FarmHack Pitches op de Dutch Design Week

28 09 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

FarmHack Pitches op de Dutch Design Week

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2500 ontwerpers aan meer dan 275.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

ABN AMRO is hoofdsponsor van de Dutch Design Week. De bank organiseert op woensdag 26 oktober een inspirerende cross-sectorale middag voor relaties met als thema ‘Make your Future’. Gebaseerd op dit thema geeft couturier Jan Taminiau zijn visie op de toekomst. Filosoof Martijn Aslander zal een lezing geven over de netwerksamenleving. Daarnaast wordt in aparte sessies dieper ingegaan op een aantal sectoren, waaronder een agri break out sessie, die samen met Agri meets design wordt gegeven.

De winnaars van de FarmHacks krijgen tijdens deze sessie gelegenheid om hun winnende hack te pitchen aan tachtig relaties van de ABN AMRO uit de agrifood. Tijdens de borrel aan het einde van het event is er gelegenheid om met mogelijk geïnteresseerde partijen nader in gesprek te gaan. Tijdens de afgelopen FarmHack Bootcamp hebben de teams gewerkt aan hun one-minute pitch.

FarmHack heeft 15 kaartjes beschikbaar, waarvan de meeste voor de vertegenwoordigers van de verschillende winnende teams. Mocht jij als deelnemer van 1 van de FarmHacks er ook heel graag bij willen zijn, laat dat dan aan ons weten via mail/twitter/FB, begin oktober verloten we de vrije kaarten!

agmd2016

Een overzicht van de winnaars

Winnaar FarmHack #1: Team Digital Eye

Team Digital Eye had als doelstelling om op een gestandaardiseerde manier gewasfoto’s te nemen en te archiveren. Het doel is om sneller gewasafwijkingen op te sporen, gewasanalyses in de tijd met optische beelden te ondersteunen en oogstvoorspellingen te verrijken met informatie uit optische beelden. Want een boer heeft wel veel data, maar geen optische informatie van de aardappelplant, in zijn archief. Team Digital Eye wil deze optische informatie in kaart brengen door een camera op een trekker of machine te monteren. De camera wordt door een app aangestuurd en neemt op vooringestelde locaties een foto. Ook moet het mogelijk zijn om in het veld nieuwe zogenaamde ‘points of interest’ in te voeren. Via cloud automation worden alle foto’s verzameld op één centrale plaats met enkele aanvullende gegevens (datum, perceel, tijdstip, gewas, aard van bewolking, rijrichting). Later worden deze gegevens verrijkt met sensor data, as applied data (data die uit de machine/trekker komen met bijvoorbeeld de werkelijk toegediende hoeveelheid kunstmest per locatie) en open data.

Winnaar FarmHack #2: Team Agrovision  

Het AgroVision team heeft gewerkt aan een toepassing die automatisch een taakkaart kan genereren gebaseerd op de biomassa (NDVI) zoals deze is gemeten door drones en satellieten. De automatische taakkaart kan door de teler aangepast worden naar zijn eigen situatie door de maximale en minimale hoeveelheid spuitvloeistof aan te passen. Met deze taakkaart houdt de spuitmachine rekening met de hoeveelheid blad in het gewas. Daar waar meer blad is wordt meer middel gespoten dan op plekken met minder blad. Tijdens de FarmHack had het team handmatig een taakkaart gerealiseerd die direct is toegepast op het een perceel. Een live demo dus! De toepassing wordt waarschijnlijk in CropVision als Beta versie ter beschikking gesteld aan geïnteresseerde telers.

Winnaar FarmHack #3: Hallo Boer!

Team Hallo Boer heeft gekeken naar mogelijkheden om de consument van streekproducten beter, leuker te informeren over wat er op de boerderij allemaal gebeurd. Of je nu op vakantie bent en snel wil kunnen zien waar je lokaal eten kan kopen, of in Zwolle woont en door de seizoenen heen wil volgen hoe de gewassen groeien, wanneer het oogsttijd is of hoe jouw aankoop van streekproducten bijdraagt aan een gezonde bodem of een mooie stadsrand. Het team heeft gekeken naar een aantal bestaande tools, zoals Boer en Bunder en het prototype van de “wat groeit hier” app. Het eerste doel was om een interactieve website te ontwikkelen. Maar het is natuurlijk mogelijk om door te ontwikkelen naar een mobiele app en mogelijk andere interactieve vormen. De demo app draait hier “live”, meer achtergrond en documentatie (functionaliteiten, gebruikte data, etc.) vind je hier.

Winnaar FarmHack #4: team Tijdhouderij!

Team Tijdhouderij maakte een werkend prototype van een applicatie die communiceert met beacons, en kan inschatten waarmee iemand in de stal bezig is. De beacons waren beschikbaar gesteld door VAA ICT Consultancy. De app houdt bij welke activiteiten over de dag worden verricht en hoe lang, zodat je kan zien aan het einde van de dag hoeveel tijd je aan verschillende activiteiten hebt besteed. Met deze app kunnen boeren hun werkproces optimaliseren, en deze eventueel ook met elkaar vergelijken. De oplossing maakt het dus mogelijk om aan ‘time tracking’ te doen zonder veel extra werk, en de arbeidsefficiëntie te vergroten.  Aanvullend werkte het team ook aan een simpele interface, met de meest relevante data voor een varkensboer mooi  gevisualiseerd. De resultaten zijn beschikbaar gemaakt in de repository van team Tijdhouderij

2015-mvdw-foodlabpeelddw-02-640x425

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.