Winnaar: MaxiMi, op weg naar een nieuw mineralenbeleid

25 10 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Winnaar: MaxiMi, op weg naar een nieuw mineralenbeleid

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams.  De prijswinnaar MaxiMi ontwikkelde een tool voor maximale milieuprestaties met minimale (overheids)inspanning. MaxiMi opent de weg naar een nieuw mineralenbeleid, op basis van milieuprestaties. 

Gebiedsgericht maatwerk

Doeltreffendheid en naleving van de mestwetgeving staat ter discussie, en handhaving is complex en duur. MaxiMi neemt het oorspronkelijke doel van mestwetgeving als uitgangspunt: gezonde bodem en biodiversiteit. Er wordt een gebiedsaanpak gehanteerd, met een specifieke terugkoppeling per perceel binnen dat gebied. Een combinatie van private en publieke gegevens maakt dit mogelijk.

Dit betekent:
-minder ingewikkelde mestboekhouding en handhaving en minder controle, -meer zelfsturing, innovatie en lokaal maatwerk, en -meer verantwoordelijkheid voor de agrarische ondernemer.

MaxiMi won de gedeelde eerste prijs. vlnr Arie Purwanto (TU Delft), Cristoph Reimers, Nicole Bartelds (beide zelfstandig adviseur), Henk Janssen, Henri Holster (beide WUR), Gerard Ros (NMI), Niels Lammers (Eijkelkamp)

Gebiedscollectief

MaxiMi vervangt de huidige input gestuurde mestaanpak door een resultaatgestuurde benadering waarbij de kwaliteit van het oppervlaktewater sturend is voor het agrarisch management. De overheid laat de controle van de mestboekhouding los en geeft ondernemers de verantwoordelijkheid om hun bedrijfsvoering zo in te richten dat gebiedsdoelen van water- en luchtkwaliteit behaald worden. Controle vindt plaats op basis van metingen in het waterlichaam. Een collectief van agrarische ondernemers (incl. gebiedspartijen) is daarbij het aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de realisatie van gebiedsdoelen. Dit collectief maakt gebruik van sensoren en een machine learning systeem waarmee perceelskenmerken en bemesting gekoppeld worden aan de waterkwaliteit in het gebied. Na verloop van tijd ontstaat zo inzicht in de relatie tussen perceelsgebonden activiteiten en de officiële metingen van het waterschap op basis waarvan handhaving plaatsvindt. Dit systeem biedt daarmee een op feiten  gebaseerd handelingsperspectief voor de ondernemer en stimuleert duurzaam management. De verzamelde data zijn beschikbaar voor de ontwikkeling van adviesdiensten gericht op effectieve managementbeslissingen. Zo wordt de innovatiekracht van de agrobusiness ingezet om landbouwkundige bedrijfsdoelen te integreren met gebiedsdoelen voor waterkwaliteit.

Meer info

Het team maakte behalve de presentatie voor de Pitch MaxiMi, ook een Factsheet over MaxiMi.

Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.