Farmhack.nl live!

13 05 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Farmhack.nl live!

Deze zomer organiseert FarmHack.NL vier hackathons bij de boer. Hackathons zijn competities waar multidisciplinaire teams in korte tijd oplossingen bedenken voor specifieke vraagstukken. Het gaat om slimme combinaties van data, software, technologie en design.

We mobiliseren teams van boeren, domeinexperts, coders, developers, data crunchers, landschapsarchitecten en planologen om in echte bedrijfssituaties prototypes te ontwikkelen en te testen. In dit soort disciplines schuilt veel creatief vermogen, en een grote betrokkenheid op de landbouw. Het doel is om oplossingen te vinden voor data en technologie vragen van boeren en het vinden van spannende nieuwe toepassingen van landbouwdata.

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op de boerderij. Tijdens de FarmHacks doneren deelnemers hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme FarmHack beleving: een goede plek, lekker eten, een fijne sfeer, slaap/kampeer gelegenheid (in de buurt) en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken. De winnaars krijgen een BootCamp op Wageningen Campus onder leiding van Source Institute, en worden dan pitch ready gemaakt voor een event met investeerders in samenwerking met ABN AMRO tijdens de Dutch Design Week.

Per FarmHack zijn slechts 15 plekken beschikbaar. Deelnemers kunnen zich tot en met 31 mei opgeven. Om tot vernieuwende oplossingen te komen is het belangrijk diversiteit in de teams te hebben. We stellen de teams zo samen dat verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn.

Achtergrond

Boeren genereren steeds meer data. Slimme sensoren, drones en robots zorgen voor een explosie van gegevens. Ook de capaciteit voor het verwerken en analyseren van data neemt razendsnel toe. En in de toekomst wordt het data-aanbod alleen nog maar ruimer, meer real time, gedetailleerder en bedrijfs-specifieker.

Maar we onderbenutten de mogelijkheden van data en technologie in de landbouw. Dat komt omdat nog veel wordt gewerkt aan het optimaliseren van bestaande processen en structuren, of juist omdat teveel gekeken wordt naar wat technologisch mogelijk is, in plaats van naar waar vanuit de praktijk behoefte is. In ieder geval is duidelijk dat boeren over het algemeen nog een ambivalente houding hebben ten opzichte van data  is hoe de positie van de boer in de keten daar structureel beter van wordt.

Een belangrijk uitgangspunt van Farmhack.NL is dat hoe meer verschillende typen gebruikers met landbouwdata kunnen werken, hoe rijker, interessanter en meer toegepast de applicaties worden die op basis van deze data ontwikkeld kunnen worden.

Screenshot 2016-05-13 11.51.37 (1)

De boer centraal

Voor FarmHack.NL is het een bewuste keuze om de boer centraal te zetten. Tijdens de hackathons staan concrete, praktische vragen van boeren centraal, het gaat om dingen waar boeren nu in hun bedrijfsvoering tegen aanlopen. Denk aan het automatisch loggen van data in de cloud, of juist het zelfstandig kunnen aanpassen van standaard instellingen. We denken dat het nodig is om te beginnen huidige knelpunten in de praktijk, en het leuk, aantrekkelijk en uitdagend te maken voor individuele boeren om meer met data en technologie te doen. Pas als de boer met specifieke data of technologie kan en wil werken en de meerwaarde ziet, gaan we ook in bredere zin de vruchten kunnen plukken van data en technologie in de landbouw. Er liggen ook veel maatschappelijke opgaven die met slimme inzet van data en technologie vertaald zouden kunnen worden in innovatie kansen voor de boer. FarmHack.NL hoopt bij te dragen aan het creëren van ruimte om met boeren na te denken over slim hergebruik van landbouwdata, bijvoorbeeld om op gebiedsniveau nieuwe ruimtelijke ontwerpen te ontwikkelen.

Doelstellingen

Voor de eerste serie FarmHacks is het doel vooral om een aantal overtuigende prototypes op te leveren, waar boeren mee direct mee verder kunnen en die bestaande data en technologie gerelateerde vragen en problemen uit de praktijk helpen oplossen. En ook om de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals IoT en Blockchain voor de landbouw te verkennen. Vervolgens willen we samen met de deelnemers slimme manieren bedenken om precisielandbouwdata te hergebruiken en ruimtelijke scenario’s te ontwikkelen, die het belang aantonen van interdisciplinaire samenwerking voor het ontwerpen van innovatieve voedselsystemen. Uiteindelijk hopen we op deze manier met FarmHack.NL bij te dragen aan een verbinding tussen de creatieve industrie en de food&agri sector.

FarmHacks zijn geschikt voor iedere boer, of je nu net begint met precisielandbouw of een doorgewinterde databoer bent. En ook voor iedere ‘data partner’ van een boer, van toeleverancier tot afnemer, van loonwerker tot waterschap. Na deze eerste serie hackathons stellen wij het FarmHack format ‘open source’ beschikbaar via ons platform, zodat straks iedereen zijn eigen FarmHack kan organiseren. De komende tijd geven we meer duidelijkheid over de vraagstukken en het data aanbod tijdens de FarmHacks, en wat vervolgstappen zijn. Stay tuned!

FarmHack.nl wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Vier sponsoren ondersteunen FarmHack.NL financieel: VAA Consultancy, ABN AMRO, GODAN en Agri meets Design.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

KPI Live

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]

Results NIVA hack

The results of the NIVA Hackathon on environmental data for farming on the 16th and 17th of June 2022. Participants from Italy, France, the Netherlands and Ireland met in a Dutch farm and worked for 28h on four hackathon challenges.

NIVA Hack (16&17JUNE)

How do we open up environmental data to farmers to help make them more informed land management decisions and improve their environmental performance? This is the key goal for the 32 hour NIVA hackathon, which will take place on a farm on the 16th and 17th June.