Landbouwdata zoekt Ruimtelijk Ontwerper

25 05 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Landbouwdata zoekt Ruimtelijk Ontwerper

Dankzij precisielandbouw genereren boeren steeds meer data, meer real time en in meer detail. Deze data vormen nu vooral een bron voor onderzoek om landbouwprocessen te controleren en te structureren. “Ruimtelijk ontwerpers, planologen en landschapsarchitecten maken nog veel te weinig gebruik van deze landbouwdata in hun ontwerpen”, zegt landschapsarchitect Inge Vleemingh en Chief RO bij FarmHack.NL

Kansen

Door het combineren van informatie over schaduw en windrichting kunnen we bomen en heggen inzetten voor de bescherming van gewassen. Met data over zichtlijnen en gewaardeerde landschappen kunnen we veel betere locaties vinden voor nieuwe grote stallen. De monitoring van varkensgedrag kan bijvoorbeeld leiden tot een geheel nieuw veehouderijsysteem in een bos, misschien zelfs zonder stal. En een app die laat zien welke bijdrage je levert aan het landschap door het voedsel dat je eet, kan een veel grotere groep consumenten bewust maken van hun voedselkeuzes.

Schaamgroen

Enkele voorbeelden die laten zien dat de rol van een ontwerper in de afgelopen jaren veranderd is. Een ontwerper zou geen ontwerp meer mogen maken voor een ‘landschappelijke inpassing’. Het groene vinkje bij een bouwvergunning voor een nieuwe stal. Het enige dat een dergelijk ontwerp oplevert is een rijtje schaamgroen van sprietjes die met geen mogelijkheid boom genoemd kunnen worden. Tegen de tijd dat het een boom is, is de stal aan vervanging toe. Ontwerpers, niet meer doen dus, ga hier niet mee akkoord!

De nieuwe rol van een ontwerper ligt meer in het verbinden van verschillende partijen. Als generalist weet een ontwerper van heel veel een deel, maar is nergens specialist in. De ontwerper verzamelt en verbindt kennis en zet dankzij visualisaties ontwikkelingen in gang waar meerdere belangen in terugkomen. Het is interessant om te zien hoe ontwerpers hun rol verder kunnen versterken door slim gebruik te maken van data en technologie.

Schoon water

Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van ruimtelijk ontwerp is het doel van schoon oppervlaktewater. Dit doel heeft betrekking op meerdere belangen, in feite raakt alles wat je bovengronds doet aan wat ondergronds gebeurt. Ruimtelijk ontwerpers kunnen visueel inzichtelijk maken wat het hogere doel van schoon water is, hoe ingrepen op perceelniveau ingrijpen op waterkwaliteit maar ook wat de voordelen voor de ondernemer zijn van het integreren van belangen van natuurpartijen. Toegang tot real time data over bemesting of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan spannende nieuwe data gedreven partnerschappen mogelijk maken.

FarmHack.NL

Ruimtelijke disciplines moeten nog ontdekken wat voor soort data de landbouw nu precies te bieden heeft. Onder landschapsontwerpers leven ook nog vragen en lopen de meningen uiteen. Bijvoorbeeld: Welke invloed hebben korte ketens op het landschap? Hoe verankeren we metropolitane food clusters in zijn omgeving? Wat zijn de voordelen van landschapselementen voor de landbouw? Hoe combineer je natuur en landbouw? Hoe verbeteren coöperaties het landschap?

Mogelijk heb jij hier een deel van het  antwoord op! Big data, virtual reality en andere technologieën kunnen hier zeker bij helpen en zijn het gereedschap tijdens de Farmhacks. In teams worden nieuwe agrarische landschappen gebouwd. Alle reden dus om dit als ontwerper mee te gaan maken!

Graag zien we je terug op 1 van de FarmHacks, groet!

Inge Vleemingh – landschapsarchitect

Agroforestry Engeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.