Mest Hack Spoorzoeken, Spoor ‘Milieu’

08 10 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Mest Hack Spoorzoeken, Spoor ‘Milieu’

Tijdens de Mest Hack onderscheiden we 5 verschillende ‘sporen’; themagebieden binnen het overkoepelende thema mest. Deelnemers kiezen op dag 1 voor een spoor en vormen daarbinnen één of meerdere teams. Voor het spoor ‘Milieu’ heeft onderzoeker Gerard Ros al een aantal ideeën.

“Als je alle beschikbare data rond bodem, mest en water van een gebied in kaart zou brengen, zou je in staat moeten zijn managementadviezen voor boeren te geven. Als je kunt herkennen wanneer uitspoeling plaatsvindt kun je ook een ‘earlywarmingsysteem’ instellen om die uitspoeling te voorkomen. Wellicht kunnen we komen tot locatie-specifieke bemestingsadviezen die de boer helpen bij het behalen van opbrengst- en milieudoelen.”

Dit is het overall concept van het spoor ‘Milieu’. Mooi idee, maar wát ga je dan doen in een 30-uurs hackathon? Voor een FarmHack zoeken we van te voren naar goede ideeën, waar we tijdens de hackathon aan verder kunnen werken. Voor de mesthack spraken we voor het Milieu spoor met expert Gerard Ros.

Gerard Ros, NMI (Foto: Ivar Pel, Utrecht)

Hieronder enkele ideeen van Gerard Ros integraal gekopieerd

Ad 1. Toekomstvisie: ontwikkel een gebiedsarrangement

Ontwerp een SMART visie waarin gebiedsdoelstellingen (op gebied van bodem/ water/ lucht) sturing geven aan het agrarisch bodembeheer en mestmanagement. Welke databronnen/ sensoren heb je minimaal nodig (met welke resolutie/ frequentie), en hoe kun je voortgang monitoren/ waarborgen? Hoe zijn deze gekoppeld aan managementsystemen/ machinerie van ondernemers? Hoe voorkom je trade-offs?

Ad 2. Mestverdeling

Eén van de grootste onbekenden is de verdeling van mest over de percelen van het bedrijf. Monitoring/ borging gebeurd namelijk op bedrijfsniveau terwijl de echte verliezen optreden op het perceel. Elk perceel is anders. Denk na over een optimale ‘perceelverdeler’ die rekening houdt met bronnen en verliesroutes. Welke bedrijfsinformatie en doelen heb je daarvoor ndoig? Welke sensoren kunnen daarbij de ondernemer ondersteunen?

Ad 3. Early warning systemen

Veel verliezen van mest hebben te maken met weer. Hoe kun je slim, snel een eenvoudig een agrariër gericht advies geven over zijn bemestingsmanagement waarbij de eventuele verliezen naar watersysteem worden geminimaliseerd? Kun je hierbij gebruik maken van waterkwaliteitsmeetnetten die 2-wekelijks of maandelijks metingen uitvoeren? Of satellietdata die gewasontwikkeling volgen? Hoe maken we daarbij de vertaalslag van gebiedsinformatie (bijv. het P-gehalte bij het gemaal) naar activiteiten die op percelen gebeuren? Kun je waterbeheerders adviseren waar hun metingen uit te voeren om zo boeren beter van advies te kunnen voorzien?

Ad 4. Meetnet ontwerp

Waterbeheerders hebben doelen voor waterkwaliteit op gebiedsniveau. Vrachten van nutriënten worden bij het gemaal geschat (debiet x concentratie). Hoe hou je goed rekening met ruimtelijke variatie binnen afvoergebieden/ polders en is het mogelijk om via eenvoudige metingen/ sensoren/software de bijdrage van individuele boeren aan het milieu te kwantificeren? En kun je dit zo inrichten dat inzicht watersysteem groter wordt en boer zelf meerwaarde heeft door gerichte advisering die rekening houdt met lokale waterkwaliteitsdata?

 

 

 

3 thoughts on “Mest Hack Spoorzoeken, Spoor ‘Milieu’

  1. Herman Krebbers schreef:

    Misschien gedeelde mestgift in mais uitpoberen. Met sensorgestuurde bijbemesting met mineralenconentraat naar behoefte gewas. Tegelijk grasondrzaai uitvoeren voor een effectief vanggewas stikstof. Wie herft interesse dat uit te proberen? Graag even bericht.

    1. Josien Kapma schreef:

      Klinkt als een mooie bemestingsproef Herman. Iets voor De Marke? Deze hackathon zijn de sporen meer vanuit beleid ingestoken.

  2. Henri Holster schreef:

    Past denk ik toch wel in de uitwerking tijdens de Mesthack van het Boeren-spoor: (Be)Mestwijs

    https://twitter.com/FarmHackNL/status/918819041170554880

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.