Compensatiesysteem Carbon Farming

23 04 2020

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Compensatiesysteem Carbon Farming

In oktober 2020 start FarmHack samen met partners als TNO, ZLTO en Udea een pilot binnen het EU gefinancierde project ‘Ploutos’, data-driven sustainable agri-food value chains. Het pilotproject is een van de elf ‘Sustainable Innovation Projects’ en focust zich op een compensatiesysteem voor het vastleggen van koolstof door boeren.

Binnen de pilot zal FarmHack onder meer capaciteit besteden aan het werken met trekkerdata en de mogelijkheid om daar bepaalde activiteiten (of juist het ontbreken daarvan) aan te tonen.

 

Achtergrond

Klimaatneutrale producten zijn al langer het aandachtspunt van Udea, een belangrijke groothandelaar in biologische producten in Nederland. Tot nog toe ging veel aandacht uit naar het zo veel mogelijk reduceren van koolstofemissie. Nu verschuift de aandacht ook naar het compenseren van de emmissie die vrijkomt bij (voornamelijk) transport. Deze compensatie wil men bewerkstelligen door het vastleggen van koolstof uit de lucht door middel van landbouw.

Op het moment gebruiken de boeren die aan Udea leveren niet alle mogelijke technieken die er zijn om koolstof vastlegging in de bodem te optimaliseren. Een van de belangrijkste redenen is het gebrek aan (financiele) beloning voor hun extra inspanningen.

In dit project zal getracht worden de bouwstenen van een koolstof compensatiesysteem te identificeren. Een belangrijk element is de beschikbaarheid en verzameling van boerderijdata die hiervoor behulpzaam kunnen zijn. Data worden verzameld over bodembeheersmaatregelen en bodemconditie en gekeken zal worden hoe deze in het systeem passen. Op het moment worden er veel data verzameld, maar slechts een fractie komt terug naar de boer. In dit project wordt ook aandacht besteed aan eigenaarschap en beheer van de data. Dit alles om te komen tot een data gedreven support systeem dat de bouwsteen is van het koolstof compensatie model tussen Udea en haar boeren.

 

Bionext heeft al ervaring opgedaan in Carbon Farming in eerdere projecten die zij uitvoerden, te bekijken op hun website

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Conferentiekrant

Deze conferentiekrant hoort bij de Werkconferentie van LNV – 29 november 2021- ‘Sturen op doelen in de landbouw: wensbeeld of […]

COVID-19 Do It Yourself Hackathon

In light of the current COVID-19 crisis, the SmartAgriHubs program is stimulating the development of digital innovations which can help tackle the challenges faced by the Agrifood sector with the launch of two open calls. Next to immediate technological solutions, they are also supporting hackathon type of activities. Our 2cents on the relevance of hackathons and an introduction to the DIY toolkit.

Data contracten in landbouw

Iedereen roept ‘de data is van de boer’, maar hoe zit het precies? Beschermt de AVG je privacy? Wat speelt er zich af in contracten met technologie leveranciers? We zijn in gebruikersovereenkomsten en privacy statements van trekkerfabrikanten gedoken, als voorbeeld van technologie leveranciers aan de landbouw. Er is goed nieuws. En er is slecht nieuws.