De Kracht van Open Innovatie in Landbouw IT

21 10 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

De Kracht van Open Innovatie in Landbouw IT

Landbouw is van oudsher een vrij gesloten domein, en dat geldt ook voor de meeste IT die voor boeren wordt ontwikkeld. Op dit moment draait alles om patenten, octrooien en andere op eigendom gerichte protocollen en de bijbehorende mindset. Technologie aanbieders proberen hun positie te consolideren door toegang tot data veilig te stellen en exclusief te maken. De gesloten landbouw IT systemen die hieruit voortvloeien zorgen voor veel kopzorgen, tijdverlies en kosten bij boeren. Door de geslotenheid vindt er weinig tot geen praktische kennisuitwisseling plaats. Veel data zit verstopt in silo’s en toepassingen waar de boer mee wil werken zijn onderling niet compatibel. Dit zorgt voor trage innovatie, trage adoptie van technologie en producten en diensten die niet goed op te wensen van boeren aansluiten.

Als FarmHack geloven we dat de kracht van IT veel beter tot uiting komt in een context van open innovatie. Open innovatie is de praktijk om innovatieve ideeën, processen of uitvindingen met anderen te delen. Niet om ze weg te geven, maar om ze beter te maken. De term komt van Henry Chesbrough, professor en uitvoerend directeur van het Centrum voor Open Innovatie aan de Universiteit van Berkeley. Achterliggend idee is dat bedrijven in een wereld van wijdverbreide kennis, niet langer volledig kunnen vertrouwen op de kracht van eigen R&D. Juist buiten je bedrijf is een wereld te winnen, vol creativiteit, ervaring, expertise en nieuwe vaardigheden. Volgens Chesbrough zijn het de bedrijven die een strategie hebben ontwikkeld op open innovatie, die gaan profiteren van het tijdperk van digitale innovatie.

Alhoewel de wereld van landbouw IT nog een lange weg te gaan heeft wat betreft open innovatie, werkt bijvoorbeeld de vereniging AgroConnect wel aan optimale datauitwisseling en een open data informatiearchitectuur, zodat verschillende applicaties van diverse leveranciers onderling koppelbaar en uitwisselbaar zijn. De boer heeft dan een vrije keuze in aanschaf en gebruik van toepassingen en is niet gebonden aan één leverancier voor al zijn applicaties. En we beschikken in Nederland bijvoorbeeld ook over een ruim aanbod van open data: data die vrij gebruikt, hergebruikt en verspreid kan worden. De overheid stimuleert het vrijgeven van data, als ingrediënt voor nieuwe toepassingen en producten. Een mooi voorbeeld is de open data web app Boer&Bunder.

farmdata_wide-201becbe7dd71310bd6176b680c9f89e139222ac-s800-c85

Data is een belangrijke nieuwe grondstof in landbouw Beeld: Adam Cole/NPR

Kansen

Open innovatie kan helpen om landbouw IT beter af te stemmen op de wensen van de boer, in termen van bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en interconnectiviteit. Dankzij open innovatie schuift de focus van verkoop/implementatie van gesloten producten (tractoren die alleen met eigen software communiceren) naar de verkoop/implementatie van diensten. Waardecreatie volgt namelijk niet uit programmatuur, maar uit dienstverlening. Niet uit het verkopen van producten maar uit het zorgen dat producten naadloos op behoefte van gebruiker aansluiten. Door van elkaar te leren kunnen generieke belemmeringen sneller weg worden genomen en kan sneller en effectiever dienstverlening worden ontwikkeld.

Een open ecosysteem zorgt ook voor het verlagen van de toetredingsdrempels, waardoor nieuwe partijen het veld kunnen betreden, die nieuwe kennis en vaardigheden en frisse ideeën meebrengen. Dit komt de concurrentie ten goede. Hier vloeit vaak ook een betere dienstverlening uit. Een voorbeeld is dat klassieke technologie aanbieders integrale oplossingen proberen te bouwen, terwijl nieuwe IT bedrijven open platformen bouwen waar anderen apps en diensten op kunnen bouwen. Dankzij open standaarden kunnen eindgebruikers hun data ‘pijnloos’ migreren tussen producten en diensten van verschillende leveranciers.

Een bijzondere kans van open data, is de gelegenheid om beleid van de overheid te beïnvloeden. Sommige boeren zijn bereid om meer data met de overheid te delen als de ze daar een ‘slimmere overheid’ voor terugkrijgen: van generiek naar specifiek beleid. Eigen data delen wordt interessant als dat boeren meer ruimte oplevert voor bedrijfsontwikkeling.

Ook ander hergebruik van landbouwdata biedt kansen. Data kan het bijzondere verhaal van boeren ondersteunen. Als je de data achter het verhaal kan laten zien, dan blijf je overeind in een wereld waarin transparantie de maatschappelijke norm is. Slim gebruik van landbouwdata kan boeren gaan helpen om meer onderscheidend vermogen te creëren en de verbinding met de consument rechtstreeks aan te gaan. Hoe meer mensen zich verbonden voelen met voedsel, hoe dichter bij de boer ze komen te staan. Hoe meer verschillende typen gebruikers met landbouwdata en technologie kunnen werken, hoe rijker, interessanter en meer toegepast de applicaties worden.

powermap-letterbox

Inzicht uit data vergt datavisualisatie: nieuwe disciplines zijn nodig in landbouw IT, beeld: AgriTech East

Zwaktes

Waar open innovatie nog te kort schiet is in het ontwikkelen van volwassen verdienmodellen, die recht doet aan de bijdrages die verschillende partijen deden om tot de ontwikkeling van een product of dienst te komen. Voor de duurzaamheid van het open innovatiemodel is dat wel van belang. Een ander punt raakt aan het privacy vraagstuk. De overheid stelt steeds meer data als open data beschikbaar, het is ongelofelijk lastig om daarbij de privacy van individuele boeren blijvend te waarborgen in een wereld waarin tegelijkertijd technieken als crawling en scraping, computertechnieken om informatie van webpagina’s te extraheren, zich razendsnel ontwikkelen, en machine learning en artificial intelligence al op de deur kloppen.

FarmHack & Open Innovatie

FarmHackNL helpt boeren zodat zij meer pro-actief met hun data en internettechnologie omgaan en comfortabeler worden in het delen van hun data. Wij geloven dat hoe meer verschillende typen gebruikers met landbouwdata en technologie kunnen werken, hoe rijker, interessanter en meer toegepast de applicaties worden. Daarom mobiliseert FarmHackNL coders, hackers, developers, planologen en designers op vraagstukken in de landbouw. Wij brengen hen in contact met boeren en agrarisch experts, waardoor zij gezamenlijk en open, effectiever oplossingen kunnen bedenken voor maatschappelijke opgaven en innovatiekansen voor de boer. FarmHackNL is een laagdrempelig en aantrekkelijk platform, we organiseren onder andere workshops, safari’s en hackathons.

NB – Deze tekst is ook gebruikt voor ABN AMRO publicatie Wijzer worden van smart farming

One thought on “De Kracht van Open Innovatie in Landbouw IT

  1. ben van 't ende schreef:

    Heyla,

    Ik werk voor een open source consultancy, Age of Peers, http://www.ageofpeers.com. We doen veel op het gebied van collaborative economy en community. We zijn met wat projecten bezig in Roemenië waar agritech een belangrijke rol speelt. We denken in ieder geval dat ze samen met andere landen in rond de zwarte zee veel kunnen hebben aan open source om hun projecten zelf vorm te kunnen geven zonder afhankelijk te zijn van commerciële bedrijven.

    Ik vroeg me af of jij iets meer weet over het gebruik van open source en mij daar over iets zou kunnen vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.