Resultaten FarmHack #3!

06 07 2016

Door Anne Bruinsma

Anne Bruinsma
Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Resultaten FarmHack #3!

De derde FarmHack vond plaats op boerderij Overesch, een gemengd bedrijf van 110 hectare in het Sallandse land bij Raalte (20 km onder Zwolle) met varkens, groenten en granen. De centrale vraag tijdens deze Farmhack is hoe ‘korte keten’ boeren hun producten van de streek, de stad in kunnen krijgen. De uitdaging is om slimme nieuwe logistieke concepten te bedenken en te zorgen voor onderscheidend vermogen voor de streekproducten.

Twee partijen uit de regio brachten hun challenge in: Jos van Leussen, initiatiefnemer van ‘De Zwolse Stadslanderijen’, een boerenbeheer maatschappij die zich richt op het beheer en gebruik van een deel van de ‘reservegronden woningbouw’ (honderden hectaren grond in en rond de stad die ooit bedoeld waren voor woningbouw), en Ilona Lagas, voorzitter van Vechtdalproducten, een coöperatie in het Overijssels Vechtdal waarin producenten, bewerkers en gebruikers in de horeca zijn verenigd.

 

Drie teams

Tijdens de FarmHack gingen drie interdisciplinaire teams aan de slag, bestaande uit programmeurs, engineers, business developers, designers, wetenschappers èn een architect! Samen verkenden ze de mogelijkheden van data en technologie voor de toekomst van de landbouw en in gesprek over hergebruik van landbouwdata voor communicatie en interactie met de omgeving.

EPR_6868

 

De winnaar van FarmHack #3: Hallo Boer!

Het winnende team heeft gekeken naar mogelijkheden om de consument van streekproducten beter, leuker te informeren over wat er op de boerderij allemaal gebeurd. Of je nu op vakantie bent en snel wil kunnen zien waar je lokaal eten kan kopen, of in Zwolle woont en door de seizoenen heen wil volgen hoe de gewassen groeien, wanneer het oogsttijd is of hoe jouw aankoop van streekproducten bijdraagt aan een gezonde bodem of een mooie stadsrand.

Het team heeft gekeken naar een aantal bestaande tools, zoals Boer en Bunder en het prototype van de “wat groeit hier” app (beide uitkomsten van eerdere hackathons!). Het eerste doel was om een interactieve website te ontwikkelen. Maar het is natuurlijk mogelijk om door te ontwikkelen naar een mobiele app en mogelijk andere interactieve vormen. De demo app draait hier “live”, meer achtergrond en documentatie (functionaliteiten, gebruikte data, etc.) vind je hier.

Screenshot-2016-07-02-12.44.45

De Vechtdal Stadslanderijen Box

De tweede plaats was voor het concept van een standslanderijen box, om het zo eenvoudig mogelijk te maken te eten van de lokale boer, direct aan huis. Heel bewust kozen zij niet voor de consument die meer beleving, meer verhaal en meer verbinding wil. Zij wilden juist de gemiddelde consument bereiken, die gesteld is op gemak, betaalbaarheid en snelheid. Met hun stadslanderijen box wilden ze qua prijs concurreren met de supermarkt, en hadden daarvoor een zeer efficiënte logistiek uitgedacht om de betaalbaarheid van de box te garanderen (met een “optimale drop density”).

 

Telers kunnen makkelijk en snel aangeven wat ze kunnen leveren. De producten worden 1x per week opgehaald. De levering (aan huis) is ook 1x per week (maandag van 18u – 20u, het tijdstip waarop volgens onderzoek ruim 90% van de mensen thuis is). Alle logistiek en distributie wordt uitbesteed aan een logistieke partner. De uitrol van het initiatief zou moeten starten met één buurt in Zwolle, om daarna stap voor stap uitgerold te worden over de rest van de stad. In de box komen lokale en verantwoorde vers producten (geen hele maaltijden), het assortiment is bewust beperkt (de box biedt de basis voor in de keuken). Het doen van een bestelling is super simpel en duurt minder dan een halve minuut (app/online), en je hebt als afnemer ultieme vrijheid omdat je per per week kan beslissen om wel of niet een box af te nemen. De minimale orderwaarde 15 euro.

Kijk hier voor meer concept, uitwerking en presentatie.

 

Vechtdal Food Hub

De derde plaats was voor het team dat heeft gewerkt aan het concept van een Food Hub: een centraal distributiepunt, opslag en winkel in één, voor zowel goederen als data. Het team had al een fysieke plek voor deze FoodHub op het oog, aan de rand van de standslanderijen, direct buiten de stad. Het idee was verder om de FoodHub coöperatief te organiseren, waarbij het eigendom van de organisatie in handen zou liggen van boeren en tuinders in de stadsranden van Zwolle.

Boeren leveren daarbij goederen en data aan de hub: data over het huidig aanbod, het aanbod op de korte termijn en het aanbod op de lange termijn. De data en de goederen worden in de hub verzameld en gesorteerd. Dit levert voordeel op voor aangesloten boeren, namelijk gegarandeerde afzet en een stuk ‘ontzorging’. De hub levert vervolgens de goederen en data door naar consumenten, horeca en verwerkers. In de hub hangen bij de schappen bijvoorbeeld touchscreens waarop informatie is te zien over het product, zoals herkomstbeschrijving, foto’s, filmpjes, e.d. Deze info is ook beschikbaar op een mobiele app.

Wat betreft de datahub was het idee dat deelname van boeren op voorwaarde is van het aanleveren van data aan de hub. De hub zou een coördinator in dienst hebben om dit proces te faciliteren. Boeren machtigen de hub ook om de data aan te bieden (tegen betaling) aan derde partijen. Verder was het idee om het platform te laten functioneren als een open platform, waarbij derde partijen in staat worden gesteld om apps te ontwikkelen op het platform. Ook initiatieven die zich richten op fysieke distributie zouden de FoodHub mogen gebruiken als coördinatiepunt.

Kijk hier voor meer concept, uitwerking en presentatie!

Bekijk ook de korte video impressie van de FarmHack in Raalte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Big Data for Bees Update

We can make a difference in pollinator and pollination research by providing information in accessible and understandable ways, and come to a mutual understanding of the problem and its possible solutions. This is how we have designed the Big Data for Bees hackathon!

De open bodemindex deel 2

Een open werkproces in de praktijk: de communicatie, besluitvorming en de producten/artefacten van het proces – data, algoritmes, modellen, documenten, e.a. – publiek beschikbaar

De open bodemindex

Het ontwerpen en implementeren van een gestandaardiseerde wijze om bodemkwaliteit te kwantificeren vergt het bij elkaar brengen van data, algoritmes en rekenkundige modellen, mensen en – belangrijker – het maken van afspraken en het vormen van een gedeeld beeld over wat gunstig en wat minder gunstig is voor de bodem. Simeon Nedkov, CIO van FarmHack over zijn visie op een bodemindex.

Return of the Jedi or the Herbs?

On Friday the 28th of September, representatives of the four teams that participated in the Rewarding Nature hackathon came back to Farmhack Headquarters for a follow-up event. Read up on the teams’ progress, expert support and partner input!

OPZuid kan van start

Na de samenwerking met de AgroDataCube van de WUR, nu ook een fantastische samenwerking onder de rivieren: het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start! FarmHack is partner van het project om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. Van superhackathons en tot ‘flipping the classroom’-methodieken: we kunnen los!