
Door Linda Haartsen

Airbnb voor lokale agrifood-producten
Hoe gaat het met de FarmHacks?
Afgelopen zomer zijn 4 hackathons op de boerderij georganiseerd. Uit elk van deze FarmHacks is een winnend team geselecteerd dat uitblonk in originaliteit en potentieel. De winnende teams zijn samen met FarmHackNL verder gegaan om hun idee door te ontwikkelen. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag een interview met ‘Hallo Boer!’, de winnaar van de FarmHack over korte ketens.
Hallo Boer! “de Airbnb voor lokale agrifoodproducten”
Een googlemap waarop je kunt zien wat op een specifieke locatie het aanbod is van landbouwproducten. Dat is het idee van Hallo Boer om mensen beter te informeren over korte ketens. Je kunt kijken wat er groeit op een akker, en zo krijg je een idee van wat er groeit en bloeit in je omgeving. Een soort omgekeerde tracing: dus niet zien waar een product vandaan komt, zoals via de QR codes op sommige levensmiddelen kan, maar andersom: zien waar je landschap naar toe gaat. Je kunt gewassen of akkers ‘liken‘ of ‘taggen‘ en daarmee volgen door de tijd. Je krijgt dan updates van groeistadia en oogsttijd en natuurlijk verkoopinformatie zoals: ‘deze aardbeien zijn vanaf vandaag te koop bij deze supermarkten en via deze website‘. Bij HalloBoer is de applicatie zelf niet de marktplaats, meer een online etalage. Winkels kunnen er hun eigen website er aan koppelen.
Klasien van de Zandschulp (user experience design, Hallo Boer!)
“Doordat de relatie gelegd wordt tussen wat in je omgeving te zien is en wat je eet, maak je ‘eetbaar landschap’. Hier zouden allerlei locatie-gebaseerde en gamification elementen aan toegevoegd kunnen worden. Denk ook aan augmented reality games zoals Pokémon Go! Of dat je ambassadeur kan worden voor een bepaalde boer, of een gewas, als je bijvoorbeeld de updates deelt via Facebook of Twitter.”
Het team van Hallo Boer heeft flink aan de weg getimmerd. Een demo was er al, die is hier te zien. Nu is er behoefte aan een werkend prototype. Daarvoor zoekt het team een ‘launching customer’ die wil investeren in de ontwikkeling. Dat kan een groep van producenten zijn, maar ook een (web)winkel of abbonnementendienst voor lokale agri-producten. Of een gemeente of provincie die de link tussen landschap, landbouw, lokale middenstand en lekker eten zichtbaar wil maken.