Datalab en Trekkerdata

24 04 2020

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Datalab en Trekkerdata

FarmHack is partner van het DataLab AgriFood, een onderwijsprogramma gericht op de ontwikkelingen rond data in agrifood. Dit programma zet in op vernieuwende onderwijsvormen, interactie met het bedrijfsleven, interdisciplinariteit en ‘doorlopende leerlijnen’ (MBO-HBO-WO). We helpen om deze ambitie concreet te maken door tijdens hackathons studenten van verschillende opleidingen samen te laten werken. Of bijvoorbeeld door studententeams in staat te stellen om aan FarmHack projecten te werken. Op dit moment werkt een technisch team van AVANS studenten aan een open source trekkerdata project, onder begeleiding van FarmHack partner Auke Sytsma.

 

Achtergrond

Eind 2018 organiseerden we de TrekkerHack waar we voor het eerst kennismaakten met de ISOBlue, een open source datalogger ontwikkeld aan Purdue Unversiteit. Daarna hebben we, mede dankzij het Europese Smart Agri Hubs, in 2019 een proeftraject kunnen  draaien met 5 boeren en loonwerkers. Per deelnemer werd een trekker uitgerust met een datalogger voor het automatisch verzamelen van de data die het voertuig vrijgeeft.

 

We hebben een hoop technische trekkerdata beschikbaar kunnen maken, waaronder Hefpositie en -belasting, Motorbelasting, toerental en koppel, Wielsnelheid, GPS snelheid en Brandstofverbruik. De data gaven we een timestamp en GPS-coördinaten mee, waarna ze in een portaal beschikbaar kwamen voor de boer, als visualisatie op de kaart en als download. De logger heeft de potentie om de lijst datasets verder uit te breiden, inclusief data van het werktuig (zaaien, oogsten). Al zijn er ook gegevens die door fabrikanten worden afgeschermd via encryptie. Deze data is niet zonder meer bruikbaar te maken.

Trekkerdata gevisualiseerd op de kaart

 

Trekkerdata in het Onderwijs

De open source datalogger vormt een interessant leermiddel, dat toegang biedt tot nieuwe technologie, vragen van boeren en zeeën van data die nadere analyse vragen. De datalogger bevat op alle onderwijsniveau’s interessante aanknopingspunten voor studenten:

  • MBO: hardware, elektrotechniek, reparatie, kennis van data uit de praktijk (duiden van waarden, onderzoeksvragen, gebruik, reparatie, onderhoud), etc.
  • HBO: hardware, elektrotechniek, data opslag, data visualisatie, datagovernance, IT/informatica (Linux, software), etc.
  • WO: data-analyse, modellering, precisielandbouw, Big Data, Machine Learning, IT/informatica (Linux, software), etc.

Wat we hopen is dat we de loggers zelf of specifieke challenge online benaderbaar kunnen maken, waarbij de bijdragen van eerdere studententeams gedocumenteerd en toegankelijk zijn, zodat verschillende opleidingen er binnen het huidige curriculum snel en autonoom aan kunnen werken. De logger gaat zo functioneren als verbinding tussen de opleidingen.

 

AVANS team

Vijf studenten zijn in in een multidisciplinaire minor vanaf begin dit jaar aan de slag. Doelstellling van hun project is onder meer om te helpen de kwaliteit van de data te verbeteren door slimme aanpassingen te doen of  verbeterde technologie te gebruiken. Hun verbeterslagen willen ze bovendien gaan testen in de praktijk. Op dit moment doen ze bijvoorbeeld onderzoek naar het toevoegen van een extra GPS-module, eén stationair GPS-module en één op de datalogger, waarmee het principe van een RTK-systeem nagebouwd wordt. Zo kunnen zo beoordelen of dit tegen niet al te hoge kosten mogelijk is.

 

Vervolg

Na afloop van de huidige minor in Juni 2020 zal er een eindproduct klaarliggen waar een volgende minor groep in September 2020 het stokje zou kunnen overnemen. Na de zomervakantie staan er 60 studenten klaar van zowel Avans als HAS hogeschool in het DataLab aan de slag met vraagstukken van boeren en tuinders. Dankzij het DataLab en alle kennisinstellingen en bedrijven die er bij betrokken zijn, gaan al deze studenten een bijdrage leveren aan het beter benutten van data in de landbouw, met meer analyse, meer slimme toepassingen en ondersteuning voor boeren bij het toepassen ervan.

 

Zelf aan de slag?

  • Ben je boer of loonwerker,  en wil je zelf een datalogger op je trekker? Meld je dan aan op trekkerdata.nl
  • Ben je actief in het onderwijs, en wil jij ook graag studenten met trekkerdata aan de slag laten gaan? Mail dan info[at]farmhack.nl

 

One thought on “Datalab en Trekkerdata

  1. berkenbos schreef:

    Ik vind zulke blogs leerrijk. Je blijft hiermee niet alleen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, maar je leert ook veel meer over een specifieke branche. Ik kijk zeker uit naar meer interessante blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.