leren van data

Dit team bevatte drie data-experts van de start-up CodersCo uit Amsterdam, zij waren niet eerder bekend met agri. Ze lieten de data spreken en dat wekte indruk. In de presentatie deelde Ruben twee belangrijke observaties. De eerste: Datakwaliteit is een bottleneck, een belangrijke issue, die aandacht verdient. De tweede: er is een heel ecosysteem nodig rond JoinData om alle taken goed te vervullen: dataschoonmakers, data-analisten, appbedenkers, app-makers, user interface ontwerpers. En dat gaat een bloeiend ecosysteem worden indien we gezond gebruik maken van elkaar.

Het team bracht in praktijk wat ze prediken en zette hun resultaten en de moeizaam geschoonde data op de FarmHack github. We hopen dat het gebruikt en vooral ook aangevuld wordt.

Kalverdrinkautomaten verzamelen data.Een waardevolle input voor voorspellende modellen.

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.