Door Josien Kapma
Rewarding Nature: de grashack
Tijdens het CAPIGI congres komende dinsdag en woensdag duiken we met een mix van coders, developers, data scientists, agronomen en andere experts in de Rewarding Nature Hack. Samen werken we 28 uur lang aan mogelijkheden om boeren te belonen voor bijzondere prestaties op het gebied van biodiversiteit. We leggen verschillende technieken, zoals satellietdata, geo-tagging en open data, langs de lat om te bepalen wat de beste manier is om kruidenrijke graslanden vanuit data te herkennen.
De hackathon wordt mogelijk gemaakt door het Wereldnatuurfonds. De RVO en vereniging BoerenNatuur zijn partners. Alex Datema, voorzitter van de vereniging, legt uit waarom zij meedoen aan de hackathon. Want in alle ontwikkelingen rond drones, satellietbeelden en big data, is voor hen echt de vraag: hoe blijven ze als boer zelf baas over hun eigen data?
Baas over eigen data
BoerenNatuur.nl is de landelijke vereniging van 40 agrarische collectieven, die samen een groot deel van het agrarisch beheer van natuur en landschap in het buitengebied voor hun rekening nemen. Bij deze collectieven zijn ca. 8000 boeren aangesloten, die samen op ongeveer 80.000 ha agrarisch natuurbeheer uitvoeren. Deze ondernemers maken de keuze voor landbouw met integratie van landschap, natuur en waterbeheer in hun bedrijfsvoering.
Sinds een paar jaar zijn de collectieven zelf verantwoordelijk voor de controle op beheer. De overheid controleert alleen nog op controle. Deze omslag dwong BoerenNatuur tot het optuigen van een eigen ICT systeem om het beheer goed te kunnen registreren. Het was een behoorlijke klus, maar inmiddels hebben ze een goed werkend systeem, waarbij het het beheer op kaartlagen wordt weergegeven en er een realtime koppeling is met de RVO.
Alex: “Het is mooi dat dat nu allemaal loopt. Maar eigenlijk begint het nu pas. Er komen allerlei vragen op ons af. Want wie is nu de eigenaar van de gegevens? Wie beslist er over? Wat kunnen we nog meer met de data dan we nu doen? En als iemand iets met onze data wil, wat kunnen we er daarna nog zelf mee?
De capaciteit bij BoerenNatuur om in te zetten op een eigen ICT-strategie is beperkt. De huidige IT support voor de registratie van het beheer is al een behoorlijke belasting. Om door te ontwikkelen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen door de data slim te verwaarden, daar is echt meer voor nodig. Alex: “De uitdaging is om het gebruik van onze data toe te staan op zo’n manier, dat het ook echt iets voor ons oplevert. Tastbare nieuwe financiële stimulansen om meer met biodiversiteit te kunnen doen”. Het alternatief is dat ze de hele registratie overlaten aan een derde partij. Er hebben zich al meerdere gegadigden gemeld. Dat zou de vereniging wel ontlasten, maar daarmee raken ze de regie over hun data natuurlijk wel kwijt.
Kruidenrijk grasland
Tijdens de hackathon willen we graag werken aan oplossingen waarbij de boer de regie over zijn data houdt. We kijken onder meer naar de mogelijkheden geo-tagging, open data en remote sensing voor het identificeren en borgen van kruidenrijk grasland. We kijken specifiek naar de mogelijkheden om boeren te stimuleren om aan kruidenrijk grasland beheer te doen. Want waar twee generaties terug nog meer dan de helft van de graslanden kruidenrijk was, is dat tegenwoordig nog maar een paar procent (bron). Vanwege het voedselaanbod zijn kruidenrijke graslanden voor weidevogelkuikens echter onmisbaar. Ook uit oogpunt van biodiversiteit en vee gezondheid zijn dergelijke graslanden van grote betekenis.
Heb je interesse gekregen in de gras hack? Er zijn nog een paar plekken, meld je snel aan!
Het grutto-weidevogelmengsel van onder meer madeliefjes, boterbloemen, klavers, schapenzuring en weidegrassen creëert de perfecte biotoop voor grutto’s, kieviten en tureluurs. Tussen de kruiden en het halfhoge gras kunnen de vogels een nest maken, schuilen voor roofdieren en voldoende insecten vinden: een veilige en voedselrijke omgeving voor de kuikens (bron)