David, Goliath en de AVG

18 06 2018

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

David, Goliath en de AVG

Op 25 mei vond er een ware aardverschuiving plaats, die over de  wereld werd gevoeld. Het epicentrum lag in Brussel. Er wordt gewaarschuwd voor heftige naschokken. Door alle ergernis die de eindeloze stroom emails over privacy en aangepaste gebruikersovereenkomsten bij u opriep, is het u waarschijnlijk grotendeels ontgaan.  Maar nog even en ook u denkt in termen van de wereld vóór, en de wereld ná de invoering van de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De wereld vóór: hoofdpijn van data

Al een aantal jaar maken we ons hard voor open agri IT. Gesloten landbouw IT systemen zorgen namelijk voor onnodig veel kopzorgen, tijdverlies en kosten bij boeren. Data verdwijnen in silo’s en toepassingen zijn onderling niet compatibel. Technologie aanbieders proberen met dit soort keuzes toegang tot data ‘exclusief’ te maken en zo hun positie veilig te stellen.

Ons pleidooi voor open agri vindt lang niet overal gehoor. Sterker nog: eigenlijk zien we de fragmentatie in het agri data landschap alleen maar groter worden. Neem bijvoorbeeld de opslag van data, die steeds minder lokaal bij de boer en steeds meer in de cloud plaatsvindt. In theorie wordt het koppelen van data daardoor makkelijker omdat het online beschikbaar komt. Maar in realiteit gaat het om gesloten clouds: de data gaat er in, maar er komt geen tot weinig data meer uit.

En toen was daar opeens de AVG, zeer vooruitstrevende regelgeving vanuit Brussel, een Europees antwoord op het machtsmisbruik van Amerikaanse internetgiganten als Facebook, Google en Amazon. En wat landbouw betreft: mogelijk een spannend nieuw instrument in handen van iedere boer tegenover Big Agri met Big Data strategieën. David tegen Goliath.

(picture by Charlie HR)

De AVG

De AVG versterkt de privacy rechten van afnemers van digitale diensten en breidt deze uit. Zo introduceert de AVG onder andere het recht op dataportabiliteit:

Het recht op dataportabiliteit houdt in dat betrokkenen de persoonsgegevens die ze aan een verwerkingsverantwoordelijke hebben verstrekt, in een gestructureerd, gangbaar en machineleesbaar formaat kunnen ontvangen en deze aan een andere verwerkingsverantwoordelijke kunnen overdragen. Dit nieuwe recht heeft als doel de positie van de betrokkene te versterken en hem/haar meer controle over zijn/haar gegevens te geven.

Het recht op dataportabiliteit geeft boeren mogelijk een middel om (een deel van de) gegevens die op hun bedrijf gegenereerd worden en naar digitale dienstverleners stromen, te bemachtigen. Ze kunnen deze gegevens vervolgens zelf gebruiken of bij een andere dienstverlener onderbrengen.

De wereld ná: grip op je data

Deze keuzevrijheid is belangrijk. Nu is het nog heel lastig of zelfs niet mogelijk om vanuit een management systeem een koppeling te maken met andere programma. Dat betekent dat je of data moet overkloppen, of je moet beperken tot programma’s van 1 technologie aanbieder.

Natuurlijk is het nog ongewis of en hoe de AVG hier werkelijk oplossingen gaat bieden. Er zijn nog vooralsnog tal van onderwerpen die nader gedefinieerd en onderzocht moeten worden. De AVG gaat bijvoorbeeld over persoonsgegevens, maar wat daar allemaal onder valt is onderwerp van discussie. Ook de praktische uitvoerbaarheid van de nieuwe wet is heel lastig – dataportabiliteit kan heel complex en zeer kostbaar zijn.

Als FarmHack zien we evengoed een mogelijke kans in de AVG voor boeren om weer grip te krijgen op het bedrijf en de sector. Daarom gaan we dit verder onderzoeken. Praat en lees mee via ons kersverse forum: een plek waar we de grote verscheidenheid aan mensen die bezig zijn met agri uitnodigen om de praten en doen over de toekomst van agri tech in Nederland:

forum.farmhack.nl/AVG

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.