David, Goliath en de AVG

18 06 2018

Door Anne Bruinsma

Anne Bruinsma
Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

David, Goliath en de AVG

Op 25 mei vond er een ware aardverschuiving plaats, die over de  wereld werd gevoeld. Het epicentrum lag in Brussel. Er wordt gewaarschuwd voor heftige naschokken. Door alle ergernis die de eindeloze stroom emails over privacy en aangepaste gebruikersovereenkomsten bij u opriep, is het u waarschijnlijk grotendeels ontgaan.  Maar nog even en ook u denkt in termen van de wereld vóór, en de wereld ná de invoering van de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De wereld vóór: hoofdpijn van data

Al een aantal jaar maken we ons hard voor open agri IT. Gesloten landbouw IT systemen zorgen namelijk voor onnodig veel kopzorgen, tijdverlies en kosten bij boeren. Data verdwijnen in silo’s en toepassingen zijn onderling niet compatibel. Technologie aanbieders proberen met dit soort keuzes toegang tot data ‘exclusief’ te maken en zo hun positie veilig te stellen.

Ons pleidooi voor open agri vindt lang niet overal gehoor. Sterker nog: eigenlijk zien we de fragmentatie in het agri data landschap alleen maar groter worden. Neem bijvoorbeeld de opslag van data, die steeds minder lokaal bij de boer en steeds meer in de cloud plaatsvindt. In theorie wordt het koppelen van data daardoor makkelijker omdat het online beschikbaar komt. Maar in realiteit gaat het om gesloten clouds: de data gaat er in, maar er komt geen tot weinig data meer uit.

En toen was daar opeens de AVG, zeer vooruitstrevende regelgeving vanuit Brussel, een Europees antwoord op het machtsmisbruik van Amerikaanse internetgiganten als Facebook, Google en Amazon. En wat landbouw betreft: mogelijk een spannend nieuw instrument in handen van iedere boer tegenover Big Agri met Big Data strategieën. David tegen Goliath.

(picture by Charlie HR)

De AVG

De AVG versterkt de privacy rechten van afnemers van digitale diensten en breidt deze uit. Zo introduceert de AVG onder andere het recht op dataportabiliteit:

Het recht op dataportabiliteit houdt in dat betrokkenen de persoonsgegevens die ze aan een verwerkingsverantwoordelijke hebben verstrekt, in een gestructureerd, gangbaar en machineleesbaar formaat kunnen ontvangen en deze aan een andere verwerkingsverantwoordelijke kunnen overdragen. Dit nieuwe recht heeft als doel de positie van de betrokkene te versterken en hem/haar meer controle over zijn/haar gegevens te geven.

Het recht op dataportabiliteit geeft boeren mogelijk een middel om (een deel van de) gegevens die op hun bedrijf gegenereerd worden en naar digitale dienstverleners stromen, te bemachtigen. Ze kunnen deze gegevens vervolgens zelf gebruiken of bij een andere dienstverlener onderbrengen.

De wereld ná: grip op je data

Deze keuzevrijheid is belangrijk. Nu is het nog heel lastig of zelfs niet mogelijk om vanuit een management systeem een koppeling te maken met andere programma. Dat betekent dat je of data moet overkloppen, of je moet beperken tot programma’s van 1 technologie aanbieder.

Natuurlijk is het nog ongewis of en hoe de AVG hier werkelijk oplossingen gaat bieden. Er zijn nog vooralsnog tal van onderwerpen die nader gedefinieerd en onderzocht moeten worden. De AVG gaat bijvoorbeeld over persoonsgegevens, maar wat daar allemaal onder valt is onderwerp van discussie. Ook de praktische uitvoerbaarheid van de nieuwe wet is heel lastig – dataportabiliteit kan heel complex en zeer kostbaar zijn.

Als FarmHack zien we evengoed een mogelijke kans in de AVG voor boeren om weer grip te krijgen op het bedrijf en de sector. Daarom gaan we dit verder onderzoeken. Praat en lees mee via ons kersverse forum: een plek waar we de grote verscheidenheid aan mensen die bezig zijn met agri uitnodigen om de praten en doen over de toekomst van agri tech in Nederland:

forum.farmhack.nl/AVG

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Resultaten Korte Keten Hack

De resultaten van de Korte Keten Hack Food Valley! Een initiatief van een regionaal team dat zich met hart en ziel inzet om de landbouw nieuwe ontwikkelperspectieven te bieden. Aan de hand van vijf mooie challenges hebben teams 32 uur gewerkt aan prototypes en concepten. De resultaten zijn enthousiast ontvangen door een expert jury en direct betrokken partners. Lees hier het verslag!

Challenges Short Supply Chain Hackathon

Up&coming: the Short Value Chains hackathon Food Valley  on the 15th and 16th of March! With challenges on logistics, ecosystem services, sustainability, shared services and demand driven crop production. A lot of data, many passionate experts, and onlye a few places left!

Challenges Korte keten

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseren we de Korte Keten Hack Food Valley, een initiatief van regionale partners die zich met hart en ziel inzetten om de landbouw in deze regio een ontwikkelperspectief te bieden. De ambitie is om deze regio de ‘Proeftuin van de wereld’ te maken. De hackathon maakt deel uit van deze ambitie. Een overzicht van de challenges!

Results Big Data for Bees

On the 14th and 15th of December we ran the Big Data for Bees hackathon. In partnership with the Ministry of Agriculture, Naturalis, WUR and JADS we finished of the year with a bang: 7 nationalities, 6 teams, a Minister of Agriculture, amazing prize money and a bear that really likes his honey. Here is the recap!

Resultaten Nationale BodemHack

De Nationale BodemHack vond plaats in Wageningen op 29 en 30 november op initiatief van de BodemCoalitie bestaande uit a.s.r., Vitens en Rabobank. Het doel was te werken aan een integraal bodeminstrument om boeren en anderen in staat te stellen bodemkwaliteit beter te monitoren.