(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

25 10 2017

Door Josien Kapma

Josien Kapma
FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams.  De tool “(Be)MestWIJS” helpt melkveehouders om nutrienten uit dierlijke mest optimaal te benutten voor hun gras- en maisteelt, zodat minder kunstmest nodig is. Minder aankoop van kunstmest is een besparing voor de boer en directe duurzaamheidswinst. 

 

Stapsgewijs naar kunstmestvrij

De tool (Be)Mestwijs is een add-on op de bestaande KringloopWijzer. De KringloopWijzer brengt voor een specifiek bedrijf eenvoudig de mineralenkringlopen in beeld. Uit de kringlopen volgen dan weer kringloopscores als excreties van stikstof en fosfaat, overschotten van stikstof en fosfaat, mineralenbenuttingen en ammoniakemissie. De Kringloopwijzer kijkt niet verder dan bedrijfsnivo, de tool (Be)mestwijs zoomt, met behulp van Akkerweb, in op perceelsnivo, en in de toekomst mogelijk op precisienivo.  Met behulp van de tool krijgt de boer een gericht bemestingsadvies waar het gebruik van drijfmest geoptimaliseerd is, specifiek voor ieder groeistadium van gras en mais. Daar waar het nodig is wordt aangevuld met de ontbrekende kunstmest.  

Drijfmest data-gedreven 

Door locatiespecifieke open data als bodem en weer te combineren met bedrijfsspecifieke data als Eurofins bodem- en mestmonsters en kringloopwijzerdata kunnen via algoritmes adviezen gegenereerd worden. (Be)MestWijs geeft advies voor vijf cruciale momenten in de teelt van gras en mais. Voor smart farmers kunnen opbrengstkaarten en sensordata en bemestingshistorie helpen om preciezere adviezen op te leveren. 

(Be)MestWijs won de aanmoedigingsprijs voor meest marktrijpe resultaat. vlnr Job de Pater (NMI), Reinier Wieringa (EZ-Dictu), Erwin Mollenhorst (WUR), Justin Steenhuis (VAA ICT), Herbert Meuleman (CRV), Claudia Kamphuis en Gerard Migchels (beide WUR). Niet op de foto: Roel Veerman (Akkerweb)

Verdienmodel

Boeren die (Be)MestWijs gebruiken besparen op kunstmest, tot duizenden euros per jaar. Bovendien kan de hogere score op het duurzaamheidsprogramma van de melkfabriek eventueel een meerprijs op de melk opleveren. Zo bekeken valt de prijs voor het gebruik van de tool wel mee. Leuk detail: Boeren die bereid zijn hun data (op een veilige, geanonimiseerde manier) aan de tool beschikbaar te stellen voor onderzoekdoelen krijgen fikse kortingen.  Voor de uitwerking van dit gezonde verdienmodel kreeg het team de aanmoedigingsprijs: een kans om te pitchen voor investeerders tijdens de Dragons Den tijdens de Agri & Food Carrièredag van Pro Agrica.

Meer informatie

De presentatie van (Be)MestWijs is hier te vinden (link naar pdf van de presentatie). Een impressie van de tool staat op GitHub.

 

Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

2 thoughts on “(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

 1. Herman Krebbers schreef:

  Interessant. Maar waar haal je nu betrouwbare opbrengstgevens per perceel per oogst vandaan? Inclusief data over gehalten n en p. Is dat niet eerste vereiste om mestbehoefte te kunnen bepalen?

  1. Job de Pater schreef:

   Hoi Herman,
   Klopt, een goede opbrengstschatting is nodig om de behoefte te bepalen. Het idee achter dit concept is dat de opbrengst en gehaltes in eerste instantie geschat wordt mbv groeimodellen. Als betere schattingen beschikbaar zijn op basis van bijv. spectraalmetingen, zouden deze kunnen worden geimplementeerd (vervangen van basis schattingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Big Data for Bees Update

We can make a difference in pollinator and pollination research by providing information in accessible and understandable ways, and come to a mutual understanding of the problem and its possible solutions. This is how we have designed the Big Data for Bees hackathon!

De open bodemindex deel 2

Een open werkproces in de praktijk: de communicatie, besluitvorming en de producten/artefacten van het proces – data, algoritmes, modellen, documenten, e.a. – publiek beschikbaar

De open bodemindex

Het ontwerpen en implementeren van een gestandaardiseerde wijze om bodemkwaliteit te kwantificeren vergt het bij elkaar brengen van data, algoritmes en rekenkundige modellen, mensen en – belangrijker – het maken van afspraken en het vormen van een gedeeld beeld over wat gunstig en wat minder gunstig is voor de bodem. Simeon Nedkov, CIO van FarmHack over zijn visie op een bodemindex.

Return of the Jedi or the Herbs?

On Friday the 28th of September, representatives of the four teams that participated in the Rewarding Nature hackathon came back to Farmhack Headquarters for a follow-up event. Read up on the teams’ progress, expert support and partner input!

OPZuid kan van start

Na de samenwerking met de AgroDataCube van de WUR, nu ook een fantastische samenwerking onder de rivieren: het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start! FarmHack is partner van het project om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen rondom data in agrifood, met daaraan gekoppeld een experimenteeromgeving voor bedrijven. Van superhackathons en tot ‘flipping the classroom’-methodieken: we kunnen los!