Nieuwe functies in Boer&Bunder

12 05 2017

Door Josien Kapma

Josien Kapma
FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Nieuwe functies in Boer&Bunder

Boer&Bunder krijgt een make-over met nieuwe functionaliteiten. Hoe ontwikkelt dit populaire platform met agrarische open data zich? We interviewen de makers. Deze keer Mark Gooskens van Dacom.

‘Alle bekende informatie van alle landbouwpercelen van Nederland op één plek bijeen. Toegankelijk voor iedereen die het interesseert.’ Volgens Mark Gooskens van Dacom is Boer&Bunder uniek: ‘700.000 percelen, en je swipet er zó door heen, simpel en intuitief.’ 

Boer&Bunder visualiseert open data op perceelsnivo. De site is een product van open innovatie, tot stand gekomen via een hackathon. Bij de introductie was het voor veel boeren best confronterend om al die informatie ‘op straat’ te zien liggen. Toch  is alleen data bijelkaar gezet die al eerder open en beschikbaar was, wil Gooskens benadrukken. ‘We willen bestaande Open Data graag gebruiken om mooie nieuwe innovatieve produkten voor boeren te maken. Als de bronhouder van de open data beslist dat de data niet langer open is, prima, dan gaat het eruit.” 

Inmiddels wordt Boer&Bunder dankbaar gebruikt. Bezoekersaantallen zijn indrukwekkend. Vooral door akkerbouwers, te oordelen naar de heat map van het gebruik. Blijkbaar zitten er heel wat voordelen aan de transparantie. 

Nieuwe versie: meer, beter en mobiel

Dacom is druk bezig met de nieuwe functionaliteiten van Boer&Bunder die op 18 mei getest worden. Gooskens vat samen wat de 3 belangrijkste (er zijn er meer) nieuwe functionaliteiten zijn:

  • nieuwe extra datalagen, onder andere de actuele satellietbeelden, en grondwatertrappen  
  • percelen en boerderijen een like geven, waardoor je updates ontvangt, zo blijf je op de hoogte
  • verbeterde filter- en zoekfunctie, zo kun je zoeken op allerlei criteria, zoals ‘aardappels in 2016’,  net als in een webshop of op Funda

Daarbij is de site beter geschikt gemaakt voor gebruik op mobiel. Gooskens: ‘Ons werk is een voortdurende spanning tussen veel willen bieden en performance. Er zitten enorme datapakketten achter, en toch wil je het snel in beeld voor de gebruikers. Dat betekent dat we goed nadenken over gebruiksgemak. Daar hebben we echt stappen kunnen maken nu. Ook voor mobiel. Belangrijk, want meer dan de helft van onze gebruikers zit niet achter de computer maar gebruikt mobiel of tablet.’ 

Het is volgens Gooskens belangrijk te vermelden dat Boer&Bunder op de mobiel geen aparte app is. Je gaat via de internetbrowser op je mobiel naar www.boerenbunder.nl en slaat de site op onder je favorieten. Je moet dus wel online zijn.

Account aanmaken

Voor het gebruik van Boer&Bunder is het straks nodig een account aan te maken. Gooskens: ‘op die manier kunnen we jouw likes opslaan en zo kun je updates ontvangen. Het is gratis en dat blijven de basisfuncties voorlopig ook, maar ik draai er niet om heen, natuurlijk willen we graag dat gebruikers na verloop van tijd onze Dacom-klanten worden. Dat is ook in het belang van Boer&Bunder, een ingewikkeld platform als dit kost veel geld om te maken en te onderhouden. Het Ministerie heeft er nu twee keer in geinvesteerd, maar zal dat niet blijven doen. We moeten dus echt naar verdienmodellen toewerken zodat we steeds kwaliteit kunnen blijven leveren. En als betalende klant wordt kun je eigen managementdata gaan toevoegen, en dan kun je echt naar smart farming.’  

Ontwikkeling gaat door naar de toekomst 

Over die toekomst droomt Gooskens nog even verder. Over een paar jaar zien we een loonwerker die de percelen van zijn klanten volgt en filtert op -bijvoorbeeld- graspercelen waar de NDVI-waarde (indicatie voor bladmassa) die dag hoger is dan 0.8, als hulpmiddel bij zijn maaiplanning. Of transacties voor huur of koop van grond waar de gebundelde perceelsinformatie van Boer&Bunder een waarborg is waar alle partijen vertrouwen in hebben.  Gooskens: je kunt prachtige gebruikstoepassingen bedenken. Dat is het allermooiste van mijn werk. Voor de wat meer ingewikkelde daarvan zal betaald moeten gaan worden, dat is logisch. Voor nu is het belangrijkste dat we de mogelijke toepassingen samen ontdekken. 

Test en ontdek zelf

Boer&Bunder maakt met deze nieuwe versie een belangrijke stap. Wil je de nieuwe functionaliteiten ervaren en testen? Of heb je ideeen voor de toekomst? Kom op 18 mei naar de bètatest in Wageningen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Big Data for Bees Update

We can make a difference in pollinator and pollination research by providing information in accessible and understandable ways, and come to a mutual understanding of the problem and its possible solutions. This is how we have designed the Big Data for Bees hackathon!

De open bodemindex deel 2

Een open werkproces in de praktijk: de communicatie, besluitvorming en de producten/artefacten van het proces – data, algoritmes, modellen, documenten, e.a. – publiek beschikbaar

De open bodemindex

Het ontwerpen en implementeren van een gestandaardiseerde wijze om bodemkwaliteit te kwantificeren vergt het bij elkaar brengen van data, algoritmes en rekenkundige modellen, mensen en – belangrijker – het maken van afspraken en het vormen van een gedeeld beeld over wat gunstig en wat minder gunstig is voor de bodem. Simeon Nedkov, CIO van FarmHack over zijn visie op een bodemindex.

Return of the Jedi or the Herbs?

On Friday the 28th of September, representatives of the four teams that participated in the Rewarding Nature hackathon came back to Farmhack Headquarters for a follow-up event. Read up on the teams’ progress, expert support and partner input!

OPZuid kan van start

Na de samenwerking met de AgroDataCube van de WUR, nu ook een fantastische samenwerking onder de rivieren: het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start! FarmHack is partner van het project om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. Van superhackathons en tot ‘flipping the classroom’-methodieken: we kunnen los!