Team Platinum Marktplaats

26 10 2017

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Team Platinum Marktplaats

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams. Het team Platinum Marktplaats verkende de relevantie van blockchain technologie voor een online marktplaats voor Mest.

Opvatting probleem

Het team Platinum deed een uitgebreide probleemverkenning. De belangrijkste bevindingen daaruit:

  • Markten werken alleen als er voldoende deelnemers zijn van alle categorieën: aanbieders, afnemers, transport
  • Uitdagingen niet primair technologisch: bestaan van marktplaats geen garantie van deelname
  • Prisoner’s dilemma: pijnpunt voor de groep ≄ pijnpunt individueel
  • Prikkels: Veel spelers hebben baat bij status quo en Zelfs mensen die theoretisch bij verandering gebaat zijn, blijven gehecht aan de huidige praktijk (switching costs)
  • Gevaren oversimplificatie: er is niet een typische ‘aanbieder’, ‘afnemer’, ‘transporteur’

Van links naar rechts: Freek de Bruin(AgOS); Sidney Richards (AgOS); Henk Schollaart (EZ); Huub van der Velden (ZLTO); Antoine Miltenburg (ZLTO); Teun van Oosterhout (ZLTO); Paul-Adrien Genet (AgOS).

Oplossing

Een obstakel in de huidige markt is dat de handel in kwaliteit-gedifferentieerde mest niet mogelijk is door een gebrek aan transparantie (informatie & vertrouwen). Kern van de platinum marktplaats is het creëren vraag & aanbod door vertrouwde informatie omtrent kwaliteit te verstrekken. De grootste uitdaging daar bij is de opstart: hoe bereik je een kritieke massa? Een marktplaats wordt pas echt aantrekkelijk als er veel aanbieders en afnemers zijn. Omdat vertrouwen, zowel in de kwaliteit van het product, als in de betrokken partijen en de integriteit van transacties, cruciaal is, lijkt blockchain een interessant middel als borging van vertrouwen.

De beschikbare tijd tijdens de MestHack besteedde het team aan een sterkte/zwakte analyse van blockchain technologie. Een kracht is bijvoorbeeld dat als data eenmaal is vastgelegd, dat dan de complete mutatie geschiedenis immutable is. Een beperking is dat blockchain met name data fraude voorkomt, maar daarmee niet andere vormen van fraude zijn uit te sluiten. Blockchain is met andere woorden geen panacea. Toch wegen de voordelen en de kansen zwaar, en is het team Platinum Marktplaats vastbesloten om door te ontwikkelen. Het team bestaat uit vertegenwoordigers van de start up AgOS en ZLTO, vervolgplannen liggen klaar.

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest. 

KPI Live 2022

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]