Big en Open Data Sprint

26 03 2018

Door Anne Bruinsma

Anne Bruinsma
Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Big en Open Data Sprint

Meer en meer data komt beschikbaar die besluitprocessen in de landbouw kan ondersteunen van boeren, loonwerkers, bedrijven en andere stakeholders. Deze data stelt app-ontwikkelaars en agro-ict bedrijven in staat om interessante nieuwe applicaties te bouwen. In een 3 daagse ontwikkel sprint zijn we met 8 bedrijven aan de slag geweest om prototypes en applicaties te bouwen op basis van data uit AgroDataCube, een big open data verzameling voor de agri-sector, gemaakt op basis van open data bronnen relevant voor de landbouw: weer, bodem, perceelsgrenzen, hoogte, gewasopvolging en groen-indexen over een periode van 2012-2017. Software ontwikkelaars en data scientists van Wageningen University & Research ondersteunen dit proces met hun kennis en kunde.

 

FarmHack ♥ de Cube

FarmHackNL heeft in opdracht van de WUR deze sprint mede georganiseerd. Maar onze betrokkenheid op de Agro Data Cube gaat verder dan een opdracht. Wij voelen ons een partner van de Cube, en willen het helpen slagen, omdat wij zelf zien en ervaren dat er in agri een behoefte is aan open bouwstenen, waar je snel diensten bovenop kan bouwen. Bouwstenen zoals open data, die opgeschoond, verrijkt en klaar voor gebruik zijn gemaakt.

Wij zien een duidelijke en aantrekkelijke oplossingsrichting in “open”: open data, open source, open API’s, open kennisuitwisseling. Veel technologie is bijvoorbeeld gebaseerd op dezelfde basale infrastructuur. Het is niet efficiënt als ieder middelgroot ICT bedrijf die kosten zelf moet dragen. Om concurrerend te zijn moet je niet alles zelf willen doen. Je moet onderscheiden wat je gesloten doet, en wat open. Op een slimme manier samen aan infra klussen, levert tijd en resources op om je daarna te onderscheiden in dienstverlening aan de boer.

De Cube vormt het spannende begin van een rijk open ecosysteem waar kleine en nieuwe IT partijen op kunnen aanhaken, die draait om open kennisuitwisseling en een community met trekkers en brokers van kennis en verbindingen. De grote uitdaging is om een beweging tot stand te brengen van “open is gratis” naar “open is uitwisseling van waarde, die voor alle betrokkenen werkt en duurzaam is”. Niet makkelijk, maar wij hebben ons ♥ verpand!

 

Sprint Resultaten

Dag 1 van de sprint: idee vorming en sprint planning

De deelnemende bedrijven waren COSUN, Rovecom, ZLTO, Van Aken Automatisering, Cumela, Gubbels Agro, Hallo Boer, Dynalynx en HLB. Bedrijven van verschillende aard, van start-up tot ICT-ontwikkelaar, van voedselverwerker tot belangenbehartiger. Zij brachten hun eigen app ideeën in. Allemaal wilden ze leren hoe ze meer data in kunnen zetten in hun eigen processen, om besluitvorming te ondersteunen, hoe combinaties met andere data-bronnen gemaakt kunnen worden, en wat mogelijkheden voor samenwerking in hun sectoren zijn. Tijdens de AgroDataCube Sprint hebben we gezamenlijk en open deze vragen kunnen verkennen en mogelijke ontwikkelroutes kunnen testen.

Aan het einde van de sprint presenteerden de deelnemers hun voortgang en leerpunten in pitches. Een voorbeeld was de ‘perceel-centraal’ toepassing, een gezamenlijke uitwerking door Rovecom, Cumela, Gubbels Agro, Dynalynx, HLB en Wageningen Environmental Research om data van meerwaarde te laten zijn voor boer en loonwerker. Doelstelling van Perceel Centraal is om de data flow tussen loonwerker en boer te stroomlijnen, en te combineren met data uit de AgroDataCube, zodat de boer en loonwerker makkelijker over de inzichten uit de data kunnen spreken en een gezamenlijke aanpak kunnen bespreken voor de teelten. Hiertoe zijn slimme indicatoren die machinedata combineren met externe data voor, bijvoorbeeld, uitspoelingsrisico en stikstof-efficiëntie nodig en een data rotonde die boer en loonwerker in staat stelt om makkelijk bij elkaars data te komen.

In andere voorbeelden zijn ontwikkelaars van Van Aken Automatisering, Rovecom en HalloBoer direct met de data uit de AgroDataCube aan de slag gegaan om hun applicaties te verbeteren. HalloBoer streeft naar korte ketens tussen boer en consument, en slaagde erin om de perceelsinformatie en gewasopvolging uit de Cube te gebruiken om het eigen platform te verrrijken. Voor presentaties en commentaren, meld je bij het open chatkanaal: AgroDataCub/Community!

Screenshot van het open chatkanaal AgroDataCube/Community

Om het ontwikkelaars makkelijker te maken om bij te dragen aan de ontwikkeling van de AgroDataCube is deze tijdens de sprint ingericht als een open platform met open source code van API en website en een publieke issue tracking, zodat de community van ontwikkelaars ook op toekomstige sprints er zelfstandig wensen en vragen op kan zetten, en eventueel op kan lossen. De sprint zelf leidde tot ongeveer 20 nieuwe vragen en wensen voor de Cube: nieuwe databestanden, complexere analyses en integratie met privacygevoelige data als terugkerende punten.

 

Voor meer vragen over de AgroDataCube, Henk Janssen: Henk.Janssen@wur.nl; over hackathons, ontwikkelsprints en het opbouwen van een community: Anne Bruinsma, Anne@farmhack.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Big Data for Bees Update

We can make a difference in pollinator and pollination research by providing information in accessible and understandable ways, and come to a mutual understanding of the problem and its possible solutions. This is how we have designed the Big Data for Bees hackathon!

De open bodemindex deel 2

Een open werkproces in de praktijk: de communicatie, besluitvorming en de producten/artefacten van het proces – data, algoritmes, modellen, documenten, e.a. – publiek beschikbaar

De open bodemindex

Het ontwerpen en implementeren van een gestandaardiseerde wijze om bodemkwaliteit te kwantificeren vergt het bij elkaar brengen van data, algoritmes en rekenkundige modellen, mensen en – belangrijker – het maken van afspraken en het vormen van een gedeeld beeld over wat gunstig en wat minder gunstig is voor de bodem. Simeon Nedkov, CIO van FarmHack over zijn visie op een bodemindex.

Return of the Jedi or the Herbs?

On Friday the 28th of September, representatives of the four teams that participated in the Rewarding Nature hackathon came back to Farmhack Headquarters for a follow-up event. Read up on the teams’ progress, expert support and partner input!

OPZuid kan van start

Na de samenwerking met de AgroDataCube van de WUR, nu ook een fantastische samenwerking onder de rivieren: het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start! FarmHack is partner van het project om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. Van superhackathons en tot ‘flipping the classroom’-methodieken: we kunnen los!