Van boer naar stad

01 07 2016
Aanmelden tot
14 juni
Datum
1 en 2 juli
Prijs
Gratis
Plekken vrij
0
tijd tot sluit aanmelding

Details

Aanmelden tot:
14 juni
Datum:
1 en 2 juli
Prijs:
Gratis
Voor wie:

Korte keten experts
Data crunchers
BlockChain experts
IoT en LoRa experts - netwerktechnologie
Designers - UX, interface
Planologen, architecten en andere ruimtelijke ordeningsexperts
PR, communicatie, marketing, verdienmodellen

Plekken vrij:
0
Locatie:

Raalte, Overijssel

Challenge

De grote vraag voor ‘korte keten’ boeren is hoe zij hun producten van de streek, de stad in kunnen krijgen. De logistiek is snel te duur, en als boer heb je niet 1,2,3 het netwerk en de tijd om zelf te vermarkten. Technologie biedt boeren nieuwe kansen om verbindingen te maken met klanten, ideeën te testen en de logistiek slim in te richten. De uitdaging bij deze FarmHack is om langs dit spoor prototypes te ontwikkelen. Ook het realiseren van onderscheidend vermogen is van groot belang voor boeren in korte ketens, een aanvullende vraag is daarom hoe technologie bij kan dragen aan het overbrengen van meer inzicht in de productie van je eten.

“Je moet zorgen dat er beleving spreekt uit je product. Bij wijze van spreken dat je die wortel net zelf uit de grond trekt, dat gevoel”

Challenger

De korte keten casus wordt met ondersteuning van Kennispoort regio Zwolle (het innovatie cluster Agri&Food) ingebracht door 2 challengers:

Ilona Lagas is de voorzitter van Vechtdalproducten, een coöperatie in het Overijssels Vechtdal waarin producenten (boeren), bewerkers (bakkers en slagers) en gebruikers in de horeca (restaurants en hotels) zijn verenigd. De coöperatie zet zich in voor kwalitatief hoogstaande producten met een eerlijke beloning van de boer, een eerlijke prijs voor de consument en respect voor het milieu.

Jos van Leussen is de initiatiefnemer van ‘De Zwolse Stadslanderijen’, een boerenbeheer maatschappij die zich richt op het beheer en gebruik van een deel van de ‘reservegronden woningbouw’: honderden hectaren grond in en rond de stad die ooit bedoeld waren voor woningbouw. De missie is om met een eigen wijze van landbouw bedrijven in de Zwolse stadsrand te zorgen voor grotere biodiversiteit, een mooier landschap, optimale recreatieve toegankelijkheid én een inkomen voor de boeren.

Toelichting

Streekproductie is een groeimarkt. In Zwolle gaat het om een toeleveringsgebied met ongeveer 150.000 consumenten, waarvan nu zo’n 10% streekproducten koopt. Het is belangrijk om het kopen van streekproducten zo laagdrempelig mogelijk te maken. Het gaat namelijk om gezond voedsel, met een positieve impact op de regio, zowel voor de economie als voor de leefbaarheid. De verkoop is op dit moment te omslachtig, waardoor veel horeca, consumenten en retail afhaken.

Om slagen te maken moeten streekboeren meer gaan samenwerken, met elkaar en ook met mogelijke partners in de stad (denk aan shop-in-shop formules, samenwerkingen met scholen). Vaak is het opzetten van die samenwerking een bottleneck, met als gevolg dat iedereen bijvoorbeeld zijn eigen vervoer probeert te regelen. Er liggen kansen voor data gedreven oplossingen, maar dan moeten boeren wel gaan investeren in het verzamelen en delen van data. En waarschijnlijk is het nodig om lokaal een logistieke partner te vinden, die samen met de streekboeren de distributie kan organiseren. Ook de consument kan een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door relevante (logistieke) data te delen met boeren.

Challenges

Kan een smart boodschappenlijst tonen welke producten op die lijst biologisch en/of als streekproduct gekocht kunnen worden (en waar)? En op welke manier wordt het aantrekkelijk voor consumenten om data te delen met boeren?
De Zwolse Stadslanderijen willen de teelten op de verschillende gronden coordineren samen met boeren, en misschien zelfs ook consumenten. Welke user friendly IT oplossing maakt dit mogelijk?
Kan technologie korte keten boeren helpen om het vervoer van hun streekproducten samen slim te organiseren en op de bewegingen van consumenten af te stemmen? Welke rol kan IoT hierbij spelen? (nb: geofencing!) Welke informatie hebben vervoersbedrijven nodig om “korte ketens” transport rendabel te maken?
Kan blockchain technologie streekboeren helpen om data te verwaarden (transparante ketens), producten te verhandelen of met elkaar slimme (logistieke) contracten af te sluiten?

Jos van Leussen en Ilona Lagas

Prijzen

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op de boerderij. Per FarmHack stellen we drie teams samen van ongeveer 5 deelnemers per team. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme FarmHack-beleving: toegang en tekst en uitleg over landbouwdata, een toffe locatie, lekker eten, een fijne sfeer, slaap-/kampeergelegenheid en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken. Iedere FarmHack levert een winnend team op. Naast eeuwige roem en een kleine geldprijs, krijgen de winnaars bovendien een BootCamp op Wageningen Campus onder leiding van Source Institute (eind augustus), om de teams pitch ready te maken voor een ABN AMRO event met investeerders tijdens de Dutch Design Week.

Programma

Ochtend

Ochtend

Om 9.00 uur gaan de FarmHack deuren open, om half 10 start het programma! We zorgen dat tussen 8 en 9 uur twee pendelritten geregeld zijn tussen de boerderij en het dichtstbijzijnde station. Na een korte opening, starten we de Farmhack met een pitch van de boer, gevolgd door een introductie van de beschikbare data door onze Chief Data. Daarna gaan we het veld in, om het bedrijf te bekijken, drone opnames te maken of andere metingen te doen (afhankelijk van de FarmHack). En we gaan aan de slag met het vormen van teams.

Middag

Middag

Na een lekkere lunch is het tijd voor een eerste brainstormsessie binnen de teams. Er zijn enkele coaches (experts) aanwezig om vragen aan te stellen. In de loop van de middag vragen we de teams om hun ideeen te pitchen, en feedback aan elkaar te geven. En terwijl het FarmHack team daarna de voorbereidingen voor de FarmHack BBQ treft, hebben teams gelegenheid voor het echte werk: HackTime!

Avond

Avond

Rond half zeven is het tijd voor een break & de FarmHack BBQ! Ook moeten slaap- en kampeer gelegenheid in orde worden gebracht. Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken. Gevolgd voor de hardcore hackers - in goede Polderhack traditie - voor wat moonlight hacking!

Ochtend

Ochtend

Om 8.00 uur staat het FarmHack ontbijt klaar. Na het ontbijt vragen we de teams opnieuw om kort aan elkaar te presenteren waar ze aan werken, gevolgd door een korte feedback ronde. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij.

Middag

Middag

Tussen de middag staan broodjes klaar. Tijdens de broodjes volgen tips&tricks voor een kick ass pitch. Na de lunch is er gelegenheid voor een laatste sprint. Om drie uur is het tijd om te pitchen voor een 2-koppige jury. Rond half vier gaat de jury in beraad, gevolgd door de uitslag en een korte ceremonie. Om vier uur ronden we de hackaton af met drinks&bytes!