JoinNumbers, precisieboekhouding voor -landbouw

07 12 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

JoinNumbers, precisieboekhouding voor -landbouw

JoinData, de elektronische rotonde voor data van het boerenerf, gaat boeren overzicht bieden en controle geven over hun data, en de uitwisselbaarheid van data vergroten. Voorafgaand aan de lancering van JoinData begin volgend jaar, organiseerde FarmHack 30 november en 1 december een hackathon om data-partners aan te haken.

Het team “JoinNumbers” pleit voor meer inzicht in kosten voor de boer. Hun applicatie benut de rijkdom aan boekhouddata in JoinData om inzicht te krijgen in kosten van teelt, niet op  bedrijfsnivo, maar toegedeeld op perceelsnivo. Een prachtige toepassing voor de akkerbouw: een leuk welkom voor de akkerbouwpartners Cosun en Avebe. 

Wat staat er onder de streep? Met JoinNumbers weet je het

In akkerbouw zijn de marges vaak klein: goede technische resultaten zijn geen garantie voor goede financiële resultaten. Wat werkt op het ene perceel, kan heel anders werken op het andere. Precisielandbouw op de vierkante meter is al mogelijk, maar zolang er geen precisieboekhouding bij hoort begin je niks. Daarom is sneller en beter inzicht in je kostenstructuur op perceelsnivo een enorme kans. Met JoinNumbers ziet een boer meteen of een maatregel financieel goed uitpakt. De focus verschuift van technische resultaten naar saldo. Bovendien zijn er mooie kansen voor benchmarking, om het management nog aan te scherpen.

Het team JoinNumbers aan de slag

Veel is er al

Het team startte met de datastromen zoals die nu al lopen, voortkomend uit EDIcircle. Op dit moment zijn vrijwel alle nodige gegevens al bekend in de transactiedocumenten, alleen een kostentoedeling kan nu nog uitsluitend handmatig gebeuren. Indien via JoinData -met de machtingingen van de boer- straks data uit het managementsysteem van de boer gehaald kan worden, kan JoinNumbers de accountant veel tijd besparen.

 Goed uitgedacht en add-on

Toch waren er de nodige hobbels te nemen. In de sheet de uitdagingen die het team moest overwinnen. Het team bedacht ook een add-on die de community van bedrijven die de rotonde van JoinData gebruikt zal doen groeien: een uitnodiging aan bedrijven om ook aan te sluiten, op een hele gemakkelijke manier.

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

KPI Live 2022

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]

Results NIVA hack

The results of the NIVA Hackathon on environmental data for farming on the 16th and 17th of June 2022. Participants from Italy, France, the Netherlands and Ireland met in a Dutch farm and worked for 28h on four hackathon challenges.

NIVA Hack (16&17JUNE)

How do we open up environmental data to farmers to help make them more informed land management decisions and improve their environmental performance? This is the key goal for the 32 hour NIVA hackathon, which will take place on a farm on the 16th and 17th June.