FarmHack Pitch op Agrifirm MVO congres

11 11 2017

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

FarmHack Pitch op Agrifirm MVO congres

Op 10 november waren we op uitnodiging van Agrifirm te gast op het MVO Symposium ‘Gaan we de grens over? Duurzame landbouw in Nederland en de wereldmarktproductie. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Felix Rottenberg ging het onder andere over natuurinclusieve landbouw en gewasbescherming.  FarmHack was gevraagd om in 7 minuten iets te zeggen over het thema ” information based solutions”. Achter dat begrip gaat de ambitie schuil van Agrifirm om boeren te ondersteunen..niet met data, maar met oplossingen. De FarmHack pitch ging over de voorwaarden waaronder deze ontwikkeling ècht kansen gaat opleveren – voor de boer en zijn coöperaties.

Slides

Uitgesproken tekst

Slide 1

Information Based Solutions…Precisielandbouw, Smart Farming. Allemaal begrippen die gaan over de snelle digitalisering in de landbouw, en de kansen die dat met zich meebrengt voor de boer om data gedreven beslissingen, slimme beslissingen te maken. De belofte is dat de boer over zijn perceel loopt en makkelijk en snel relevante gegevens op kan roepen en intuïtief kan beoordelen. Precisielandbouw moet de wereld helpen aan een landbouw die ‘meer met minder’ kan, om de wereld duurzaam te kunnen voeden.

Nu willen boeren geen data, ze willen oplossingen. Voor het genereren, opslaan, verwerken en analyseren zijn ze afhankelijk van derden. Het gaat daarbij om IT bedrijven en agribusiness met datastrategieen. Partijen die de afgelopen jaren soms enorme investeringen deden.

 

Slide 2

De meeste recente investering voor een 250 miljoen dollar was de aankoop van Blue Rivers, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, door John Deere. Het voelt als een nieuwe goudkoorts: iedereen is koortsachtig op zoek, data als het nieuwe goud. Meer dan iets anders geldt daarbij ieder voor zich & via IP en patenten geldt de wet van de sterkste. Op lange termijn dreigt enorme marktmacht van een handvol tech giganten.

 

Slide 3

Op de korte termijn leidt het gebrek aan samenwerking tot allerlei tekortkomingen in de praktijk. Veel IT in landbouw is gebruiksonvriendelijk en complex. Er is sprake van veel meer aanbod dan vraag. Het gebrek aan interoperabiliteit is een bron van ergernis: de nieuwe trekker communiceert niet met de oude veldspuit. Boeren worden gedwongen om technologie van 1 aanbieder af te nemen. Boeren zijn bezorgd over data eigendom en privacy. Gebrek aan vertrouwen leidt tot technologie op de plank bij aanbieders.

 

Slide 4

Wij geloven we dat hoe meer verschillende typen gebruikers met lb data en technologie kunnen werken, hoe rijker, interessanter en meer toegepast de applicaties worden. Daarom brengen wij ontwikkelaars, designers, domein experts en boeren samen om IT uitdagingen op te pakken & na te denken over slim hergebruik van data. Dat doen we zoveel mogelijk bij de boer. Onze evenementen draaien om Kennis uitwisselen, Samenwerking, Collectieve Infrastructuur, de community, Toegang tot talent en contact met de eindgebruiker.

 

Slide 5

WIj geloven in open innovatie: open data, open source code. Elementen die in andere domeinen innovatie aanjagen. Maar in landbouw kan het begrip ‘open’ op weinig enthousiasme rekenen: “open kost geld, kost tijd”. Waar niet goed onderkend wordt is dat 1) juist de geslotenheid van IT innovatie in landbouw tot stagnatie leidt, en 2) ook in het open model geld is te verdienen. Er is een enorme markt voor het delen van data, code en infrastructuur.  Net zoals het juist de verkopers van laarzen en pikhouwelen die rijk zijn geworden van de goudkoorts.

Dit is een markt waar wij juist in Nederland heel groot in zouden kunnen worden, dankzij onze  coöperatieve genen.  Met kennis delen, collectief zaken pre competitief inregelen. Het is tijd om voorbij de angst voor het eigen verdienmodel te kijken, en nieuwe data gedreven partnerschappen aan te gaan, open & transparant, en de ‘best creative minds’ die we in de Nederlandse tech communities rijk zijn op de vraagstukken in landbouw te mobiliseren. Onze toekomst schuilt in open, en FarmHack ontwikkelt dat voor Agri.

Bovendien: ieder bedrijf dat zich met goudkoorts op zichzelf richt, is kwetsbaar is voor de Googles en de Amazons van deze wereld, die op Data Mining mijlenver voorlopen.

 

Slide 6

Ik wilde afsluiten met een voorbeeld van de kracht van open. Wie van u kent de web app Boer&Bunder? Een web applicatie voortgekomen uit een hackathon. FarmHack mobiliseerde verschillende teams, en daagde hen uit open data bruikbaar te maken voor de boer. Dit team, wat bestond uit UX/UI designers van buiten de landbouw, en een software bedrijf actief in landbouw, bedacht de app om 5 open data sets op perceelsniveau te visualiseren.

 

Slide 7

We hebben het team ondersteund in verdere ontwikkeling. Het resultaat is Boer&Bunder, een web app met dagelijks 2 tot 3000 gebruikers, van boeren tot loonwerkers, van certificeerders tot adviseurs. De teller staat op ruim een half miljoen sessies. De tool wordt intensief gebruikt voor uiteenlopende doelen: de communicatie met loonwerkers, voor het vinden van percelen waar al drie jaar geen aardappelen staan of voor het bekijken van de hoogtekaart of gewasgroei.

 

Slide 8

De app was 2 jaar helemaal gratis. Twee jaar lang heeft het projectteam business intelligence ingewonnen: 2 tot 3 duizend gebruikers die dag in, dag uit door hun gebruik van de app je vertellen hoe ze de tool gebruiken en welke features ze nog missen. Onbetaalbare R&D!

 

Slide 9

Inmiddels is heeft Dacom er een commercieel model bovenop gebouwd. Voor het gebruiken van nieuwe features is een abonnement nodig. Het is aan Dacom om te bewijzen dat het model dat ze kozen duurzaam en interessant is. Maar de start van dit project blijft een goed voorbeeld, van hoe voor relatief heel weinig geld, het verwelkomen van nieuw talent in agri en gerichte facilitatie, de boer kan worden ondersteund met information based solutions.

 

Slide 10 – Hartelijk dank!

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.