(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

25 10 2017

Door Josien Kapma

Josien Kapma
FarmHack Kennismobilisator. Voormalig melkveehouder en specialist in online interactieve leertrajecten.

(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams.  De tool “(Be)MestWIJS” helpt melkveehouders om nutrienten uit dierlijke mest optimaal te benutten voor hun gras- en maisteelt, zodat minder kunstmest nodig is. Minder aankoop van kunstmest is een besparing voor de boer en directe duurzaamheidswinst. 

 

Stapsgewijs naar kunstmestvrij

De tool (Be)Mestwijs is een add-on op de bestaande KringloopWijzer. De KringloopWijzer brengt voor een specifiek bedrijf eenvoudig de mineralenkringlopen in beeld. Uit de kringlopen volgen dan weer kringloopscores als excreties van stikstof en fosfaat, overschotten van stikstof en fosfaat, mineralenbenuttingen en ammoniakemissie. De Kringloopwijzer kijkt niet verder dan bedrijfsnivo, de tool (Be)mestwijs zoomt, met behulp van Akkerweb, in op perceelsnivo, en in de toekomst mogelijk op precisienivo.  Met behulp van de tool krijgt de boer een gericht bemestingsadvies waar het gebruik van drijfmest geoptimaliseerd is, specifiek voor ieder groeistadium van gras en mais. Daar waar het nodig is wordt aangevuld met de ontbrekende kunstmest.  

Drijfmest data-gedreven 

Door locatiespecifieke open data als bodem en weer te combineren met bedrijfsspecifieke data als Eurofins bodem- en mestmonsters en kringloopwijzerdata kunnen via algoritmes adviezen gegenereerd worden. (Be)MestWijs geeft advies voor vijf cruciale momenten in de teelt van gras en mais. Voor smart farmers kunnen opbrengstkaarten en sensordata en bemestingshistorie helpen om preciezere adviezen op te leveren. 

(Be)MestWijs won de aanmoedigingsprijs voor meest marktrijpe resultaat. vlnr Job de Pater (NMI), Reinier Wieringa (EZ-Dictu), Erwin Mollenhorst (WUR), Justin Steenhuis (VAA ICT), Herbert Meuleman (CRV), Claudia Kamphuis en Gerard Migchels (beide WUR). Niet op de foto: Roel Veerman (Akkerweb)

Verdienmodel

Boeren die (Be)MestWijs gebruiken besparen op kunstmest, tot duizenden euros per jaar. Bovendien kan de hogere score op het duurzaamheidsprogramma van de melkfabriek eventueel een meerprijs op de melk opleveren. Zo bekeken valt de prijs voor het gebruik van de tool wel mee. Leuk detail: Boeren die bereid zijn hun data (op een veilige, geanonimiseerde manier) aan de tool beschikbaar te stellen voor onderzoekdoelen krijgen fikse kortingen.  Voor de uitwerking van dit gezonde verdienmodel kreeg het team de aanmoedigingsprijs: een kans om te pitchen voor investeerders tijdens de Dragons Den tijdens de Agri & Food Carrièredag van Pro Agrica.

Meer informatie

De presentatie van (Be)MestWijs is hier te vinden (link naar pdf van de presentatie). Een impressie van de tool staat op GitHub.

 

Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de juiste persoon binnen het team.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

2 thoughts on “(Be)MestWijs: optimaal nut uit dierlijke mest

 1. Avatar Herman Krebbers schreef:

  Interessant. Maar waar haal je nu betrouwbare opbrengstgevens per perceel per oogst vandaan? Inclusief data over gehalten n en p. Is dat niet eerste vereiste om mestbehoefte te kunnen bepalen?

  1. Avatar Job de Pater schreef:

   Hoi Herman,
   Klopt, een goede opbrengstschatting is nodig om de behoefte te bepalen. Het idee achter dit concept is dat de opbrengst en gehaltes in eerste instantie geschat wordt mbv groeimodellen. Als betere schattingen beschikbaar zijn op basis van bijv. spectraalmetingen, zouden deze kunnen worden geimplementeerd (vervangen van basis schattingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

Resultaten Korte Keten Hack

De resultaten van de Korte Keten Hack Food Valley! Een initiatief van een regionaal team dat zich met hart en ziel inzet om de landbouw nieuwe ontwikkelperspectieven te bieden. Aan de hand van vijf mooie challenges hebben teams 32 uur gewerkt aan prototypes en concepten. De resultaten zijn enthousiast ontvangen door een expert jury en direct betrokken partners. Lees hier het verslag!

Challenges Short Supply Chain Hackathon

Up&coming: the Short Value Chains hackathon Food Valley  on the 15th and 16th of March! With challenges on logistics, ecosystem services, sustainability, shared services and demand driven crop production. A lot of data, many passionate experts, and onlye a few places left!

Challenges Korte keten

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseren we de Korte Keten Hack Food Valley, een initiatief van regionale partners die zich met hart en ziel inzetten om de landbouw in deze regio een ontwikkelperspectief te bieden. De ambitie is om deze regio de ‘Proeftuin van de wereld’ te maken. De hackathon maakt deel uit van deze ambitie. Een overzicht van de challenges!

Results Big Data for Bees

On the 14th and 15th of December we ran the Big Data for Bees hackathon. In partnership with the Ministry of Agriculture, Naturalis, WUR and JADS we finished of the year with a bang: 7 nationalities, 6 teams, a Minister of Agriculture, amazing prize money and a bear that really likes his honey. Here is the recap!

Resultaten Nationale BodemHack

De Nationale BodemHack vond plaats in Wageningen op 29 en 30 november op initiatief van de BodemCoalitie bestaande uit a.s.r., Vitens en Rabobank. Het doel was te werken aan een integraal bodeminstrument om boeren en anderen in staat te stellen bodemkwaliteit beter te monitoren.