Datavisualisatie bij een pieperboer

17 06 2016
Aanmelden tot
01 juni
Datum
17 en 18 juni
Prijs
Gratis
Plekken vrij
0
tijd tot sluit aanmelding

Details

Aanmelden tot:
01 juni
Datum:
17 en 18 juni
Prijs:
Gratis
Voor wie:

Datavisualisatie experts (3D, VR, AR)
Data crunchers
BlockChain experts
IoT en LoRa experts - netwerktechnologie
Designers - UX, interface
Planologen, architecten

Plekken vrij:
0
Locatie:

Reusel, Noord-Brabant

Challenge

De eerste FarmHack vindt plaats bij Jacob van den Borne, de beroemdste data boer van Nederland. Drones vliegen over zijn land, sensoren meten iedere vierkante meter. Jacob is steeds bezig met de nieuwste technologie. Zijn data bewaart hij in zijn ‘cloudfarm’. We gaan kijken naar hergebruik van data voor automatische analyses, om in het veld real time analyses te kunnen doen. Maar we kijken ook naar mogelijkheden van datavisualisatie, om de omgeving te betrekken en in de regio nieuwe data partnerschappen te ontwikkelen. We gaan aan de slag met 3D, Virtual Reality en Augmented Reality.

“De informatie die ik heb over mijn bedrijf is vele malen groter dan de informatie die de overheid heeft. Een wisselwerking waarbij boeren nauwkeurige metingen aanleveren in ruil voor maatwerk in het beleid zou interessant zijn”

Challenger

Aardappelboer Jacob van den Borne is dè digitale boer van Nederland. Op zijn bedrijf van bijna 500 hectare in Reusel bij Eindhoven, zet hij een arsenaal aan sensoren, apps, drones en zelfsturende landbouwmachines in voor precisielandbouw. Hij werkt in droogtegevoelige grond (dekzand), en zijn land is verdeeld in 140 percelen van gemiddeld 3 hectare en 6 hoekpunten per perceel. Hij ruilt in een straal van 30 km veel grond met andere boeren, dus hij heeft ook te maken met steeds wisselende percelen. In totaal beheert hij informatie over wel 1000 verschillende percelen, ongeveer 3000 ha. Jacob was vaste gast op eerdere landbouwhackathons, en is een warm pleitbezorger van open data.

Toelichting

Jacob is zelf erg handig in het verzamelen, opslaan en uitwisselen van de enorme hoeveelheden data die hij produceert. Een volgende stap is dat als hij door de aardappels loopt en ergens een slechte plek tegenkomt, dat hij meteen op locatie real time kan kijken wat er op die specifieke plek allemaal speelt. Wat is er aan verschil in bodem? Of is het iets met de mineralengift? Dit voorziet in de behoefte om zelf te analyseren, iedere akkerbouwer wil dat. Nu is het vaak zo dat een boer iets voor waarheid aanneemt als 3 adviseurs hetzelfde gezegd hebben.

Naast meer en efficiëntere productie ontstaan ook nieuwe kansen om de boerderij en de maatschappij te verbinden. In het geval van Jacob gaat het om een initiatief van vijf bedrijven in zijn straat die samen een smart grid willen realiseren met en voor de omgeving. Onderdeel van het grid zijn eigen electra (5 windturbines, zonnepanelen), eigen gas (biovergisting installatie) en eigen water (zwavelhoudend water uit mest voor akkerland). De uitdaging is om de data door te rekenen en de omgeving te betrekken door virtueel mee te kijken, bijvoorbeeld naar de werking van de turbines en zo voor zichzelf te kunnen besluiten of het slim is om te participeren in de Smart Grid.

Tenslotte wil Jacob, net als andere akkerbouwers, graag meer inzage in beleid, en vooral: meer mogelijkheden om dat beleid te beïnvloeden. Sommige akkerbouwers zijn bereid om meer data met de overheid te delen als de ze daar een ‘slimmere overheid’ voor terug krijgen (‘van generiek naar specifiek beleid’), omdat dit op bedrijfsniveau ruimte op kan leveren. Welke mogelijkheden bieden nieuwe technologieën als blockchain hier?

Challenges

Is het mogelijk om in 3D geluid, line of sight en energieopbrengst van windmolens te visualiseren? Kan een 3D bodemkaart helpen met variabel bemesten en beregenen?
Wie laat buurtbewoners in een VR bril de data van de smart grid beleven?
Wie is in staat om precisie-akkerranden in te richtten, op de stukken land die het minst opbrengen?
Wie stelt Jacob in staat om op locatie te kijken wat er aan de hand is in zijn aardappelveld (real time analyseren van data)?
Wie legt het fundament voor slimme contracten in de landbouw voor ‘smart policy’ met behulp van apps & blockchain?

Online datasets van boer Jacob

De datasets voor de eerste farmhack kan je terug vinden in de blogpost van Simeon.

Bekijk de blog

 

Jacob van den Borne

Prijzen

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op de boerderij. Per FarmHack stellen we drie teams samen van ongeveer 5 deelnemers per team. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme FarmHack-beleving: toegang en tekst en uitleg over landbouwdata, een toffe locatie, lekker eten, een fijne sfeer, slaap-/kampeergelegenheid en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken. Iedere FarmHack levert een winnend team op. Naast eeuwige roem en een kleine geldprijs, krijgen de winnaars bovendien een BootCamp op Wageningen Campus onder leiding van Source Institute (eind augustus), om de teams pitch ready te maken voor een ABN AMRO event met investeerders tijdens de Dutch Design Week.

Programma

Ochtend

Ochtend

Om 9.00 uur gaan de FarmHack deuren open, om half 10 start het programma! We zorgen dat tussen 8 en 9 uur twee pendelritten geregeld zijn tussen de boerderij en het dichtstbijzijnde station. Na een korte opening, starten we de Farmhack met een pitch van de boer, gevolgd door een introductie van de beschikbare data door onze Chief Data. Daarna gaan we het veld in, om het bedrijf te bekijken, drone opnames te maken of andere metingen te doen (afhankelijk van de FarmHack). En we gaan aan de slag met het vormen van teams.

Middag

Middag

Na een lekkere lunch is het tijd voor een eerste brainstormsessie binnen de teams. Er zijn enkele coaches (experts) aanwezig om vragen aan te stellen. In de loop van de middag vragen we de teams om hun ideeen te pitchen, en feedback aan elkaar te geven. En terwijl het FarmHack team daarna de voorbereidingen voor de FarmHack BBQ treft, hebben teams gelegenheid voor het echte werk: HackTime!

Avond

Avond

Rond half zeven is het tijd voor een break en avondeten! Ook moeten slaap- en kampeer gelegenheid in orde worden gebracht. Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken. Gevolgd voor de hardcore hackers - in goede Polderhack traditie - voor wat moonlight hacking!

Ochtend

Ochtend

Om 8.00 uur staat het FarmHack ontbijt klaar. Na het ontbijt vragen we de teams opnieuw om kort aan elkaar te presenteren waar ze aan werken, gevolgd door een korte feedback ronde. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij.

Middag

Middag

Tussen de middag staan broodjes klaar. Tijdens de broodjes volgen tips&tricks voor een kick ass pitch. Na de lunch is er gelegenheid voor een laatste sprint. Om drie uur is het tijd om te pitchen voor een 2-koppige jury. Rond half vier gaat de jury in beraad, gevolgd door de uitslag en een korte ceremonie. Om vier uur ronden we de hackaton af met drinks&bytes!