Open Datalab kan van start

25 09 2018

Door Linda Haartsen

Allround teamlid van FarmHackNL. Informatie en communicatie, onderzoek en advies, IT.

Open Datalab kan van start

Het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start. Deze week maakte het EU-programma OPZuid bekend dat dit project de beoogde subsidie ontvangt. Partners uit de regio investeren mee. Het project behelst de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. FarmHackNL organiseert voor dit project superhackathons en introduceert de ‘flipping the classroom’-methodiek. Daarnaast werken we aan kennis disseminatie en dragen we (mede) zorg voor het projectmanagement. Een commissie van het Europees subsidieprogramma OPZuid beoordeelde het project op nagenoeg alle aspecten als excellent.

“We zijn erg blij dat het gelukt is! We hebben een groot aantal sterke bedrijven en instellingen aan ons weten te binden zoals KPN, Fruitmasters, Atos en JADS,” aldus Jan Pieter van der Lugt, manager Grow Campus. “Nu kunnen we écht aan de slag. Speerpunten voor de komende periode zijn de ontwikkeling van de architectuur van het lab, zowel inhoudelijk als fysiek, en het werven van nieuwe partners uit het bedrijfsleven. We gaan intensief samenwerken met andere faciliteiten rond data in de regio, zoals het MKB-programma Driven by Data.” De aanvraag is ingediend met behulp van ERAC.

Onderwijsinnovatie
Eén van de belangrijkste doelstellingen van Datalab AgriFood is onderwijsinnovatie, die moet leiden tot een betere afstemming op het werkveld. Het Datalab partnership bestaat uit kennisinstellingen die gezamenlijk een doorlopende leerlijn (MBO-HBO-WO) ontwikkelen. Hierin creëren zij innovatieve onderwijsvormen met methodieken zoals masterclass expedities, flipping the classroom en superhackathons. In een laagdrempelige praktijkomgeving komen studenten, lectoren en bedrijven samen om met relevante casuïstiek te experimenteren.

Unieke bundeling van kennis en kunde
Ook initiatiefnemer Theo Thewessen is enthousiast: “Dit project is een unieke bundeling van kennis en kunde tussen de partijen in deze omgeving. Bedrijven in de agrifoodsector staan te springen om aan de slag te gaan met data en hun kansen te verzilveren. Ook voor de kennisinstellingen biedt Datalab dé omgeving voor het creëren van innovatieve onderwijsvormen en kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines.”

Onontbeerlijk voor de agrifoodsector
Datalab AgriFood speelt in op de toenemende innovatie rond dataficatie in de agrifoodsector. Data is niet meer weg te denken uit alle schakels in de keten. We zien al toepassingen in stalsystemen, genetica, tracking & tracing van dieren, duurzaamheid en marketing. En we verwachten dat dit in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen. Data wordt daarmee onontbeerlijk voor de concurrentiepositie van de (Zuid-)Nederlandse agrifoodsector.

Daar is Harrij Schmeitz van Fresh Informationmanagement Center, die vanaf het begin betrokken is bij het project, het helemaal mee eens: “Van een land- en tuinbouw gestuurd door groene vingers, gaan we nu op weg naar nog duurzamere land- en tuinbouw gestuurd door data.“

Partner worden?
De huidige partners Datalab AgriFood zijn: Koning Willem I College, HAS Hogeschool, Avans Hogeschool, JADS (Jheronimus Academy of Data Science), KPN, ATOS Nederland, Farmhack en Koninklijke Fruitmasters. Heeft u ook belangstelling om te participeren in dit project? Neem dan contact op met Jan Pieter van der Lugt van Grow Campus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.