Taakkaarten uit Drone Beelden

22 11 2016

Door Linda Haartsen

Allround teamlid van FarmHackNL. Informatie en communicatie, onderzoek en advies, IT.

Taakkaarten uit Drone Beelden

Hoe gaat het met de FarmHacks?

Afgelopen zomer zijn 4 hackathons op de boerderij georganiseerd. Enkele teams zijn samen met FarmHackNL verder gegaan om hun idee door te ontwikkelen. Hoe gaat het nu met ze? Het concept ‘TaakMeester’, waarin de boer aan de knoppen stuurt om taakkaarten te genereren, is in gesprek met een softwareontwikkelaar.

 

Hoe blijf je heer en meester over taakkaarten die gegenereerd zijn met hulp van drone beelden?

Zelf je taakkaart voor locatiespecifieke gewasbescherming en bemesting aanpassen. Dat is waar het team TaakMeester zich tijdens de tweede FarmHack mee bezig heeft gehouden. Maar wat is er sindsdien gebeurd? En waar staat het team nu?

 

Team TaakMeester heeft gewerkt aan een toepassing waar de boer met eigen hand en verstand wijzigingen kan aanbrengen in taakkaarten voor gewasbescherming en bemesting. Het team stelt de boer centraal en is er van overtuigd dat op deze manier het gebruik van taakkaarten door boeren zal toenemen. Zo kan de boer zelf beslissingen maken op basis van plaats-specifieke kennis van zijn perceel, en alleen gewasondersteuning bieden op plekken waar dat rendement oplevert. Tijdens de FarmHack werd gewerkt aan een app waarmee drone-data om te zetten zijn in een taakkaart en waarbij een boer makkelijk handmatig aanpassingen kan doen. Hiermee kan dus eigen kennis makkelijk toegevoegd worden en is het vervolgens alleen nog een kwestie van downloaden, exporteren en rijden!

Onderdeel van het team ‘TaakMeester’ waren twee jonge ondernemers uit het Noorden, die samen Agrifly hebben opgezet, een innovatieve onderneming die tot doel heeft om het rendement van de akkerbouwer en veehouder te verbeteren. Ze vliegen met drones om informatie te vergaren over het gewas.

“Het verbaast ons hoeveel verschil in opbrengst er in een perceel kan zitten. Wij onderzoeken hoe dit kan en onderbouwen dit met cijfers. Wij proberen het maximale rendement uit elke plant te halen en proberen precisielandbouw voor iedereen toegankelijk te maken. We kijken nauwkeurig naar de verzamelde informatie om samen met de teler de juiste teeltmaatregel toe te passen.”

agrifly_2

Peter Hooghuis en Wilco Stollenga van Agrifly

Agrifly ziet heel duidelijk de meerwaarde van de ‘TaakMeester’, maar loopt tegen verschillende uitdagingen aan om het toepasbaar te maken. Zo hebben machinefabrikanten allemaal hun eigen ‘software-vertaalslag’ en is het niet makkelijk om uniforme software te gebruiken die ze allemaal toe zouden kunnen passen. “Het kost nu nog heel veel tijd en het is ingewikkeld om voor elke boer de data te bewerken”.  Verder zijn zijzelf niet de data-mannen (coders en developers) die hier de gebruikersvriendelijke software voor zouden kunnen ontwikkelen, maar ze kunnen wel de drone-informatie aanleveren waarmee de toepassing getest kan worden.

img_0027

Will Kroot, CTO VAA Consultancy in gesprek met team Taakmeester tijdens de ABN AMRO netwerborrel

Op 26 oktober heeft Agrifly zijn verhaal gepresenteerd op de Agri break-out sessie van ABN AMRO (Dutch Design Week, Eindhoven). Tijdens dit evenement heeft FarmHack hen gekoppeld aan VAA ICT Consultancy (software developers in de agrarische sector, en strategisch partner van FarmHack) die interesse had om te kijken hoe hun team samen kan werken met Agrifly om de toepassing verder te ontwikkelen. TaakMeester zit dus nog steeds in de lift!

Agrifly komt graag in contact met mensen die goede ideeën hebben om deze applicatie verder te verbeteren, zodat deze goed aansluit op de behoefte van de teler. Heb je een goede tip, tijd of geld? Neem dan hier contact met FarmHackNL op.

Agriculture - Healthy mid growth soybean crop in mid Summer at sunset / Iowa, USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.