Door Anne Bruinsma
Resultaten FarmHack #3!
De derde FarmHack vond plaats op boerderij Overesch, een gemengd bedrijf van 110 hectare in het Sallandse land bij Raalte (20 km onder Zwolle) met varkens, groenten en granen. De centrale vraag tijdens deze Farmhack is hoe ‘korte keten’ boeren hun producten van de streek, de stad in kunnen krijgen. De uitdaging is om slimme nieuwe logistieke concepten te bedenken en te zorgen voor onderscheidend vermogen voor de streekproducten.
Twee partijen uit de regio brachten hun challenge in: Jos van Leussen, initiatiefnemer van ‘De Zwolse Stadslanderijen’, een boerenbeheer maatschappij die zich richt op het beheer en gebruik van een deel van de ‘reservegronden woningbouw’ (honderden hectaren grond in en rond de stad die ooit bedoeld waren voor woningbouw), en Ilona Lagas, voorzitter van Vechtdalproducten, een coöperatie in het Overijssels Vechtdal waarin producenten, bewerkers en gebruikers in de horeca zijn verenigd.
Drie teams
Tijdens de FarmHack gingen drie interdisciplinaire teams aan de slag, bestaande uit programmeurs, engineers, business developers, designers, wetenschappers èn een architect! Samen verkenden ze de mogelijkheden van data en technologie voor de toekomst van de landbouw en in gesprek over hergebruik van landbouwdata voor communicatie en interactie met de omgeving.
De winnaar van FarmHack #3: Hallo Boer!
Het winnende team heeft gekeken naar mogelijkheden om de consument van streekproducten beter, leuker te informeren over wat er op de boerderij allemaal gebeurd. Of je nu op vakantie bent en snel wil kunnen zien waar je lokaal eten kan kopen, of in Zwolle woont en door de seizoenen heen wil volgen hoe de gewassen groeien, wanneer het oogsttijd is of hoe jouw aankoop van streekproducten bijdraagt aan een gezonde bodem of een mooie stadsrand.
Het team heeft gekeken naar een aantal bestaande tools, zoals Boer en Bunder en het prototype van de “wat groeit hier” app (beide uitkomsten van eerdere hackathons!). Het eerste doel was om een interactieve website te ontwikkelen. Maar het is natuurlijk mogelijk om door te ontwikkelen naar een mobiele app en mogelijk andere interactieve vormen. De demo app draait hier “live”, meer achtergrond en documentatie (functionaliteiten, gebruikte data, etc.) vind je hier.
De Vechtdal Stadslanderijen Box
De tweede plaats was voor het concept van een standslanderijen box, om het zo eenvoudig mogelijk te maken te eten van de lokale boer, direct aan huis. Heel bewust kozen zij niet voor de consument die meer beleving, meer verhaal en meer verbinding wil. Zij wilden juist de gemiddelde consument bereiken, die gesteld is op gemak, betaalbaarheid en snelheid. Met hun stadslanderijen box wilden ze qua prijs concurreren met de supermarkt, en hadden daarvoor een zeer efficiënte logistiek uitgedacht om de betaalbaarheid van de box te garanderen (met een “optimale drop density”).
Jurytime! team Stadslanderij Box: ultiem gemak & keuzevrijheid voor consument, en de boer met max regie #simplicity pic.twitter.com/CE4xLAfc5N
— FarmHackNL (@FarmHackNL) 2 juli 2016
Telers kunnen makkelijk en snel aangeven wat ze kunnen leveren. De producten worden 1x per week opgehaald. De levering (aan huis) is ook 1x per week (maandag van 18u – 20u, het tijdstip waarop volgens onderzoek ruim 90% van de mensen thuis is). Alle logistiek en distributie wordt uitbesteed aan een logistieke partner. De uitrol van het initiatief zou moeten starten met één buurt in Zwolle, om daarna stap voor stap uitgerold te worden over de rest van de stad. In de box komen lokale en verantwoorde vers producten (geen hele maaltijden), het assortiment is bewust beperkt (de box biedt de basis voor in de keuken). Het doen van een bestelling is super simpel en duurt minder dan een halve minuut (app/online), en je hebt als afnemer ultieme vrijheid omdat je per per week kan beslissen om wel of niet een box af te nemen. De minimale orderwaarde 15 euro.
Kijk hier voor meer concept, uitwerking en presentatie.
Vechtdal Food Hub
De derde plaats was voor het team dat heeft gewerkt aan het concept van een Food Hub: een centraal distributiepunt, opslag en winkel in één, voor zowel goederen als data. Het team had al een fysieke plek voor deze FoodHub op het oog, aan de rand van de standslanderijen, direct buiten de stad. Het idee was verder om de FoodHub coöperatief te organiseren, waarbij het eigendom van de organisatie in handen zou liggen van boeren en tuinders in de stadsranden van Zwolle.
Boeren leveren daarbij goederen en data aan de hub: data over het huidig aanbod, het aanbod op de korte termijn en het aanbod op de lange termijn. De data en de goederen worden in de hub verzameld en gesorteerd. Dit levert voordeel op voor aangesloten boeren, namelijk gegarandeerde afzet en een stuk ‘ontzorging’. De hub levert vervolgens de goederen en data door naar consumenten, horeca en verwerkers. In de hub hangen bij de schappen bijvoorbeeld touchscreens waarop informatie is te zien over het product, zoals herkomstbeschrijving, foto’s, filmpjes, e.d. Deze info is ook beschikbaar op een mobiele app.
Wat betreft de datahub was het idee dat deelname van boeren op voorwaarde is van het aanleveren van data aan de hub. De hub zou een coördinator in dienst hebben om dit proces te faciliteren. Boeren machtigen de hub ook om de data aan te bieden (tegen betaling) aan derde partijen. Verder was het idee om het platform te laten functioneren als een open platform, waarbij derde partijen in staat worden gesteld om apps te ontwikkelen op het platform. Ook initiatieven die zich richten op fysieke distributie zouden de FoodHub mogen gebruiken als coördinatiepunt.
Kijk hier voor meer concept, uitwerking en presentatie!
Bekijk ook de korte video impressie van de FarmHack in Raalte.