COWise, ranking the cows, koeienapp voor JoinData

07 12 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

COWise, ranking the cows, koeienapp voor JoinData

JoinData, de elektronische rotonde voor data van het boerenerf, gaat boeren overzicht bieden en controle geven over hun data, en de uitwisselbaarheid van data vergroten. Voorafgaand aan de lancering van JoinData begin volgend jaar, organiseerde FarmHack 30 november en 1 december een hackathon om data-partners aan te haken.

Het team “COWise” bedacht een fantastische melkvee-app waar opbrengsten en kosten niet op koppelnivo, maar per individuele koe bekeken kunnen worden. En het mooie: melkveehouders kunnen door een schuifjessysteem aangeven aan welke factoren ze welk belang hechten. Een fijnmazige managementhulp.

Wat is mijn beste koe?

Het is een gevleugelde uitspraak onder boeren: De beste koe is er een die je niet of nauwelijks kent, als boer. Een probleemloze doorsneekoe die geen aandacht vraagt, gezond produceert en die uiteindelijk heel oud wordt. De beste koe is niet de mooiste of degene met de meeste liters, maar de koe die geen extra kosten geeft, en prima opbrengsten. De applicatie COWise maakt deze koeien zichtbaar.

het team COWise ontwerpt verder voor de flipchart, terwijl de programmeurs de basis al vastleggen

Het team rond COWise maakte gebruik van het feit dat veel handelingen aan de koeien al op individueel nivo gedocumenteerd worden. Zo zijn krachtvoergift en melkproductie bekend en wordt bij veearts- en medicijnkosten vaak vermeld om welke dieren het gaat. Daar kun je dus iets mee, zo dachten ze. Zo komen we af van de toplijstjes van superproductieve koeien, en kunnen we naar toplijstjes van super-rendérende koeien. Maar dat hangt natuurlijk samen met prijzen en de markt. Betaalt de melkfabriek op eiwit of ook op vet? De beste koe voor een kaasmaker heeft andere eigenschappen dan de beste koe die vooral op liters uitbetaald wordt. Voor een fokker is het een andere koe dan voor een trekkerboer, voor een natuurboer anders dan voor iemand die goedkoop aan krachtvoer kan komen.

Schuifjes

Om dit te ondervangen maakte het team een dashboard waar de boer met schuifjes fijnmazig kan aangeven wat voor hem zwaarder weegt. Het team zat goed in de domeinkennis en had zowel een backend als een frontend developer tot zijn beschikking. Ze maakten een dashboard waar de boer met schuifjes fijnmazig kan aangeven wat voor hem zwaarder weegt.

 

Geinteresseerden en mogelijke partners worden opgeroepen om contact op te nemen. Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

KPI Live 2022

Vraaggestuurde sessies voor provinciemedewerkers rondom Kritische Prestatie Indicatoren voor duurzame landbouw Leren van elkaar in online bijeenkomsten DOELGROEP: Specifiek voor […]

Maritieme Hack

Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van […]

Results NIVA hack

The results of the NIVA Hackathon on environmental data for farming on the 16th and 17th of June 2022. Participants from Italy, France, the Netherlands and Ireland met in a Dutch farm and worked for 28h on four hackathon challenges.

NIVA Hack (16&17JUNE)

How do we open up environmental data to farmers to help make them more informed land management decisions and improve their environmental performance? This is the key goal for the 32 hour NIVA hackathon, which will take place on a farm on the 16th and 17th June.