(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

25 10 2017

Door Josien Kapma

FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams.  De tool “(Be)MestWIJS” helpt melkveehouders om nutrienten uit dierlijke mest optimaal te benutten voor hun gras- en maisteelt, zodat minder kunstmest nodig is. Minder aankoop van kunstmest is een besparing voor de boer en directe duurzaamheidswinst. 

 

Stapsgewijs naar kunstmestvrij

De tool (Be)Mestwijs is een add-on op de bestaande KringloopWijzer. De KringloopWijzer brengt voor een specifiek bedrijf eenvoudig de mineralenkringlopen in beeld. Uit de kringlopen volgen dan weer kringloopscores als excreties van stikstof en fosfaat, overschotten van stikstof en fosfaat, mineralenbenuttingen en ammoniakemissie. De Kringloopwijzer kijkt niet verder dan bedrijfsnivo, de tool (Be)mestwijs zoomt, met behulp van Akkerweb, in op perceelsnivo, en in de toekomst mogelijk op precisienivo.  Met behulp van de tool krijgt de boer een gericht bemestingsadvies waar het gebruik van drijfmest geoptimaliseerd is, specifiek voor ieder groeistadium van gras en mais. Daar waar het nodig is wordt aangevuld met de ontbrekende kunstmest.  

Drijfmest data-gedreven 

Door locatiespecifieke open data als bodem en weer te combineren met bedrijfsspecifieke data als Eurofins bodem- en mestmonsters en kringloopwijzerdata kunnen via algoritmes adviezen gegenereerd worden. (Be)MestWijs geeft advies voor vijf cruciale momenten in de teelt van gras en mais. Voor smart farmers kunnen opbrengstkaarten en sensordata en bemestingshistorie helpen om preciezere adviezen op te leveren. 

(Be)MestWijs won de aanmoedigingsprijs voor meest marktrijpe resultaat. vlnr Job de Pater (NMI), Reinier Wieringa (EZ-Dictu), Erwin Mollenhorst (WUR), Justin Steenhuis (VAA ICT), Herbert Meuleman (CRV), Claudia Kamphuis en Gerard Migchels (beide WUR). Niet op de foto: Roel Veerman (Akkerweb)

Verdienmodel

Boeren die (Be)MestWijs gebruiken besparen op kunstmest, tot duizenden euros per jaar. Bovendien kan de hogere score op het duurzaamheidsprogramma van de melkfabriek eventueel een meerprijs op de melk opleveren. Zo bekeken valt de prijs voor het gebruik van de tool wel mee. Leuk detail: Boeren die bereid zijn hun data (op een veilige, geanonimiseerde manier) aan de tool beschikbaar te stellen voor onderzoekdoelen krijgen fikse kortingen.  Voor de uitwerking van dit gezonde verdienmodel kreeg het team de aanmoedigingsprijs: een kans om te pitchen voor investeerders tijdens de Dragons Den tijdens de Agri & Food Carrièredag van Pro Agrica.

Meer informatie

De presentatie van (Be)MestWijs is hier te vinden (link naar pdf van de presentatie). Een impressie van de tool staat op GitHub.

 

Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

2 thoughts on “(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

  1. Herman Krebbers schreef:

    Interessant. Maar waar haal je nu betrouwbare opbrengstgevens per perceel per oogst vandaan? Inclusief data over gehalten n en p. Is dat niet eerste vereiste om mestbehoefte te kunnen bepalen?

    1. Job de Pater schreef:

      Hoi Herman,
      Klopt, een goede opbrengstschatting is nodig om de behoefte te bepalen. Het idee achter dit concept is dat de opbrengst en gehaltes in eerste instantie geschat wordt mbv groeimodellen. Als betere schattingen beschikbaar zijn op basis van bijv. spectraalmetingen, zouden deze kunnen worden geimplementeerd (vervangen van basis schattingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.