Nieuwe functies in Boer&Bunder

12 05 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Nieuwe functies in Boer&Bunder

Boer&Bunder krijgt een make-over met nieuwe functionaliteiten. Hoe ontwikkelt dit populaire platform met agrarische open data zich? We interviewen de makers. Deze keer Mark Gooskens van Dacom.

‘Alle bekende informatie van alle landbouwpercelen van Nederland op één plek bijeen. Toegankelijk voor iedereen die het interesseert.’ Volgens Mark Gooskens van Dacom is Boer&Bunder uniek: ‘700.000 percelen, en je swipet er zó door heen, simpel en intuitief.’ 

Boer&Bunder visualiseert open data op perceelsnivo. De site is een product van open innovatie, tot stand gekomen via een hackathon. Bij de introductie was het voor veel boeren best confronterend om al die informatie ‘op straat’ te zien liggen. Toch  is alleen data bijelkaar gezet die al eerder open en beschikbaar was, wil Gooskens benadrukken. ‘We willen bestaande Open Data graag gebruiken om mooie nieuwe innovatieve produkten voor boeren te maken. Als de bronhouder van de open data beslist dat de data niet langer open is, prima, dan gaat het eruit.” 

Inmiddels wordt Boer&Bunder dankbaar gebruikt. Bezoekersaantallen zijn indrukwekkend. Vooral door akkerbouwers, te oordelen naar de heat map van het gebruik. Blijkbaar zitten er heel wat voordelen aan de transparantie. 

Nieuwe versie: meer, beter en mobiel

Dacom is druk bezig met de nieuwe functionaliteiten van Boer&Bunder die op 18 mei getest worden. Gooskens vat samen wat de 3 belangrijkste (er zijn er meer) nieuwe functionaliteiten zijn:

  • nieuwe extra datalagen, onder andere de actuele satellietbeelden, en grondwatertrappen  
  • percelen en boerderijen een like geven, waardoor je updates ontvangt, zo blijf je op de hoogte
  • verbeterde filter- en zoekfunctie, zo kun je zoeken op allerlei criteria, zoals ‘aardappels in 2016’,  net als in een webshop of op Funda

Daarbij is de site beter geschikt gemaakt voor gebruik op mobiel. Gooskens: ‘Ons werk is een voortdurende spanning tussen veel willen bieden en performance. Er zitten enorme datapakketten achter, en toch wil je het snel in beeld voor de gebruikers. Dat betekent dat we goed nadenken over gebruiksgemak. Daar hebben we echt stappen kunnen maken nu. Ook voor mobiel. Belangrijk, want meer dan de helft van onze gebruikers zit niet achter de computer maar gebruikt mobiel of tablet.’ 

Het is volgens Gooskens belangrijk te vermelden dat Boer&Bunder op de mobiel geen aparte app is. Je gaat via de internetbrowser op je mobiel naar www.boerenbunder.nl en slaat de site op onder je favorieten. Je moet dus wel online zijn.

Account aanmaken

Voor het gebruik van Boer&Bunder is het straks nodig een account aan te maken. Gooskens: ‘op die manier kunnen we jouw likes opslaan en zo kun je updates ontvangen. Het is gratis en dat blijven de basisfuncties voorlopig ook, maar ik draai er niet om heen, natuurlijk willen we graag dat gebruikers na verloop van tijd onze Dacom-klanten worden. Dat is ook in het belang van Boer&Bunder, een ingewikkeld platform als dit kost veel geld om te maken en te onderhouden. Het Ministerie heeft er nu twee keer in geinvesteerd, maar zal dat niet blijven doen. We moeten dus echt naar verdienmodellen toewerken zodat we steeds kwaliteit kunnen blijven leveren. En als betalende klant wordt kun je eigen managementdata gaan toevoegen, en dan kun je echt naar smart farming.’  

Ontwikkeling gaat door naar de toekomst 

Over die toekomst droomt Gooskens nog even verder. Over een paar jaar zien we een loonwerker die de percelen van zijn klanten volgt en filtert op -bijvoorbeeld- graspercelen waar de NDVI-waarde (indicatie voor bladmassa) die dag hoger is dan 0.8, als hulpmiddel bij zijn maaiplanning. Of transacties voor huur of koop van grond waar de gebundelde perceelsinformatie van Boer&Bunder een waarborg is waar alle partijen vertrouwen in hebben.  Gooskens: je kunt prachtige gebruikstoepassingen bedenken. Dat is het allermooiste van mijn werk. Voor de wat meer ingewikkelde daarvan zal betaald moeten gaan worden, dat is logisch. Voor nu is het belangrijkste dat we de mogelijke toepassingen samen ontdekken. 

Test en ontdek zelf

Boer&Bunder maakt met deze nieuwe versie een belangrijke stap. Wil je de nieuwe functionaliteiten ervaren en testen? Of heb je ideeen voor de toekomst? Kom op 18 mei naar de bètatest in Wageningen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.