Compensatiesysteem Carbon Farming

23 04 2020

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Compensatiesysteem Carbon Farming

In oktober 2020 start FarmHack samen met partners als TNO, ZLTO en Udea een pilot binnen het EU gefinancierde project ‘Ploutos’, data-driven sustainable agri-food value chains. Het pilotproject is een van de elf ‘Sustainable Innovation Projects’ en focust zich op een compensatiesysteem voor het vastleggen van koolstof door boeren.

Binnen de pilot zal FarmHack onder meer capaciteit besteden aan het werken met trekkerdata en de mogelijkheid om daar bepaalde activiteiten (of juist het ontbreken daarvan) aan te tonen.

 

Achtergrond

Klimaatneutrale producten zijn al langer het aandachtspunt van Udea, een belangrijke groothandelaar in biologische producten in Nederland. Tot nog toe ging veel aandacht uit naar het zo veel mogelijk reduceren van koolstofemissie. Nu verschuift de aandacht ook naar het compenseren van de emmissie die vrijkomt bij (voornamelijk) transport. Deze compensatie wil men bewerkstelligen door het vastleggen van koolstof uit de lucht door middel van landbouw.

Op het moment gebruiken de boeren die aan Udea leveren niet alle mogelijke technieken die er zijn om koolstof vastlegging in de bodem te optimaliseren. Een van de belangrijkste redenen is het gebrek aan (financiele) beloning voor hun extra inspanningen.

In dit project zal getracht worden de bouwstenen van een koolstof compensatiesysteem te identificeren. Een belangrijk element is de beschikbaarheid en verzameling van boerderijdata die hiervoor behulpzaam kunnen zijn. Data worden verzameld over bodembeheersmaatregelen en bodemconditie en gekeken zal worden hoe deze in het systeem passen. Op het moment worden er veel data verzameld, maar slechts een fractie komt terug naar de boer. In dit project wordt ook aandacht besteed aan eigenaarschap en beheer van de data. Dit alles om te komen tot een data gedreven support systeem dat de bouwsteen is van het koolstof compensatie model tussen Udea en haar boeren.

 

Bionext heeft al ervaring opgedaan in Carbon Farming in eerdere projecten die zij uitvoerden, te bekijken op hun website

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

KPI Live 2022

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]

Results NIVA hack

The results of the NIVA Hackathon on environmental data for farming on the 16th and 17th of June 2022. Participants from Italy, France, the Netherlands and Ireland met in a Dutch farm and worked for 28h on four hackathon challenges.

NIVA Hack (16&17JUNE)

How do we open up environmental data to farmers to help make them more informed land management decisions and improve their environmental performance? This is the key goal for the 32 hour NIVA hackathon, which will take place on a farm on the 16th and 17th June.