Datalab en Trekkerdata

24 04 2020

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Datalab en Trekkerdata

FarmHack is partner van het DataLab AgriFood, een onderwijsprogramma gericht op de ontwikkelingen rond data in agrifood. Dit programma zet in op vernieuwende onderwijsvormen, interactie met het bedrijfsleven, interdisciplinariteit en ‘doorlopende leerlijnen’ (MBO-HBO-WO). We helpen om deze ambitie concreet te maken door tijdens hackathons studenten van verschillende opleidingen samen te laten werken. Of bijvoorbeeld door studententeams in staat te stellen om aan FarmHack projecten te werken. Op dit moment werkt een technisch team van AVANS studenten aan een open source trekkerdata project, onder begeleiding van FarmHack partner Auke Sytsma.

 

Achtergrond

Eind 2018 organiseerden we de TrekkerHack waar we voor het eerst kennismaakten met de ISOBlue, een open source datalogger ontwikkeld aan Purdue Unversiteit. Daarna hebben we, mede dankzij het Europese Smart Agri Hubs, in 2019 een proeftraject kunnen  draaien met 5 boeren en loonwerkers. Per deelnemer werd een trekker uitgerust met een datalogger voor het automatisch verzamelen van de data die het voertuig vrijgeeft.

 

We hebben een hoop technische trekkerdata beschikbaar kunnen maken, waaronder Hefpositie en -belasting, Motorbelasting, toerental en koppel, Wielsnelheid, GPS snelheid en Brandstofverbruik. De data gaven we een timestamp en GPS-coördinaten mee, waarna ze in een portaal beschikbaar kwamen voor de boer, als visualisatie op de kaart en als download. De logger heeft de potentie om de lijst datasets verder uit te breiden, inclusief data van het werktuig (zaaien, oogsten). Al zijn er ook gegevens die door fabrikanten worden afgeschermd via encryptie. Deze data is niet zonder meer bruikbaar te maken.

Trekkerdata gevisualiseerd op de kaart

 

Trekkerdata in het Onderwijs

De open source datalogger vormt een interessant leermiddel, dat toegang biedt tot nieuwe technologie, vragen van boeren en zeeën van data die nadere analyse vragen. De datalogger bevat op alle onderwijsniveau’s interessante aanknopingspunten voor studenten:

  • MBO: hardware, elektrotechniek, reparatie, kennis van data uit de praktijk (duiden van waarden, onderzoeksvragen, gebruik, reparatie, onderhoud), etc.
  • HBO: hardware, elektrotechniek, data opslag, data visualisatie, datagovernance, IT/informatica (Linux, software), etc.
  • WO: data-analyse, modellering, precisielandbouw, Big Data, Machine Learning, IT/informatica (Linux, software), etc.

Wat we hopen is dat we de loggers zelf of specifieke challenge online benaderbaar kunnen maken, waarbij de bijdragen van eerdere studententeams gedocumenteerd en toegankelijk zijn, zodat verschillende opleidingen er binnen het huidige curriculum snel en autonoom aan kunnen werken. De logger gaat zo functioneren als verbinding tussen de opleidingen.

 

AVANS team

Vijf studenten zijn in in een multidisciplinaire minor vanaf begin dit jaar aan de slag. Doelstellling van hun project is onder meer om te helpen de kwaliteit van de data te verbeteren door slimme aanpassingen te doen of  verbeterde technologie te gebruiken. Hun verbeterslagen willen ze bovendien gaan testen in de praktijk. Op dit moment doen ze bijvoorbeeld onderzoek naar het toevoegen van een extra GPS-module, eén stationair GPS-module en één op de datalogger, waarmee het principe van een RTK-systeem nagebouwd wordt. Zo kunnen zo beoordelen of dit tegen niet al te hoge kosten mogelijk is.

 

Vervolg

Na afloop van de huidige minor in Juni 2020 zal er een eindproduct klaarliggen waar een volgende minor groep in September 2020 het stokje zou kunnen overnemen. Na de zomervakantie staan er 60 studenten klaar van zowel Avans als HAS hogeschool in het DataLab aan de slag met vraagstukken van boeren en tuinders. Dankzij het DataLab en alle kennisinstellingen en bedrijven die er bij betrokken zijn, gaan al deze studenten een bijdrage leveren aan het beter benutten van data in de landbouw, met meer analyse, meer slimme toepassingen en ondersteuning voor boeren bij het toepassen ervan.

 

Zelf aan de slag?

  • Ben je boer of loonwerker,  en wil je zelf een datalogger op je trekker? Meld je dan aan op trekkerdata.nl
  • Ben je actief in het onderwijs, en wil jij ook graag studenten met trekkerdata aan de slag laten gaan? Mail dan info[at]farmhack.nl

 

One thought on “Datalab en Trekkerdata

  1. berkenbos schreef:

    Ik vind zulke blogs leerrijk. Je blijft hiermee niet alleen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, maar je leert ook veel meer over een specifieke branche. Ik kijk zeker uit naar meer interessante blogs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

KPI Live

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]

Results NIVA hack

The results of the NIVA Hackathon on environmental data for farming on the 16th and 17th of June 2022. Participants from Italy, France, the Netherlands and Ireland met in a Dutch farm and worked for 28h on four hackathon challenges.

NIVA Hack (16&17JUNE)

How do we open up environmental data to farmers to help make them more informed land management decisions and improve their environmental performance? This is the key goal for the 32 hour NIVA hackathon, which will take place on a farm on the 16th and 17th June.