Internet of Pigs

02 07 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Internet of Pigs

Tijdens de 4e FarmHack gaan we op zoek naar de mogelijkheden van netwerktechnologie voor een duurzame veehouderij. De FarmHack is voorbereid in samenwerking met Nienke Dirx-Kuijken, innovatiemanager bij Varkens Innovatie Centrum Sterksel, een multifunctioneel onderzoekscentrum voor innovatieve en duurzame varkenshouderij. Al een aantal jaar kijkt zij naar de kansen van digitalisering.

Speciaal voor de FarmHack stelde VIC Sterksel 650 MB aan tekstuele data beschikbaar. In deze tijd van Big Data maakt dat wellicht niet direct indruk, maar het gaat om 30 jaar heel preciese dierdata! De laatste entry is van 14/6/2016, de eerste van 10-5-1973! Deze database leent zich goed voor de vraag naar de use case voor een open animal data base: wat levert het op als je vanuit de landbouw data beschikbaar stelt aan coders, designers en andere creatieven?

Tijdens de Farmhack gaan we daarnaast vooral ook aan de slag met vragen als “Hoe kan netwerktechnologie helpen een brug te slaan tussen consument en boer? Is het bijvoorbeeld mogelijk om een soort marktplaats/Autotrack voor varkensvlees ontwikkelen(‘Pig track’)?  Welke kansen biedt civic science zijn er mogelijkheden om open te communiceren over (DIY) luchtkwaliteitmetingen?

VAA ICT Consultancy: beacons voor de varkenshouderij

VAA ICT Consultancy is sponsor en kennispartner van FarmHack. VAA is nauw betrokken bij diverse ketenprojecten, waarbij de gegevens door de gehele keten hergebruikt worden. Speciaal voor deze FarmHack stellen zij enkele beacons beschikbaar, om te verkennen wat deze technologie voor kansen biedt om werkzaamheden op een varkendbedrijf slimmer in te richten. Voor varkenshouders is de zorg dat innovaties, zoals groepshuisvesting, veel meer werk gaan opleveren nu nog een belangrijke barrière.

Screenshot 2016-07-05 17.05.59

ICR3ATE: IOT kennispartner FarmHack

Deze hackathon is voorbereid door Manfred van der Voort, initiator van de ICR3ATE Digital Makers Lab, een high tech werkplaats voor professionals die connected producten en services willen (laten) ontwikkelen. Ook runt hij het fablab van ROCA12 en geeft hij IoT workshops. Dankzij Manfred is er deze FarmHack een IoT infra aanwezig, zodat applicatie ontwikkelaars er op kunnen ontwikkelen!

ICR3ATE maakte een relevante selectie van interessante sensoren voor de varkenshouderij. De afgelopen dagen is er hard gewerkt om alle sensoren aan de praat te krijgen. In deze post een overzicht van onze gear. Het is work in progress, zo zijn we nog druk bezig met de documentatie (check onze voortgang in GitHub)

Connectivity

Screenshot 2016-07-04 16.29.56nb: Grove is een modulair platform. Net als Lego maakt het gebruik van ‘bouwstenen’ om projecten te maken. In vergelijking met de traditionele, soms complexe leermethodes met gebruik van breadboards and verschillende elektronische componenten, maakt Grove het leerprocess en stuk eenvoudigier.

lorawan_antena_waspmote_cooking_big.1448965257

Sensors

Screenshot 2016-07-04 16.32.32

Processing

Screenshot 2016-07-04 17.26.16

Call to action

Dus! Ben jij een data scientist die kan helpen met de use case voor een open animal data base? Of weet jij als domein expert alles over innovatie in de varkenshouderij, en wil je snappen wat slimme sensoren en IoT voor de sector gaan betekenen? Of ben je juist een hardware of software ontwikkelaar, en zie jij kansen voor innovatie in de varkenshouderij? Kom naar Sterksel voor de FarmHack, wij zijn alvast begonnen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

KPI Live 2022

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]

Results NIVA hack

The results of the NIVA Hackathon on environmental data for farming on the 16th and 17th of June 2022. Participants from Italy, France, the Netherlands and Ireland met in a Dutch farm and worked for 28h on four hackathon challenges.

NIVA Hack (16&17JUNE)

How do we open up environmental data to farmers to help make them more informed land management decisions and improve their environmental performance? This is the key goal for the 32 hour NIVA hackathon, which will take place on a farm on the 16th and 17th June.