Winnaar JoinData Hack: Lots-of-Data!

06 12 2017

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Winnaar JoinData Hack: Lots-of-Data!

JoinData, de elektronische rotonde voor data van het boerenerf, gaat boeren overzicht bieden en controle geven over hun data, en de uitwisselbaarheid van data vergroten. Voorafgaand aan de lancering van JoinData begin volgend jaar, organiseerde FarmHack 30 november en 1 december een hackathon om data-partners aan te haken. Winnaar van de hackathon was het team Lots-of-Data, dat via JoinData perceelsgegevens van de AgroDataCube ontsloot, voor app leveranciers op Akkerweb.

Het team startte vanuit de vraag hoe makkelijk het zou zijn om de AgroDataCube aan JoinData te koppelen. De AgroDataCube is het Big Data programma van Wageningen Universiteit, een datapakhuis met open data over landbouwpercelen van Nederland. De vervolgvraag was natuurlijk welke mogelijkheden het vervolgens oplevert als deze data ook via JoinData benaderbaar zijn. Het team bestond uit vertegenwoordigers van Wageningen Universiteit, Akkerweb en Rovecom, software partner van JoinData.

Winnende team, met vlnr: Rob Knapen (WUR), Ralf Alderliest (Rovecom), Matthijs Vonder (TNO), Gerben Donker (Rovecom), Sener Celik (manager JoinData). Niet op de fotot: Roel Veerman en Jeroen Capelle (Akkerweb).

Hack resultaten

De usecase waar het team mee aan de slag is gegaan was de behoefte van de boer om optimaal bij te bemesten. Het scenario: de boer vraagt straks via het platform Akkerweb advies aan een commerciele dienstverlener. Deze dienstverlener verrijkt daarvoor drone data met meteo en historische biomassa-informatie, die dankzij JoinData op te halen zijn uit de AgroDataCube. Tijdens de hackathon kluste het team verschillende uitbreidingen. Bekijk de pitch van het team op FarmHack Github om te zien wat ze onder de motorkap precies hebben ontwikkeld. Het gaat om de volgende onderdelen:

  1. Op Akkerweb is de user interface uitgebreid

  2. Binnen JoinData zijn nieuwe resources getypeerd (meteo data, biomassa, geolocaties) en een oplossing bedacht voor het gebruik van de open data (waar anders dan voor data van boeren geen machtigingen benodigd zijn).

  3. Op de AgroDataCube ontwikkelden ze een adaptor, waarmee het verkeer op de JoinData rotonde wordt afgeschermd van dynamiek binnen de Cube. Ook andere partijen kunnen aansluiten op AgroDataCube (Bijv. E-pieper).

  4. Tussen de drie entiteiten hebben ze de koppelvlakken uitgebreid en geïntegreerd.

 

Conclusie

De grootste winst is dat dankzij de uitbreidingen we weer een stap dichterbij zijn bij de gewenste situatie dat leveranciers onder specifieke voorwaarden makkelijk en snel met landbouwdata kunnen werken. Dat is hard nodig, als we tot nieuwe innovaties voor een efficiëntere bedrijfsvoering willen komen. Bijkomend voordeel van de intieme kennismaking tijdens twee dagen hacken op de Dairy Campus, is dat duidelijker is geworden hoe verschillende initiatieven zich tot elkaar verhouden. Akkerweb richt zich op het aanbieden van applicaties, de Cube is een centrale datawarehouse en richt zich op datakwaliteit, en JoinData heeft een faciliterende, verbindende en aanjagende rol.

Een belangrijke volgende stap is bedenken hoe de verschillende diensten die deze partijen leveren, vergoed gaan worden. Er wordt door verschillende partijen flink geïnvesteerd om een situatie te creeren waarin het makkelijker wordt om landbouwdata te gebruiken en te verwaarden. Maar in landbouwketens vloeit gecreëerde waarde niet vanzelf (naar rato) terug naar eerdere schakels in de keten. Een mooi thema voor een volgende hackathon misschien?

Rondleiding op de Dairy Campus, Leeuwarden

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.