JoinNumbers, precisieboekhouding voor -landbouw

07 12 2017

Door Josien Kapma

Josien Kapma
FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

JoinNumbers, precisieboekhouding voor -landbouw

JoinData, de elektronische rotonde voor data van het boerenerf, gaat boeren overzicht bieden en controle geven over hun data, en de uitwisselbaarheid van data vergroten. Voorafgaand aan de lancering van JoinData begin volgend jaar, organiseerde FarmHack 30 november en 1 december een hackathon om data-partners aan te haken.

Het team “JoinNumbers” pleit voor meer inzicht in kosten voor de boer. Hun applicatie benut de rijkdom aan boekhouddata in JoinData om inzicht te krijgen in kosten van teelt, niet op  bedrijfsnivo, maar toegedeeld op perceelsnivo. Een prachtige toepassing voor de akkerbouw: een leuk welkom voor de akkerbouwpartners Cosun en Avebe. 

Wat staat er onder de streep? Met JoinNumbers weet je het

In akkerbouw zijn de marges vaak klein: goede technische resultaten zijn geen garantie voor goede financiële resultaten. Wat werkt op het ene perceel, kan heel anders werken op het andere. Precisielandbouw op de vierkante meter is al mogelijk, maar zolang er geen precisieboekhouding bij hoort begin je niks. Daarom is sneller en beter inzicht in je kostenstructuur op perceelsnivo een enorme kans. Met JoinNumbers ziet een boer meteen of een maatregel financieel goed uitpakt. De focus verschuift van technische resultaten naar saldo. Bovendien zijn er mooie kansen voor benchmarking, om het management nog aan te scherpen.

Het team JoinNumbers aan de slag

Veel is er al

Het team startte met de datastromen zoals die nu al lopen, voortkomend uit EDIcircle. Op dit moment zijn vrijwel alle nodige gegevens al bekend in de transactiedocumenten, alleen een kostentoedeling kan nu nog uitsluitend handmatig gebeuren. Indien via JoinData -met de machtingingen van de boer- straks data uit het managementsysteem van de boer gehaald kan worden, kan JoinNumbers de accountant veel tijd besparen.

 Goed uitgedacht en add-on

Toch waren er de nodige hobbels te nemen. In de sheet de uitdagingen die het team moest overwinnen. Het team bedacht ook een add-on die de community van bedrijven die de rotonde van JoinData gebruikt zal doen groeien: een uitnodiging aan bedrijven om ook aan te sluiten, op een hele gemakkelijke manier.

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Big Data for Bees Update

We can make a difference in pollinator and pollination research by providing information in accessible and understandable ways, and come to a mutual understanding of the problem and its possible solutions. This is how we have designed the Big Data for Bees hackathon!

De open bodemindex deel 2

Een open werkproces in de praktijk: de communicatie, besluitvorming en de producten/artefacten van het proces – data, algoritmes, modellen, documenten, e.a. – publiek beschikbaar

De open bodemindex

Het ontwerpen en implementeren van een gestandaardiseerde wijze om bodemkwaliteit te kwantificeren vergt het bij elkaar brengen van data, algoritmes en rekenkundige modellen, mensen en – belangrijker – het maken van afspraken en het vormen van een gedeeld beeld over wat gunstig en wat minder gunstig is voor de bodem. Simeon Nedkov, CIO van FarmHack over zijn visie op een bodemindex.

Return of the Jedi or the Herbs?

On Friday the 28th of September, representatives of the four teams that participated in the Rewarding Nature hackathon came back to Farmhack Headquarters for a follow-up event. Read up on the teams’ progress, expert support and partner input!

OPZuid kan van start

Na de samenwerking met de AgroDataCube van de WUR, nu ook een fantastische samenwerking onder de rivieren: het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start! FarmHack is partner van het project om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. Van superhackathons en tot ‘flipping the classroom’-methodieken: we kunnen los!