Internet of Pigs

02 07 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Internet of Pigs

Tijdens de 4e FarmHack gaan we op zoek naar de mogelijkheden van netwerktechnologie voor een duurzame veehouderij. De FarmHack is voorbereid in samenwerking met Nienke Dirx-Kuijken, innovatiemanager bij Varkens Innovatie Centrum Sterksel, een multifunctioneel onderzoekscentrum voor innovatieve en duurzame varkenshouderij. Al een aantal jaar kijkt zij naar de kansen van digitalisering.

Speciaal voor de FarmHack stelde VIC Sterksel 650 MB aan tekstuele data beschikbaar. In deze tijd van Big Data maakt dat wellicht niet direct indruk, maar het gaat om 30 jaar heel preciese dierdata! De laatste entry is van 14/6/2016, de eerste van 10-5-1973! Deze database leent zich goed voor de vraag naar de use case voor een open animal data base: wat levert het op als je vanuit de landbouw data beschikbaar stelt aan coders, designers en andere creatieven?

Tijdens de Farmhack gaan we daarnaast vooral ook aan de slag met vragen als “Hoe kan netwerktechnologie helpen een brug te slaan tussen consument en boer? Is het bijvoorbeeld mogelijk om een soort marktplaats/Autotrack voor varkensvlees ontwikkelen(‘Pig track’)?  Welke kansen biedt civic science zijn er mogelijkheden om open te communiceren over (DIY) luchtkwaliteitmetingen?

VAA ICT Consultancy: beacons voor de varkenshouderij

VAA ICT Consultancy is sponsor en kennispartner van FarmHack. VAA is nauw betrokken bij diverse ketenprojecten, waarbij de gegevens door de gehele keten hergebruikt worden. Speciaal voor deze FarmHack stellen zij enkele beacons beschikbaar, om te verkennen wat deze technologie voor kansen biedt om werkzaamheden op een varkendbedrijf slimmer in te richten. Voor varkenshouders is de zorg dat innovaties, zoals groepshuisvesting, veel meer werk gaan opleveren nu nog een belangrijke barrière.

Screenshot 2016-07-05 17.05.59

ICR3ATE: IOT kennispartner FarmHack

Deze hackathon is voorbereid door Manfred van der Voort, initiator van de ICR3ATE Digital Makers Lab, een high tech werkplaats voor professionals die connected producten en services willen (laten) ontwikkelen. Ook runt hij het fablab van ROCA12 en geeft hij IoT workshops. Dankzij Manfred is er deze FarmHack een IoT infra aanwezig, zodat applicatie ontwikkelaars er op kunnen ontwikkelen!

ICR3ATE maakte een relevante selectie van interessante sensoren voor de varkenshouderij. De afgelopen dagen is er hard gewerkt om alle sensoren aan de praat te krijgen. In deze post een overzicht van onze gear. Het is work in progress, zo zijn we nog druk bezig met de documentatie (check onze voortgang in GitHub)

Connectivity

Screenshot 2016-07-04 16.29.56nb: Grove is een modulair platform. Net als Lego maakt het gebruik van ‘bouwstenen’ om projecten te maken. In vergelijking met de traditionele, soms complexe leermethodes met gebruik van breadboards and verschillende elektronische componenten, maakt Grove het leerprocess en stuk eenvoudigier.

lorawan_antena_waspmote_cooking_big.1448965257

Sensors

Screenshot 2016-07-04 16.32.32

Processing

Screenshot 2016-07-04 17.26.16

Call to action

Dus! Ben jij een data scientist die kan helpen met de use case voor een open animal data base? Of weet jij als domein expert alles over innovatie in de varkenshouderij, en wil je snappen wat slimme sensoren en IoT voor de sector gaan betekenen? Of ben je juist een hardware of software ontwikkelaar, en zie jij kansen voor innovatie in de varkenshouderij? Kom naar Sterksel voor de FarmHack, wij zijn alvast begonnen!

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.