Big Data op de MestHack

28 09 2017

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Big Data op de MestHack

Het belangrijkste ingrediënt op een hackathon is data.  Voor de MestHack graven we in het datalandschap, om zoveel mogelijk relevante data naar boven te halen. Zodat teams tijdens de Mest Hack hun tanden kunnen zetten in uitdagingen rond bijvoorbeeld mesttransport, een transparante mestmarkt of het meten van milieu-impact. Een belangrijke bron voor hackathons is beschikbare open data.

We zijn supertrots om aan te kondigen dat we tijdens de Mest Hack de gelegenheid krijgen om met de AgroDataCube te werken, een perceel-gebaseerde Big Data collectie voor Nederland. De Cube is een initiatief van Wageningen UR en het Ministerie van EZ, vertelt Sander Janssen, teamleider Earth Informatics bij Wageningen Environmental Research en trekker van het WUR brede Big Data programma.

Foto: Sander Janssen, tijdens een GODAN bijeenkomst: Global Open Data for Agriculture and Nutrition

 

De AgroDataCube is een datawarehouse met Open Data gegevens relevant voor agro-productie, met de Nederlandse gewaspercelen als gemeenschappelijk referentiepunt. De gegevens bestrijken de periode 2012 tot en met 2016. De uitdaging voor deelnemers is om na te gaan hoe – in dit geval specifiek voor het mest dossier – Open Data kan dienen als versneller voor Big Data. Janssen: “We gaan de komende maanden flink aan de slag met de AgroDataCube. We zijn heel benieuwd wat volgens teams verdere ontwikkeling behoeft, wat de krachten en zwaktes zijn en bijvoorbeeld welke data nog ontbreekt”.

De huidige versie van de datawarehouse bevat de volgende data:

  1. Perceelsgegevens: AAN en BRP (2012-2016)
  2. Administratieve regio’s: Gemeenten 2015, provincies
  3. Hoogtegegevens: AHN
  4. Bodemgegevens: Bodemkaart 1:250.000, 1:50.000 (Waaruit afgeleid: grondsoorten, pH, organische stof, C/N ratio)
  5. Weergegevens: KNMI meetstations en meteodata (2012-2016)
  6. GroenMonitor-gegevens: NDVI data (2013-2016), waaruit afgeleid: gewasgroei-variabelen voor suikerbietpercelen

De huidige data warehouse is opgeslagen in het PostGIS RDBMS, en toegankelijk via SQL (bijvoorbeeld met pgAdmin, of vanuit een programmeertaal zoals Python). Het PostGIS RDBMS bevat circa 80 GB aan voorbewerkte data. Lees hier meer over de Cube.

In het onderzoek ‘Open Data voor precisielandbouw’ staat dat beperkingen voor het optimaal benutten van open data in de agro-foodsector vooral liggen op het vlak van datamanagement, licenties, eigendomsrechten, interoperability en exploitatie/verdienmodellen. De AgroDataCube speelt in op de gesignaleerde knelpunten door verschillende open data bestanden te integreren.

 

Tweet: Toepassing van Big Data in mest

MestHack

Op 12 en 13 oktober duiken we op de schitterende Dairy Campus in Leeuwarden tijdens de Mest Hack in milieu, transport, over- en onderbemesting, papierloze administratie en een online mestmarkt. Dus ben jij data scientist of machine learning expert en kan data niet Big genoeg zijn? Schrijf je nu in voor de Mest Hack!

One thought on “Big Data op de MestHack

  1. Arie Purwanto schreef:

    I am a PhD candidate from TU Delft supervised by Marijn Janssen. My research is about investigating citizen engagement with Open Government Data (OGD) for tackling societal issues. I think that this event may provide stocks of potential cases to be studied. Therefore, I would like to attend the event. Thank you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.