Maritieme Hack

20 07 2022

Door Linda Haartsen

Allround teamlid van FarmHackNL. Informatie en communicatie, onderzoek en advies, IT.

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van innovaties. Tijdens de Maritieme Hack gaan we hiermee aan de slag. De Maritieme Hack zal gehouden worden van 6 tot 8 oktober tijdens de maritieme beurs, het Holland Fisheries Event in Urk. Maritiem betekent letterlijk 'betrekking hebbende op zee'. Het is dus een veelomvattend begrip en een brede sector. Tijdens de hackathon zullen mensen uit het vakgebied diverse uitdagingen voorleggen. Samen met je team werk je aan een oplossing voor een van deze challenges. Wie gaat er als winnend team met de vangst vandoor? Beleef en proef de maritieme visserij tijdens deze hackathon!

Voor wie?

  • Mbo- en hbo- en wo- studenten van maritieme opleidingen in Nederland en België.
  • Studenten van andere opleidingen maar met interesse in de maritieme sector
  • Professionals, zowel uit maritieme beroepssectoren als uit andere sectoren
  • Programmeurs of andere specialisten uit de IT-sector
  • Overheidsmedewerkers (o.a. ministeries van LNV, I&W, RVO en Rijkswaterstaat)
  • Ngo's (zoals natuur- en milieuorganisaties) of non-profitorganisaties
  • Onderzoekers/wetenschappers
  • Optioneel: maritieme docenten die teams kunnen begeleiden tijdens de hackathon

Wanneer en waar?

De Maritieme Hackathon vindt plaats te Urk op donderdagochtend 6 en eindigt zaterdagochtend 8 oktober op de maritieme beurs Holland Fisheries Event (fisheriesevent.nl). Lekkere maaltijden en overnachtingen ‘hacker stijl’ op toffe maritieme locaties worden verzorgd door de organisatie. Neem je zelf je slaapzak, laptop, zeemansbenen en de nodige adrenaline mee? Het vervoer heen en terug naar het event zijn niet inbegrepen.

Tijdens de hackathon overnacht je op een schip in de Urker haven. Hier word je wakker met het geluid van de meeuwen en de geur van gasolie! Toch gebaat bij een rustiger vaarwater? Het is ook mogelijk om op eigen kosten een B&B of hotel te boeken. Vraag de organisatie gerust om tips.

Pre-event 20 september
: Op dinsdag 20 september vindt een pre-event plaats van 11.00 - 16.00 uur te Urk. Kom alvast in maritieme sferen tijdens een bedrijfsexcursie aan een visverwerkend bedrijf en luister naar experts die verschillende challenges zullen pitchen.

ROC Friese Poort maritieme opleidingen, locatie Urk

Programma

donderdag

De hackathon start met een kennismaking en teamsindeling op donderdagochtend op een unieke maritieme locatie. De te kiezen uitdaging(en) worden door personen uit de maritieme sector gepresenteerd en toegelicht. Na een stevige lunch werken de teams de eerste ideeën uit voor de gekozen uitdaging. ‘s Avonds wordt de dag afgesloten met een maaltijd voor de deelnemers en partners.

vrijdag

Op vrijdag staat een bedrijfsbezoek als excursie gepland (dit is optioneel en voor de ‘early birds’). ’s Middags werken de teams verder aan de opdrachten. Tevens een bezoek aan de maritieme beurs en uiteraard een netwerkborrel om de vrijdagavond in stijl af te sluiten.

zaterdag

Op zaterdagochtend worden, na een goed ontbijt, de oplossingen per team gepresenteerd op de vloer van de maritieme beurs.

Een jury zal de oplossingen beoordelen en het winnende team de prijs uitreiken

Waarom zou ik meedoen?

  • Duik onder in de blauwe maritieme wereld die bruist van ondernemerschap en waar innovatie meer dan ooit nodig is
  • Je leest en hoort vermoedelijk veel over Urk in de media. Dit keer mag je Urk van binnen uit ontdekken vanuit de vele kennis, rijke maritieme en visserij historie en waar ambacht en innovatie elkaar ontmoeten
  • Een unieke kans om bedrijven te bezoeken, te spreken en de maritieme beurs aan te doen
  • Het vergroten van je netwerk
  • Een hackathon is niet alleen leerzaam om in teams samen te werken aan creatieve oplossingen in korte tijd, het is ook de ideale combinatie van fun, ontspanning en verrijking van je kennis
  • Twee overnachtingen op unieke maritieme locaties te Urk en maaltijden worden geregeld.

De Challenges

  1. Vistechniek: Hoe kan er vanaf 2030 gevist worden op de Noordzee voor de soorten tong, schol en garnaal met minimale energieverbruik, zo selectief mogelijk (nauwelijks discards) en met minimale tot geen bodemberoering? - Pieke Molenaar (Wageningen Marine Research)
  2. Marktgericht vissen vanuit een (korte) keten: Hoe betrek je en realiseer je als visser een meerprijs in de markt van bewuste burgers en consumenten, met de vangst en verwerking van verantwoord voedsel uit de Noordzee in een (korte) keten? – Hendrik Kramer (schipper en eigenaar van MDV2 kotter), Michelle Boonstra (Good Fish Foundation)
  3. Voedselwinning op zee: Hoe stimuleren we voedsel uit de Noordzee met minimale impact op het ecosysteem en maximale potentie om de natuur lokaal te versterken? – Linda Planthof (Stichting de Noordzee)
  4. Data aan boord: Hoe staat de visser aan het roer met goud aan slimme data als gewenste bijvangst? Digitalisering en data aan boord waarbij de vissers de hoeders (blue stewards) op zee zijn en met slimme metingen meerwaarde opleveren aan betere voorspelbare vangsten, minder energieverbruik, lagere (onderhoud)kosten maar ook transparantie van schip tot schap en kostbare inzichten zoals klimaatverandering, visbestanden etc. – Pedro Rappe (Omni-C, DBmatic) & Niels Post (WeForSea)
  5. Techniek en ontwerp: Op welke manier gaat de visser van de toekomst de zee op? Met wat voor type schip en hoe wordt de vis gevangen, geconserveerd, verwerkt en getransporteerd? – Walter Harberden (Padmos)

Inschrijven

Deelname aan de Maritieme Hackathon is gratis. Het pre-event met meer uitleg over de hackathon en een bedrijfsbezoek vindt plaats op dinsdag 20 september. Meld je snel aan, want vol is vol! Voor degenen die nog twijfelen na het pre-event, inschrijven voor de hackathon kan uiterlijk tot en met 26 september a.s. Uiterlijk 29 september ontvang je van ons bericht of je definitief bent geselecteerd voor deelname onder andere afhankelijk van de maximaal beschikbare deelnemersplaatsen voor overnachting.

Contact

Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen via

De Maritieme Hackathon is een initiatief van Wageningen University & Research en het practoraat Visserij, Innovatie en Ondernemerschap (onderdeel van ROC Friese Poort Urk) en wordt mede georganiseerd door FarmHack.

Oproep aan maritieme opleidingsmanagers en scholen

Oproep aan maritieme opleidingsmanagers en scholen

Een hackathon is een fenomeen dat uit de IT-wereld afkomstig is. Softwareprogrammeurs ontmoeten elkaar om samen te programmeren en een systeem te ‘hacken’. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, hoeft een hackathon lang niet altijd te betekenen dat je in systemen gaat inbreken. In een snelkookpan ga je namelijk tijdens een hackathon aan de slag om een bepaald probleem te tackelen. Je gaat op zoek naar nieuwe manieren als team waarin ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond en expertise bijdraagt aan de creatieve ideeën en oplossing

Het ROC wil maritieme scholen uit Nederland en België dan ook in het bijzonder aanmoedigen en uitnodigen hun studenten en docenten vrij te roosteren om deel te kunnen nemen aan deze hackathon inclusief bedrijfsbezoek(en) als excursie en een bezoek aan de maritieme beurs (Holland Fisheries Event) op die 6-8 oktober 2022. De hackathon kan zelfs onderdeel zijn van het curriculum voor 2022/2023.

3 thoughts on “Maritieme Hack

  1. Jessica schreef:

    Bedankt voor het delen van uw artikel, het is zo nuttig voor mij.

  2. Geert Hoekstra schreef:

    Goed te horen Jessica! Mocht je meer informatie nodig hebben, dan mag je contact opnemen via maritiemehackathon@wur.nl of door te bellen met mij (06-18203517). Vriendelijke groet, Geert Hoekstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.