Datavisualisatie bij een pieperboer

06 06 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Datavisualisatie bij een pieperboer

Op 17 en 18 juni start FarmHackNL met de hackathon bij Jacob van den Borne. Deze eerste FarmHack staat in het teken van data visualisatie. In een eerdere post hebben we omschreven welke precisielandbouw data beschikbaar is. In deze post legt Theo Thewessen, directielid van GEODAN en lector “Location Intelligence” aan de HAS Hogeschool Den Bosch uit wat Geodan op dit gebied doet en hoe we verzamelde omgevingsdata slim kunnen inzetten tijdens deze FarmHack.

TheoThewessen_3_160x160-350x260

Ruimtelijke challenge Jacob

Jacob heeft de ambitie om samen met een aantal collega’s met en voor de omgeving te werken aan een klimaatneutrale en zelfvoorzienende regio, op basis van verschillende energiebronnen en het herontwerpen van energiestromen. Het gaat om een initiatief van vijf bedrijven om een smart grid te realiseren. Onderdeel van het grid zijn eigen electra (5 windturbines, zonnepanelen), eigen gas (biovergisting installatie) en eigen water (zwavelhoudend water uit mest voor akkerland). De uitdaging is om de data door te rekenen en de omgeving te betrekken door hen virtueel mee te laten kijken, mee te denken en ontwerpen en te kunnen verkennen of zij zelf ook willen participeren in de Smart Grid.

Kennispartner Geodan

Voor FarmHack.NL treft Geodan als kennispartner voorbereidingen om deelnemers in staat te stellen bestaande kennis en tools te gebruiken en direct met de eigen hack aan de slag te gaan. Theo Thewessen: “Geodan staat voor Geografische Data Analyse, bij ons werken vooral geografen met een sterke ICT knobbel. Wij richten ons op ruimtelijke vraagstukken. Een van onze business lines  ‘Slimme Leefomgeving’ staat niet alleen in het hier en nu, maar ook in het teken van de verbeelding van de toekomst: omdat we alles kunnen dataficeren, analyseren en visualiseren, kunnen we ook een voorstelling van de toekomst maken. “Inversed Future Engineering” is bijvoorbeeld een methode om visueel ondersteund rond te wandelen in het jaar 2040. Dat stelt stakeholders in staat om elkaar vragen te stellen zoals ‘hoe ziet die omgeving er dan uit? Is dat de omgeving die we willen? Wat is er nodig om zo’n toekomst te laten ontstaan (of te voorkomen)?’

Een belangrijk speerpunt is de vraag hoe we geo informatie kunnen inzetten ten behoeve van een slimme leefomgeving. Dat komt terug in programma’s rond slimme steden (smart cities) en de slimme groene ruimte. Volgens Theo gaat een belangrijk deel van de dynamiek zich afspelen op het grensgebied van deze twee werelden: “wij richten al langer onze pijlen op deze koppeling: welke (extra) diensten kunnen boeren leveren aan burgers en aan de slimme leefomgeving. Hoe benutten we de relatie tussen stad en de groene ruimte? Nederland is in feite de groenste stad van de wereld. De landbouw en groene ruimtes verbinden de steden met elkaar tot een soort van groot ‘urban farming” netwerk. Dat is uniek in de wereld, zeker in vergelijking met agglomeraties zoals London of LA. Je zou Nederland kunnen zien als een grote proeftuin voor deze ontwikkelingen.

Het is spannend om te zien hoe de kansen van digitalisering zich de komende tijd gaat vertalen in nieuwe ontwerpen voor voedselsystemen, met een goede positie voor de boer. Ik geloof zelf in regionale systemen tussen stad en platteland, die voor 70% zelfvoorzienend en circulair zijn, maar die ook weten te opereren in een internationale context.

De aandacht voor nieuwe voedselsystemen zit volgens Theo ook duidelijk in een stroomversnelling: “de visie dat het anders moet, en ook anders kan wordt inmiddels algemeen onderschreven. Het is nu zoeken naar de nieuwe businesss modellen, ook voor Geodan. Wij richten ons hierbij op onze core: Geo-ICT als verbinder in deze nieuwe systemen. Maar we moeten met elkaar nog veel leren. Vanuit Geodan trekken we daarom op met onderzoek, onderwijs, overheid en andere bedrijven. We moeten samen bouwen aan een ecosysteem waarin we intensief met elkaar samenwerken.

Dat is ook de reden waarom we het leuk vinden om betrokken te zijn bij FarmHackNL. Hackathons helpen om verbindingen te leggen, nieuwe expertise en kennis bloot te leggen en ook om een overzicht te krijgen van het ecosysteem. In een context waarin je zelfs zonder “bezit” middels het internet nieuwe verbindingen kunt leggen, hangt alles af van je relaties en je positie in de community. De bijdrage van Geodan richt zich op drie sporen:

1-Geografische data in 3d game engine.

“Geodan helpt met virtual reality en serious gaming om toekomst scenario’s te ontwikkelen. Bijvoorbeeld om te kijken naar het effect – zowel visueel als financieel – van een energie innovatie op een omgeving. Tijdens de FarmHack kijken we naar de Postelsedijk en tonen in 3d wat we met open overheidsdata en met 2d data van o.a. Enexis nu al kunnen laten zien. Zo bieden we een startpunt, waar teams tijdens de FarmHack mee verder kunnen”.

bodem data

Bron: Nederlandse diepte data naar Minecraft voxels (blokken van 1×1 meter) met een 10x overdrijving om verschil in ondergrond goed te zien. (Experimentele visualisatie door Geodan Research / geohacker Rubio Vaughan) 

2-GPS positie op eigen kaarten, en dan?

“Jacob heeft 300 WMS kaarten en wil graag via zijn smartphone zijn eigen positie op die kaarten zien. Het plaatsen van kaarten is steeds makkelijker. Maar als je die kaarten dan toch in een applicatie hebt, wat kan je nog meer met die data doen? Rijroutes verbeteren? De omgeving automatisch informeren wat Jacob nu weer op het land komt doen? Met GeodanMaps hebben we Geo-ICT simpel en begrijpelijk gemaakt. Wat je open stelt en privé houdt is aan de gebruiker/klant. Alle diensten zijn beschikbaar als API en tijdens de hack ontdekken we graag waar we ontwikkelaars mee van dienst kunnen zijn”

Point Clouds en Voxels Van Den Borne

“We toegang gekregen tot een zeer gedetailleerde point cloud van het bedrijf van Jacob, waar teams mee kunnen werken. Daarnaast is de hele Postelsedijk en omliggend water in Minecraft Geocraft terug te vinden. Echte data blokkendozen van 5 cm tot 1 meter precieze blokjes op locatie. In Nederland zijn hele scholen met Geocraft bezig om de directe geo-omgeving te ontdekken en verbouwen, bijvoorbeeld om alle daken vol te leggen met een bepaald type zonnepanelen. Wat kost het en wat levert het op? Meedenken en meehacken in voxelland? Bij voldoende animo gaan we met de punten wolken in!”
Links:

http://www.geodanmaps.nl

Energie data en gebouwen data in Minecraft:

The use case for Road Safety (resultaat van de Future Food Hack):

http://futurefoodhack.nl/road-safety-use-case/

Wil je meer weten over het omgevingsspoor van deze FarmHack? Neem contact op met Paul van Zoggel, Chief Future Officer bij FarmHack.NL en werkzaam bij Geodan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.