Nieuwe functies in Boer&Bunder

12 05 2017

Door Josien Kapma

Josien Kapma
FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Nieuwe functies in Boer&Bunder

Boer&Bunder krijgt een make-over met nieuwe functionaliteiten. Hoe ontwikkelt dit populaire platform met agrarische open data zich? We interviewen de makers. Deze keer Mark Gooskens van Dacom.

‘Alle bekende informatie van alle landbouwpercelen van Nederland op één plek bijeen. Toegankelijk voor iedereen die het interesseert.’ Volgens Mark Gooskens van Dacom is Boer&Bunder uniek: ‘700.000 percelen, en je swipet er zó door heen, simpel en intuitief.’ 

Boer&Bunder visualiseert open data op perceelsnivo. De site is een product van open innovatie, tot stand gekomen via een hackathon. Bij de introductie was het voor veel boeren best confronterend om al die informatie ‘op straat’ te zien liggen. Toch  is alleen data bijelkaar gezet die al eerder open en beschikbaar was, wil Gooskens benadrukken. ‘We willen bestaande Open Data graag gebruiken om mooie nieuwe innovatieve produkten voor boeren te maken. Als de bronhouder van de open data beslist dat de data niet langer open is, prima, dan gaat het eruit.” 

Inmiddels wordt Boer&Bunder dankbaar gebruikt. Bezoekersaantallen zijn indrukwekkend. Vooral door akkerbouwers, te oordelen naar de heat map van het gebruik. Blijkbaar zitten er heel wat voordelen aan de transparantie. 

Nieuwe versie: meer, beter en mobiel

Dacom is druk bezig met de nieuwe functionaliteiten van Boer&Bunder die op 18 mei getest worden. Gooskens vat samen wat de 3 belangrijkste (er zijn er meer) nieuwe functionaliteiten zijn:

  • nieuwe extra datalagen, onder andere de actuele satellietbeelden, en grondwatertrappen  
  • percelen en boerderijen een like geven, waardoor je updates ontvangt, zo blijf je op de hoogte
  • verbeterde filter- en zoekfunctie, zo kun je zoeken op allerlei criteria, zoals ‘aardappels in 2016’,  net als in een webshop of op Funda

Daarbij is de site beter geschikt gemaakt voor gebruik op mobiel. Gooskens: ‘Ons werk is een voortdurende spanning tussen veel willen bieden en performance. Er zitten enorme datapakketten achter, en toch wil je het snel in beeld voor de gebruikers. Dat betekent dat we goed nadenken over gebruiksgemak. Daar hebben we echt stappen kunnen maken nu. Ook voor mobiel. Belangrijk, want meer dan de helft van onze gebruikers zit niet achter de computer maar gebruikt mobiel of tablet.’ 

Het is volgens Gooskens belangrijk te vermelden dat Boer&Bunder op de mobiel geen aparte app is. Je gaat via de internetbrowser op je mobiel naar www.boerenbunder.nl en slaat de site op onder je favorieten. Je moet dus wel online zijn.

Account aanmaken

Voor het gebruik van Boer&Bunder is het straks nodig een account aan te maken. Gooskens: ‘op die manier kunnen we jouw likes opslaan en zo kun je updates ontvangen. Het is gratis en dat blijven de basisfuncties voorlopig ook, maar ik draai er niet om heen, natuurlijk willen we graag dat gebruikers na verloop van tijd onze Dacom-klanten worden. Dat is ook in het belang van Boer&Bunder, een ingewikkeld platform als dit kost veel geld om te maken en te onderhouden. Het Ministerie heeft er nu twee keer in geinvesteerd, maar zal dat niet blijven doen. We moeten dus echt naar verdienmodellen toewerken zodat we steeds kwaliteit kunnen blijven leveren. En als betalende klant wordt kun je eigen managementdata gaan toevoegen, en dan kun je echt naar smart farming.’  

Ontwikkeling gaat door naar de toekomst 

Over die toekomst droomt Gooskens nog even verder. Over een paar jaar zien we een loonwerker die de percelen van zijn klanten volgt en filtert op -bijvoorbeeld- graspercelen waar de NDVI-waarde (indicatie voor bladmassa) die dag hoger is dan 0.8, als hulpmiddel bij zijn maaiplanning. Of transacties voor huur of koop van grond waar de gebundelde perceelsinformatie van Boer&Bunder een waarborg is waar alle partijen vertrouwen in hebben.  Gooskens: je kunt prachtige gebruikstoepassingen bedenken. Dat is het allermooiste van mijn werk. Voor de wat meer ingewikkelde daarvan zal betaald moeten gaan worden, dat is logisch. Voor nu is het belangrijkste dat we de mogelijke toepassingen samen ontdekken. 

Test en ontdek zelf

Boer&Bunder maakt met deze nieuwe versie een belangrijke stap. Wil je de nieuwe functionaliteiten ervaren en testen? Of heb je ideeen voor de toekomst? Kom op 18 mei naar de bètatest in Wageningen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Resultaten Korte Keten Hack

De resultaten van de Korte Keten Hack Food Valley! Een initiatief van een regionaal team dat zich met hart en ziel inzet om de landbouw nieuwe ontwikkelperspectieven te bieden. Aan de hand van vijf mooie challenges hebben teams 32 uur gewerkt aan prototypes en concepten. De resultaten zijn enthousiast ontvangen door een expert jury en direct betrokken partners. Lees hier het verslag!

Challenges Short Supply Chain Hackathon

Up&coming: the Short Value Chains hackathon Food Valley  on the 15th and 16th of March! With challenges on logistics, ecosystem services, sustainability, shared services and demand driven crop production. A lot of data, many passionate experts, and onlye a few places left!

Challenges Korte keten

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseren we de Korte Keten Hack Food Valley, een initiatief van regionale partners die zich met hart en ziel inzetten om de landbouw in deze regio een ontwikkelperspectief te bieden. De ambitie is om deze regio de ‘Proeftuin van de wereld’ te maken. De hackathon maakt deel uit van deze ambitie. Een overzicht van de challenges!

Results Big Data for Bees

On the 14th and 15th of December we ran the Big Data for Bees hackathon. In partnership with the Ministry of Agriculture, Naturalis, WUR and JADS we finished of the year with a bang: 7 nationalities, 6 teams, a Minister of Agriculture, amazing prize money and a bear that really likes his honey. Here is the recap!

Resultaten Nationale BodemHack

De Nationale BodemHack vond plaats in Wageningen op 29 en 30 november op initiatief van de BodemCoalitie bestaande uit a.s.r., Vitens en Rabobank. Het doel was te werken aan een integraal bodeminstrument om boeren en anderen in staat te stellen bodemkwaliteit beter te monitoren.