Compensatiesysteem Carbon Farming

23 04 2020

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Compensatiesysteem Carbon Farming

In oktober 2020 start FarmHack samen met partners als TNO, ZLTO en Udea een pilot binnen het EU gefinancierde project ‘Ploutos’, data-driven sustainable agri-food value chains. Het pilotproject is een van de elf ‘Sustainable Innovation Projects’ en focust zich op een compensatiesysteem voor het vastleggen van koolstof door boeren.

Binnen de pilot zal FarmHack onder meer capaciteit besteden aan het werken met trekkerdata en de mogelijkheid om daar bepaalde activiteiten (of juist het ontbreken daarvan) aan te tonen.

 

Achtergrond

Klimaatneutrale producten zijn al langer het aandachtspunt van Udea, een belangrijke groothandelaar in biologische producten in Nederland. Tot nog toe ging veel aandacht uit naar het zo veel mogelijk reduceren van koolstofemissie. Nu verschuift de aandacht ook naar het compenseren van de emmissie die vrijkomt bij (voornamelijk) transport. Deze compensatie wil men bewerkstelligen door het vastleggen van koolstof uit de lucht door middel van landbouw.

Op het moment gebruiken de boeren die aan Udea leveren niet alle mogelijke technieken die er zijn om koolstof vastlegging in de bodem te optimaliseren. Een van de belangrijkste redenen is het gebrek aan (financiele) beloning voor hun extra inspanningen.

In dit project zal getracht worden de bouwstenen van een koolstof compensatiesysteem te identificeren. Een belangrijk element is de beschikbaarheid en verzameling van boerderijdata die hiervoor behulpzaam kunnen zijn. Data worden verzameld over bodembeheersmaatregelen en bodemconditie en gekeken zal worden hoe deze in het systeem passen. Op het moment worden er veel data verzameld, maar slechts een fractie komt terug naar de boer. In dit project wordt ook aandacht besteed aan eigenaarschap en beheer van de data. Dit alles om te komen tot een data gedreven support systeem dat de bouwsteen is van het koolstof compensatie model tussen Udea en haar boeren.

 

Bionext heeft al ervaring opgedaan in Carbon Farming in eerdere projecten die zij uitvoerden, te bekijken op hun website

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.