Winnaar: Big Data Team voor slimme handhaving

24 10 2017

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Winnaar: Big Data Team voor slimme handhaving

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams. Een team van RVO, WUR en Cumela zocht op basis van data en veldinformatie met Big Data technieken naar patroonherkenning van fraude. Met hun app won dit team de gedeelde eerste prijs.

Uitdaging

Effectieve handhaving is cruciaal voor de naleving van beleid. Dat is geen vanzelfsprekendheid in een tijd waarin de druk op de overheid om ‘meer met minder’ te doen groot is, en in de uitvoering flink wordt bezuinigd. Een oplossingsrichting is dat de overheid inzet op het beter ontsluiten van beschikbare gegevens tussen verschillende overheidsdiensten en om met Big Data technieken nuttige inzichten te destilleren uit alle data waar de overheid over beschikt.

Het Big Data team is aan de slag gegaan met een applicatie voor inspecteurs die de pakkans voor frauderende bedrijven moet vergroten.

Team RVO (vlnr): Eesge Elzinga (RVO), Rudi de Mol (WUR), Hans Verkerk (Cumela), Jelte Rozema (NVWA), Jeroen Baltussen (RVO)

Oplossing

Het team maakte een applicatie waarmee inspecteurs op hun smartphone kunnen zien of geregistreerde data van bijvoorbeeld mesttransport en mestoverschot klopt met de werkelijkheid. Daarmee wordt handhaving van regelgeving transparant en kunnen overtreders beter in de gaten gehouden worden. Het gaat om bijvoorbeeld boeren die meer dieren houden dan toegestaan en vervoerders van te grote mestvrachten. dat vooral de grafische weergave van de gegevens leidt tot veel sneller inzicht in afwijkende patronen.

 

RVO en open data

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een belangrijke bronhouder van open data. In het geval van mestdata was dit niet het geval. Bij mestdata gaat het om een database die de RVO en de NVWA vanuit hun wettelijke taken  op het gebied van inspectie en handhaving mogen bevragen. Deze data zijn niet beschikbaar als open data omdat het veelal om persoonsgegevens gaat. Denk aan gebruiksruimte mest of AGR/GPS data. Als er in een dataset bijvoorbeeld een locatie bij zit van waar een transport vertrekt of waar een transport naar toe gaat, dan is er sprake van een persoonsgegeven. Of  als er een nummer bij zit waarmee gegevens gegroepeerd worden rondom een bedrijf (ook als dat een fictief nummer is waaruit het echte bedrijf niet te herleiden is), ook dan is sprake van een persoonsgegeven.

 

De RVO stelde onder strikte voorwaarden data beschikbaar voor de MestHack. Deelnemers die met de data wilden werken moesten een NDA (non-disclosure agreement) ondertekenen. Door teams in staat te stellen met de database te werken, kon deze hackathon helpen om nieuwe inzichten uit de database te destilleren en ideeën voor nieuwe diensten te ontwikkelen. Op die manier hoopt de overheid innovatie aan te jagen.

Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.