JoinNumbers, precisieboekhouding voor -landbouw

07 12 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

JoinNumbers, precisieboekhouding voor -landbouw

JoinData, de elektronische rotonde voor data van het boerenerf, gaat boeren overzicht bieden en controle geven over hun data, en de uitwisselbaarheid van data vergroten. Voorafgaand aan de lancering van JoinData begin volgend jaar, organiseerde FarmHack 30 november en 1 december een hackathon om data-partners aan te haken.

Het team “JoinNumbers” pleit voor meer inzicht in kosten voor de boer. Hun applicatie benut de rijkdom aan boekhouddata in JoinData om inzicht te krijgen in kosten van teelt, niet op  bedrijfsnivo, maar toegedeeld op perceelsnivo. Een prachtige toepassing voor de akkerbouw: een leuk welkom voor de akkerbouwpartners Cosun en Avebe. 

Wat staat er onder de streep? Met JoinNumbers weet je het

In akkerbouw zijn de marges vaak klein: goede technische resultaten zijn geen garantie voor goede financiële resultaten. Wat werkt op het ene perceel, kan heel anders werken op het andere. Precisielandbouw op de vierkante meter is al mogelijk, maar zolang er geen precisieboekhouding bij hoort begin je niks. Daarom is sneller en beter inzicht in je kostenstructuur op perceelsnivo een enorme kans. Met JoinNumbers ziet een boer meteen of een maatregel financieel goed uitpakt. De focus verschuift van technische resultaten naar saldo. Bovendien zijn er mooie kansen voor benchmarking, om het management nog aan te scherpen.

Het team JoinNumbers aan de slag

Veel is er al

Het team startte met de datastromen zoals die nu al lopen, voortkomend uit EDIcircle. Op dit moment zijn vrijwel alle nodige gegevens al bekend in de transactiedocumenten, alleen een kostentoedeling kan nu nog uitsluitend handmatig gebeuren. Indien via JoinData -met de machtingingen van de boer- straks data uit het managementsysteem van de boer gehaald kan worden, kan JoinNumbers de accountant veel tijd besparen.

 Goed uitgedacht en add-on

Toch waren er de nodige hobbels te nemen. In de sheet de uitdagingen die het team moest overwinnen. Het team bedacht ook een add-on die de community van bedrijven die de rotonde van JoinData gebruikt zal doen groeien: een uitnodiging aan bedrijven om ook aan te sluiten, op een hele gemakkelijke manier.

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.