Met Digital Eye de boer op

19 10 2016

Door Anne Bruinsma

Anne Bruinsma
Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Met Digital Eye de boer op

Het winnende concept van de eerste FarmHack is een camera die automatisch foto’s maakt op aandachtspunten in het veld: een ‘Digital Eye’. Het doel is om op een gestandaardiseerde manier gewasfoto’s te nemen en te archiveren, om bijvoorbeeld gewasafwijkingen op te sporen, gewasanalyses in de tijd met optische beelden te ondersteunen en oogstgegevens te verrijken met visuele informatie. Want een boer heeft wel veel data in zijn archief, maar geen optische informatie van hoe het veld erbij stond.

 

Tijdens en na de FarmHack is een prototype ontwikkeld van de ‘Digital Eye’. De camera kan eenvoudig op de trekker gemonteerd worden om foto’s van het gewas te verzamelen op bepaalde locaties. Deze locatie geef je eenvoudig aan met een druk op de knop tijdens het rijden, of je stelt het vooraf in. Elke keer als de trekker langs zo’n punt komt zal de camera automatisch een foto nemen, waardoor er een tijdreeks ontstaat van hoe het gewas eruit ziet op die bepaalde plek door het seizoen heen. Om te kijken welke stappen nu nog nodig zijn om het concept verder de wereld in te helpen, besloot het FarmHack-team samen met de makers om het prototype aan een aantal boeren voor te leggen en uit te testen.

Een 8 megapixel camera lijkt voldoende om scherpe foto's te maken

Een 8 megapixel camera lijkt voldoende om scherpe foto’s te maken

Herkennen jullie het nut? En hoe kan het beter? Dat waren de hoofdvragen waarmee we op stap gingen. Al snel bleek dat verschillende mensen in de series locatiegebonden foto’s verschillende toepassingen zagen. Zo zag de een vooral de fotoboek-functie: “geschiedenis opbouwen van je bedrijf en vastleggen wat er gebeurt”, terwijl een ander juist mogelijkheden zag om experimenten in te zetten en op deze manier de resultaten te bekijken en vergelijken. Een derde benadrukte dat een fotoserie een laagdrempelige manier zou zijn om de kloof te dichten tussen zintuigen gestuurd management en data gestuurde landbouw.

De kracht van Digital Eye zit vooral in de reeksen foto’s en het gemakkelijk terugvinden en combineren met andere data. Naarmate die ‘vergelijkbaarheid’ beter is, zal de toepassing meer gebruikers vinden. De foto’s dienen niet zozeer als input om teeltmaatregelen op te enten, maar vooral voor analyse achteraf en om over specifieke situaties in het gewas te kunnen communiceren met anderen. In de praktijk doen boeren dit heel veel, onder andere via what’s app, Facebook of via een eigen website. Om door veel boeren (en andere gebruikers) als nuttig ervaren te worden, moet de camera misschien vooral breed toepasbaar zijn. Een groep vroege gebruikers met het prototype aan de slag laten gaan is een goede manier om van hen te leren waar de tool verder nog allemaal voor te gebruiken is.

Sessie bij Harry's Farm

Sessie bij Harry’s Farm

Voor wat betreft de technische aspecten van een camera aan de trekker kwamen nog wel de nodige uitdagingen aan het licht. Want onder welke hoek hang je hem op? Hoe ga je om met de verschillende weersomstandigheden tijdens het nemen van fotos? enzovoort. Daarnaast moet de camera een heel goede behuizing hebben en dan nog vormen stof, vocht en een vuile lens serieuse probleempunten. Een app op de telefoon is wat dat betreft een stuk eenvoudiger te ontwikkelen, en een laagdrempelige instap voor de meeste boeren. De benodigdheden (gps, camera) zitten immers al op je smartphone. Handmatig begin je dan met het opbouwen van een optisch profiel van aandachtsplekken in je perceel. In een volgende stap eventueel gevolgd door een camera op de trekker, die zonder dat je er zelf verder aan hoeft te denken of apart een handeling voor hoeft te verrichten een foto maakt op diezelfde aandachtsplekken.

Het veld in met Carel Bouma, bioboer, met de lekkerste knoflook van Nederland

Het veld in met Carel Bouma, bioboer, met de lekkerste knoflook van Nederland!

Een belangrijk gesprekspunt was verder dat boeren niet zitten te wachten op allerlei ‘stand-alone’ applicaties. Boeren hebben allemaal een eigen bedrijfsmanagementsysteem, waarvan de meeste ook bezig zijn met het plotten van data op percelen. Steeds meer van dit soort systemen zijn ontworpen als platform, waar ook applicaties van derden aan gehangen kunnen worden. De aansluiting tussen een tool als Digital Eye, dat zich richt op het plotten van fotos (evt met onderschrift) op een kaart, en dit soort systemen lijkt een harde voorwaarde. Boeren willen dit soort tools gewoon vanuit hun managementsysteem naar keuze kunnen oproepen en de beelden kunnen verrijken met andere gegevens uit dat managementsysteem. Op papier zijn in Nederland goede protocollen en standaarden beschikbaar, om dit soort compatibiliteit te borgen. We zijn benieuwd wat onze ontdekkingsreis hier gaat opleveren.

 

Vanuit FarmHack zijn we enthousiast over de mogelijkheden om samen met boeren en het team ‘Digital Eye’, het concept verder door te ontwikkelen. De eerste stap in het vervolg is dat op 26 oktober het team, samen met de andere winnaars van de 4 FarmHacks deze zomer, zal pitchen op het relatie event van ABN AMRO op de Dutch Design Week. Daarnaast gaan we met verschillende partners in gesprek over de mogelijkheden om de eerste ontwikkelstappen gefinancierd te krijgen.

Wil je op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen van het concept “Digital Eye”, of wil je als beta boer graag aan de slag met het prototype van Digital Eye, stuur dan even een mail naar info at farmhack punt nl!

In gesprek over het nut van visuele inspectie bij boeren met veel grond bij de familie Schlepers

In gesprek over het nut van visuele inspectie bij boeren met veel grond bij de familie Schlepers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Resultaten Korte Keten Hack

De resultaten van de Korte Keten Hack Food Valley! Een initiatief van een regionaal team dat zich met hart en ziel inzet om de landbouw nieuwe ontwikkelperspectieven te bieden. Aan de hand van vijf mooie challenges hebben teams 32 uur gewerkt aan prototypes en concepten. De resultaten zijn enthousiast ontvangen door een expert jury en direct betrokken partners. Lees hier het verslag!

Challenges Short Supply Chain Hackathon

Up&coming: the Short Value Chains hackathon Food Valley  on the 15th and 16th of March! With challenges on logistics, ecosystem services, sustainability, shared services and demand driven crop production. A lot of data, many passionate experts, and onlye a few places left!

Challenges Korte keten

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseren we de Korte Keten Hack Food Valley, een initiatief van regionale partners die zich met hart en ziel inzetten om de landbouw in deze regio een ontwikkelperspectief te bieden. De ambitie is om deze regio de ‘Proeftuin van de wereld’ te maken. De hackathon maakt deel uit van deze ambitie. Een overzicht van de challenges!

Results Big Data for Bees

On the 14th and 15th of December we ran the Big Data for Bees hackathon. In partnership with the Ministry of Agriculture, Naturalis, WUR and JADS we finished of the year with a bang: 7 nationalities, 6 teams, a Minister of Agriculture, amazing prize money and a bear that really likes his honey. Here is the recap!

Resultaten Nationale BodemHack

De Nationale BodemHack vond plaats in Wageningen op 29 en 30 november op initiatief van de BodemCoalitie bestaande uit a.s.r., Vitens en Rabobank. Het doel was te werken aan een integraal bodeminstrument om boeren en anderen in staat te stellen bodemkwaliteit beter te monitoren.