Taakkaarten uit Drone Beelden

22 11 2016

Door Linda Haartsen

Linda Haartsen
Teamlid van FarmHackNL. Werkzaam in organisatie, onderzoek en advies. Eigenaar van Poldermeid Solutions.

Taakkaarten uit Drone Beelden

Hoe gaat het met de FarmHacks?

Afgelopen zomer zijn 4 hackathons op de boerderij georganiseerd. Enkele teams zijn samen met FarmHackNL verder gegaan om hun idee door te ontwikkelen. Hoe gaat het nu met ze? Het concept ‘TaakMeester’, waarin de boer aan de knoppen stuurt om taakkaarten te genereren, is in gesprek met een softwareontwikkelaar.

 

Hoe blijf je heer en meester over taakkaarten die gegenereerd zijn met hulp van drone beelden?

Zelf je taakkaart voor locatiespecifieke gewasbescherming en bemesting aanpassen. Dat is waar het team TaakMeester zich tijdens de tweede FarmHack mee bezig heeft gehouden. Maar wat is er sindsdien gebeurd? En waar staat het team nu?

 

Team TaakMeester heeft gewerkt aan een toepassing waar de boer met eigen hand en verstand wijzigingen kan aanbrengen in taakkaarten voor gewasbescherming en bemesting. Het team stelt de boer centraal en is er van overtuigd dat op deze manier het gebruik van taakkaarten door boeren zal toenemen. Zo kan de boer zelf beslissingen maken op basis van plaats-specifieke kennis van zijn perceel, en alleen gewasondersteuning bieden op plekken waar dat rendement oplevert. Tijdens de FarmHack werd gewerkt aan een app waarmee drone-data om te zetten zijn in een taakkaart en waarbij een boer makkelijk handmatig aanpassingen kan doen. Hiermee kan dus eigen kennis makkelijk toegevoegd worden en is het vervolgens alleen nog een kwestie van downloaden, exporteren en rijden!

Onderdeel van het team ‘TaakMeester’ waren twee jonge ondernemers uit het Noorden, die samen Agrifly hebben opgezet, een innovatieve onderneming die tot doel heeft om het rendement van de akkerbouwer en veehouder te verbeteren. Ze vliegen met drones om informatie te vergaren over het gewas.

“Het verbaast ons hoeveel verschil in opbrengst er in een perceel kan zitten. Wij onderzoeken hoe dit kan en onderbouwen dit met cijfers. Wij proberen het maximale rendement uit elke plant te halen en proberen precisielandbouw voor iedereen toegankelijk te maken. We kijken nauwkeurig naar de verzamelde informatie om samen met de teler de juiste teeltmaatregel toe te passen.”

agrifly_2

Peter Hooghuis en Wilco Stollenga van Agrifly

Agrifly ziet heel duidelijk de meerwaarde van de ‘TaakMeester’, maar loopt tegen verschillende uitdagingen aan om het toepasbaar te maken. Zo hebben machinefabrikanten allemaal hun eigen ‘software-vertaalslag’ en is het niet makkelijk om uniforme software te gebruiken die ze allemaal toe zouden kunnen passen. “Het kost nu nog heel veel tijd en het is ingewikkeld om voor elke boer de data te bewerken”.  Verder zijn zijzelf niet de data-mannen (coders en developers) die hier de gebruikersvriendelijke software voor zouden kunnen ontwikkelen, maar ze kunnen wel de drone-informatie aanleveren waarmee de toepassing getest kan worden.

img_0027

Will Kroot, CTO VAA Consultancy in gesprek met team Taakmeester tijdens de ABN AMRO netwerborrel

Op 26 oktober heeft Agrifly zijn verhaal gepresenteerd op de Agri break-out sessie van ABN AMRO (Dutch Design Week, Eindhoven). Tijdens dit evenement heeft FarmHack hen gekoppeld aan VAA ICT Consultancy (software developers in de agrarische sector, en strategisch partner van FarmHack) die interesse had om te kijken hoe hun team samen kan werken met Agrifly om de toepassing verder te ontwikkelen. TaakMeester zit dus nog steeds in de lift!

Agrifly komt graag in contact met mensen die goede ideeën hebben om deze applicatie verder te verbeteren, zodat deze goed aansluit op de behoefte van de teler. Heb je een goede tip, tijd of geld? Neem dan hier contact met FarmHackNL op.

Agriculture - Healthy mid growth soybean crop in mid Summer at sunset / Iowa, USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Resultaten Korte Keten Hack

De resultaten van de Korte Keten Hack Food Valley! Een initiatief van een regionaal team dat zich met hart en ziel inzet om de landbouw nieuwe ontwikkelperspectieven te bieden. Aan de hand van vijf mooie challenges hebben teams 32 uur gewerkt aan prototypes en concepten. De resultaten zijn enthousiast ontvangen door een expert jury en direct betrokken partners. Lees hier het verslag!

Challenges Short Supply Chain Hackathon

Up&coming: the Short Value Chains hackathon Food Valley  on the 15th and 16th of March! With challenges on logistics, ecosystem services, sustainability, shared services and demand driven crop production. A lot of data, many passionate experts, and onlye a few places left!

Challenges Korte keten

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseren we de Korte Keten Hack Food Valley, een initiatief van regionale partners die zich met hart en ziel inzetten om de landbouw in deze regio een ontwikkelperspectief te bieden. De ambitie is om deze regio de ‘Proeftuin van de wereld’ te maken. De hackathon maakt deel uit van deze ambitie. Een overzicht van de challenges!

Results Big Data for Bees

On the 14th and 15th of December we ran the Big Data for Bees hackathon. In partnership with the Ministry of Agriculture, Naturalis, WUR and JADS we finished of the year with a bang: 7 nationalities, 6 teams, a Minister of Agriculture, amazing prize money and a bear that really likes his honey. Here is the recap!

Resultaten Nationale BodemHack

De Nationale BodemHack vond plaats in Wageningen op 29 en 30 november op initiatief van de BodemCoalitie bestaande uit a.s.r., Vitens en Rabobank. Het doel was te werken aan een integraal bodeminstrument om boeren en anderen in staat te stellen bodemkwaliteit beter te monitoren.