Data en FarmIT in kringlooplandbouw

29 10 2020

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

Data en FarmIT in kringlooplandbouw

Data is niet meer weg te denken uit alle schakels in de agrifoodketen. We zien al toepassingen in stalsystemen, genetica, tracking & tracing van dieren, duurzaamheid en marketing. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen. DataLab AgriFood speelt hierop in door talentontwikkeling op datagebied, om in de vraag naar talent op de arbeidsmarkt te voorzien. Maar het lesboek voorziet niet in de nieuwste toepassingen. Daarom gebruiken we samen met DataLab AgriFood het ‘flipping-the-classroom’ idee; lesstof haal je van buiten. Je haalt casuistiek op vanuit de boerenpraktijk en voedt het onderwijs. FarmHack werkt op verschillende manieren samen met DataLab AgriFood. Onder andere met de online cursus kringlooplandbouw. We vroegen deelnemers in de cursus welke mogelijkheden zij zien om data in te zetten voor duurzaamheidsdoelen en een beter verdienmodel voor de boer. De ideeen voeden de casuistiek van DataLab AgriFood. 

 

Het DataLab AgriFood ontwikkelt een doorlopende leerlijn rondom data in agrifood

DataLab AgriFood wil aanbod van jonge data-experts beter laten aansluiten bij de vraag vanuit bedrijven in de agrifoodsector. Kennisinstellingen ontwikkelen samen een doorlopende leerlijn (MBO-HBO-WO). Hierin creëren zij innovatieve onderwijsvormen met methodieken zoals masterclass expedities, flipping the classroom en superhackathons. In een laagdrempelige praktijkomgeving (het feitelijke DataLab AgriFood) komen studenten, lectoren en bedrijven samen om met relevante casuïstiek te experimenteren.

 

FarmIT in kringlooplandbouw

Boerenbedrijven genereren steeds meer data. Maar we onderbenutten de mogelijkheden van data en technologie in de landbouw. Te vaak geldt: ‘digitaal is schaal’, dus dat technologie wordt ingezet voor ‘meer van hetzelfde’. Uiteindelijk willen we ‘digitaal voor ’t hele verhaal’, dus we vroegen deelnemers, hoe kun je kringlooplandbouw volgen en met data onderbouwen? Welke indicatoren zeggen werkelijk iets over je bedrijf, en hoe meet je die? Hieruit volgen tal van ideeën. Ze vinden hun weg naar de kennisinstellingen, en toepassingen als de kringloopwijzer, de kringloopwijzerversie voor de akkerbouw, en de biodiversiteitsmonitor.

 

Studenten in de cursus?

Het kan natuurlijk nog directer, als je ondernemers en studenten samen in de (geflipte) classroom laat leren. We nodigen FarmIT en DataLab AgroFood van harte uit om te experimenteren met een online leertraject voor een heel diverse groep deelnemers; studenten, ondernemers en gebiedspartijen. Kom maar op met de data-toekomst!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Conferentiekrant

Deze conferentiekrant hoort bij de Werkconferentie van LNV – 29 november 2021- ‘Sturen op doelen in de landbouw: wensbeeld of […]

COVID-19 Do It Yourself Hackathon

In light of the current COVID-19 crisis, the SmartAgriHubs program is stimulating the development of digital innovations which can help tackle the challenges faced by the Agrifood sector with the launch of two open calls. Next to immediate technological solutions, they are also supporting hackathon type of activities. Our 2cents on the relevance of hackathons and an introduction to the DIY toolkit.

Data contracten in landbouw

Iedereen roept ‘de data is van de boer’, maar hoe zit het precies? Beschermt de AVG je privacy? Wat speelt er zich af in contracten met technologie leveranciers? We zijn in gebruikersovereenkomsten en privacy statements van trekkerfabrikanten gedoken, als voorbeeld van technologie leveranciers aan de landbouw. Er is goed nieuws. En er is slecht nieuws.

Datalab en Trekkerdata

FarmHack is partner van het DataLab AgriFood, een onderwijsprogramma gericht op de ontwikkelingen rond data in agrifood. Dit programma zet […]