Door Anne Bruinsma
Winnaar: Big Data Team voor slimme handhaving
Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams. Een team van RVO, WUR en Cumela zocht op basis van data en veldinformatie met Big Data technieken naar patroonherkenning van fraude. Met hun app won dit team de gedeelde eerste prijs.
Uitdaging
Effectieve handhaving is cruciaal voor de naleving van beleid. Dat is geen vanzelfsprekendheid in een tijd waarin de druk op de overheid om ‘meer met minder’ te doen groot is, en in de uitvoering flink wordt bezuinigd. Een oplossingsrichting is dat de overheid inzet op het beter ontsluiten van beschikbare gegevens tussen verschillende overheidsdiensten en om met Big Data technieken nuttige inzichten te destilleren uit alle data waar de overheid over beschikt.
Het Big Data team is aan de slag gegaan met een applicatie voor inspecteurs die de pakkans voor frauderende bedrijven moet vergroten.
Oplossing
Het team maakte een applicatie waarmee inspecteurs op hun smartphone kunnen zien of geregistreerde data van bijvoorbeeld mesttransport en mestoverschot klopt met de werkelijkheid. Daarmee wordt handhaving van regelgeving transparant en kunnen overtreders beter in de gaten gehouden worden. Het gaat om bijvoorbeeld boeren die meer dieren houden dan toegestaan en vervoerders van te grote mestvrachten. dat vooral de grafische weergave van de gegevens leidt tot veel sneller inzicht in afwijkende patronen.
RVO en open data
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een belangrijke bronhouder van open data. In het geval van mestdata was dit niet het geval. Bij mestdata gaat het om een database die de RVO en de NVWA vanuit hun wettelijke taken op het gebied van inspectie en handhaving mogen bevragen. Deze data zijn niet beschikbaar als open data omdat het veelal om persoonsgegevens gaat. Denk aan gebruiksruimte mest of AGR/GPS data. Als er in een dataset bijvoorbeeld een locatie bij zit van waar een transport vertrekt of waar een transport naar toe gaat, dan is er sprake van een persoonsgegeven. Of als er een nummer bij zit waarmee gegevens gegroepeerd worden rondom een bedrijf (ook als dat een fictief nummer is waaruit het echte bedrijf niet te herleiden is), ook dan is sprake van een persoonsgegeven.
De RVO stelde onder strikte voorwaarden data beschikbaar voor de MestHack. Deelnemers die met de data wilden werken moesten een NDA (non-disclosure agreement) ondertekenen. Door teams in staat te stellen met de database te werken, kon deze hackathon helpen om nieuwe inzichten uit de database te destilleren en ideeën voor nieuwe diensten te ontwikkelen. Op die manier hoopt de overheid innovatie aan te jagen.
Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.