Juist wèl, alternatieve methoden!

03 02 2018

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Juist wèl, alternatieve methoden!

“Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik”, kopt het NRC vandaag. Het artikel belicht de situatie die is ontstaan rond een medewerker (Rik) van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het lijkt erop dat de inzet van open data heeft geleid tot een arbeidsconflict. 

Als FarmHack team voelen we ons geroepen om stelling te nemen. Ook omdat er sprake is van verontruste boeren, en we bang zijn dat achter de schermen organisaties in het voorval een stok zien om open data mee te slaan.

Solidair

Natuurlijk willen we ons in de eerste plaats solidair verklaren met de betreffende medewerker. Het voelt alsof ‘1 van ons’, een medevoorvechter van open data, onterecht onder druk is gezet en resultaten van zijn werk in de doofpot dreigen te verdwijnen.

Nu is er sprake van een hoog opgelopen arbeidsconflict. Dat maakt het ook heel persoonlijk, iets tussen betrokken werknemer en werkgever. Bing, het bureau integriteit, heeft opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de gang van zaken.

Zonder op die uitkomsten vooruit te willen lopen, willen we hier wel alvast ons hard maken voor het belang van open data – en vooral vooralle open data-ridders!

 

Waterkwaliteit, een kritieke denkfout

Waterkwaliteitsmetingen worden gedaan door de waterschappen, en zijn daarmee open, voor iedereen toegankelijke data. Rik gebruikte deze data om een alternatieve manier te ontwikkelen voor het meten van normoverschrijdingen van bestrijdingsmiddelen. Hij kwam tot lagere overschrijdingen.

De Leidse hoogleraar, die nu bij het Centrum voor Milieuwetenschappen samen met Royal Haskoning verantwoordelijk is voor “de Atlas bestrijdingsmiddelen in Oppervlaktewater”, stelt dat niemand zit te wachten op alternatieve methoden: “dit is beleidsmatig en bestuurlijk zeer ongewenst, want voor dit doel is de bestrijdingsmiddelenatlas het geijkte instrument dat door CML wordt ontwikkeld”.

Het CML tracht langs deze weg oneigenlijk overheidsinformatie  te monopoliseren (bekijk de reactie van Open State).  En de hoogleraar maakt nog een kritieke denkfout. In een sterk digitaliserende wereld, waar we steeds meer en beter kunnen meten en rekenen en slimme lerende systemen kunnen ontwikkelen, zit namelijk juist iedereen op alternatieve methoden te wachten.

 

Transparantie & Vertrouwen

Er is nu sprake van verontruste boeren, bestuurlijke onduidelijkheden en risico’s voor het beheer van waterlichamen. Wat ons betreft komt dit niet door het initiatief van Rik, maar door de wijze waarop betrokken instanties zijn omgaan met een afwijkend signaal. Juist in Noord Holland, een regio waar milieu en waterkwaliteit onder een vergrootglas ligt, onder meer vanwege de intensieve bollenteelt.


In de open data webapplicatie Boer&Bunder konden we aan het intensieve gebruik van de app in NoordHolland zien dat boeren daar vaak informatie zoeken over percelen en teelthistorie – op zoek naar pachtgrond om op te nemen in bouwplan.

 

De grootste teleurstelling aan onze kant zit hem in het optreden van de universiteit Leiden, het Centrum voor Milieuwetenschappen en het Hoogheemraadschap. Omdat ze niet helpen om een systeem te creëren waar andere meningen, methoden en inzichten worden toejuicht. Juist om – na een kritische publieke toets – de uiteindelijke besluitvorming op breed draagvlak te laten rekenen.

Hoe verder

We hebben voorvechters als Rik heel hard nodig, en daaromheen instituten die tegendraadse signalen niet censureren maar omarmen, als middel om te toetsen, en collectief aan fact checking te doen. Er zit eigenlijk maar 1 ding op: laten we alle algoritmen open source online beschikbaar stellen, en over heel Nederland heen metingen en verschillen naar boven halen en collectief duiden. De uitkomst kan zijn dat het model van CML een correctie behoeft, of juist dat het model van Rik geen hout snijdt. Beide situaties zijn ok. Het is vooral het open proces dat vertrouwen zal wekken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.