IT in de varkensstal

26 04 2017

Door Lieke Boekhorst

Projectmedewerker FarmHackNL, daarnaast zelfstandige in 'deboeropadvies.nl'. zoekt naar mogelijkheden om boerenpraktijk en nieuwe data te verbinden.

IT in de varkensstal

Deze zomer organiseren we samen met Nutreco een hackathon over open innovatie in de varkenshouderij. Open innovatie betekent innovatie met anderen. Dat doe je bijvoorbeeld door data te delen. Maar hoe doe je dat zo, dat iedereen die deelneemt, ook deelt in de waarde die gecreëerd wordt? Daar gaat de hackathon over, in samenwerking met bedrijven als Nutreco, Nedap en Hendrix Genetics. De komende weken duiken we dieper in de challenges door middel van een serie blogposts. Maar we beginnen bij het begin: de boer!

 

Op 20 april organiseerden we een bijeenkomst voor jonge varkenshouders, samen met Peter Jacobs van de HAS Den Bosch en Theo Thewessen, lector Smart Farming. Aanwezig waren jonge varkenshouders, studenten en het farmhack team. Op tafel lag de vraag op welke manier boeren nu zelf bezig zijn met data en technologie, en hoe we verbinding kunnen maken met de ideeën van de bedrijven achter de hackathon.

“We meten eigenlijk nog heel erg weinig”

Eigenlijk weten varkenshouders vaak maar weinig van de varkens en biggen die ze kopen en verkopen. Pas aan de slachthaak wordt duidelijk wat er met het dier gebeurd is. Als van ieder dier de data beschikbaar zou zijn, dan zijn varkens met data door de keten heen te volgen. Door meer parameters bij te houden kunnen trends gesignaleerd worden. Als boer kan je naar aanleiding van een actieve notificatie, als een dier afwijkt van de standaard, veel eerder ingrijpen. Meer data biedt meer aangrijpingspunten, zowel in het management rondom het dier als in het slachthuis en bij de afzet van het vlees.

Maar actief meten – zeker aan individuele dieren – is snel omslachtig en vraagt veel datahandling. De dynamiek in de varkenshouderij is hoog en het vastleggen/evalueren van effecten van ingrepen is lastig. Ook omdat in ieder houderijsysteem en bij ieder individueel dier de knoppen weer anders staan. Dus registratie moet heel zorgvuldig, en consequent, voordat je tot relevante inzichten kan komen.

Interoperabiliteit

Een groot probleem is het gebrek aan interoperabiliteit van IT in de varkensstal: het vermogen om automatisch allerlei verschillende datastromen te integreren. Ieder apparaat in de varkensstal heeft zijn eigen extensie. Een varkenshouder die fors in IT investeerde loste het zo op: “Wij hebben in de stal uiteindelijk gekozen voor 1 merk, waar we alle modules van gebruiken. Maar hun klimaatmodule is niet de beste, daar hadden we liever een ander systeem gekozen”. Als FarmHack geloven we dat dit anders kan en anders moet.

Data eigenaarschap

Een ander belangrijk vraagstuk waar we ons – ook op de komende hackathon – als FarmHack hard voor maken is data eigenaarschap. Wanneer loont het voor een boer om meer te gaan meten en vast te leggen? Hoe kunnen boeren deze data verwaarden? Voor de slachthuizen is het interessant om te weten wat er met het dier gebeurd is, zodat ze weten wat voor vlees er aan komt en ze bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Dit vraagstuk draait om een economische prikkel. Het aanleveren van super goede en gedetailleerde data kost geld, het gaat hier dus om een fair share voor de boer, en om data eigenaarschap.

Antibiotica en Korte Ketens

Tijdens de hackathon kijken we niet alleen naar efficiëntie. Ook antibiotica en korte ketens staan op het menu. Een idee dat uit de groep naar voren kwam, is om ziekte en ziektedruk in een gebied onderling inzichtelijk te maken, als eerste stap richting een antibiotica vrije productie. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat data anoniem aangeleverd kan worden en goed versleuteld is.

De vraag bij korte ketens is welke data je kan meegeven aan het dier om het meerwaarde te geven? Je zou bijvoorbeeld een database kunnen opbouwen, die informatie bevat over antibiotica gebruik (en andere interventies) die tegemoet komen aan maatschappelijke vragen. Uiteindelijk zou je via korte ketens ook veel meer op maat willen produceren, op bestelling. In plaats van eerst produceren en dan maar zien hoe het te verwaarden.

De afsluiting van de avond kwam van 1 van de aanwezige varkenshouders: “Het klopt eigenlijk niet dat alleen de grote bedrijven op innovatie inzetten. Eigenlijk zou iedere boer een extra ‘vrije’ afdeling moeten hebben, waar hij zijn eigen R&D en kleine experimenten doet, en probeert die innovaties om te zetten in economische waarde.”

Heb je interesse om mee te doen aan de hackathon? Geef je hier op!

 

Eerder organiseerde FarmHack een hackathon op een biologisch bedrijf in Raalte over korte ketens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.