
Door Lieke Boekhorst

Team MestDataFinder
Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams. First up: team MestDataFinder: een concept voor papierloos transport.
Achtergrond
Bij het transport van mest komt veel administratie en papierwerk kijken. Elke vracht heeft een vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM), AGR-GPS en een laboratorium analyse, internationale vrachten hebben daarnaast ook nog een CMR vrachtbrief. Het correct invullen en opsturen van deze documenten kost veel tijd, bovendien is 80% dubbel werk omdat dezelfde informatie op meerdere formulieren ingevuld moet worden. Daarnaast is het invullen van papieren documenten gevoelig voor fouten of opzettelijke fraude.
MestDataFinder heeft hiervoor een oplossing: een datahub die alle gegevens realtime verzameld en waar de benodigde informatie direct opgevraagd kan worden. Geen papieren transport meer en geen dubbele administratie!
De datahub is een bewezen technologie, die bijvoorbeeld wordt toegepast bij SmartDairyFarming. Op de datahub kunnen alle partijen die met mest(transport) te maken hebben aansluiten: RVO, NVWA, OMO, Laboratorium, afnemer, leverancier en vervoerder. Daarnaast kan een koppeling gemaakt worden met SmartDairyFarming, kringloopwijzer of andere nieuwe applicaties. De datahub kan gebruikt worden door verschillende partijen voor o.a. planning, inzicht in de kwaliteit van het product en handhaving. Via eHerkenning en geregistreerde machtigingen wordt bepaald wie over welke informatie mag beschikken.
Van links naar rechts: Sil Reusken (Rovecom), Jacob van Vliet (EZ), Doeke Kloppenburg (RVO), Ard Brandts, Gerbert Koppelman en Anton van der Poel (alledrie Rovecom)
MestDataFinder
MestDataFinder zorgt voor balans op de mestmarkt en direct inzicht in de gebruikersruimte. Hij is eenvoudig in gebruik, voorkomt invoerfouten en zorgt voor een effectievere handhaving. Daarnaast wordt de doorlooptijd teruggebracht van de officiële 30 naar 17 dagen. In de periode van transport (dag 0) tot en met de registratie (dag 30) is in de huidige keten geen informatie beschikbaar. In de nieuwe opzet is alle informatie inzichtelijk zodra deze bekend is. De 17 dagen doorlooptijd komt door de analyse tijd van het laboratorium. Dit geeft een voorlopig inzicht, de officiële registratietijd voor VDM’s blijft 30 dagen.
Gezamenlijk zorgt deze efficiënte en papierloze administratie voor een netto besparing van €3,5 miljoen / jaar voor de sector en de overheid gezamenlijk.
Het ontwikkelteam bestaat uit RVO, ministerie van Economische Zaken en Rovecom.
Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de trekker van het team!
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.