vishack

09 03 2018
Aanmelden tot
Apply until
21 februari
Datum
Date
9 & 10 maart 2018
Prijs:
Event fee:
deelname is gratis
Plekken vrij:
Places left:
0
tijd tot sluiting aanmelding countdown

Activiteitsdetails

Event details

Aanmelden tot:
Register until:
21 februari
Datum:
Date:
9 & 10 maart 2018
Prijs:
Event fee:
deelname is gratis
Voor wie:
For whom?

data crunchers, netwerk experts, coders en designers en visfanaten (zowel realisten als idealisten)

Plekken vrij:
Places left:
0
Locatie:
Location:

Visserij Innovatiecentrum Stellendam
Meester Snijderweg 5,
3251LJ Stellendam

foto nutreco vlaggen

VISHACK,  VRIJDAG 9 & ZATERDAG 10 MAART 2018 

 

De hackathon

Kunnen vissers gebruik maken van ruimtelijke data en communicatietechnologie om ongewenste bijvangst te vermijden? Kunnen visnetten zo getweakt worden dat ze geen jonge vis of andere ongewenste bijvangst opvangen? Kan de ongewenste bijvangst die in het net terecht komt zo behandeld worden dat de vis dit proces overleeft zonder schade op te lopen? Kan bijvangst minder ongewenst gemaakt worden, bijvoorbeeld door slimme verwerkingsmethodes of door visser en consument direct aan elkaar te linken?

Een van de belangrijkste stappen voor een duurzame visserij  is het terugdringen van de hoeveelheid ongewenste bijvangst die overboord gezet wordt. Om dit in de Nederlandse bodemvisserij terug te dringen is een radicaal andere manier van denken nodig. Stichting De Noordzee wil daarom met deze VisHack disruptive innovation in de visserij aanjagen, op een grensverleggende en uitdagende manier.

 

 

De organisator

foto nutreco biggen

De VisHack wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee in samenwerking met FarmHackNL en visser Hendrik Kramer. Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie. Zij richten zich op vier doelen: Beschermde natuur, Schone zee, Duurzame visserij en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werken zij aan het oplossen van de grootste natuur- en milieu-uitdagingen op de Noordzee.

Heb je nog leuke data, specifieke vragen of wil je meer algemene informatie? Neem contact op met Lotte Huisman (l.huisman@noordzee.nl) van Stichting De Noordzee.

 

VisHack wordt ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de visserij-organisaties VisNed en de Nederlandse Vissersbond.

 

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU!

De VisHack biedt een serie interessante uitdagingen, waarvoor interdisciplinaire teams nodig zijn. Het biedt een unieke mogelijkheid voor programmeurs, datafanaten, grafische - en interfacedesigners om samen te werken met inhoudelijke visserij-experts en datadonoren (organisaties, overheden, bedrijven) en van elkaar te leren. Dit om te komen tot verrassende en innovatieve IT toepassingen die interessant zijn voor zowel vissers als milieu.

Dus, ben jij een coder, developer, designer, visserij-expert of creatieve ambtenaar met een passie voor visserij, voedsel en de wereld om ons heen? Dan zoeken we jou!

foto boot

 

ACHTERGROND

foto nutreco biggen

Hendrik Kramer is een jonge visser uit Urk die duurzaamheid niet als een obstakel maar als een kans ziet. Hij begon als jongen van 18 op een traditioneel boomkorschip, maar is sindsdien al op zoek naar manieren om anders te gaan vissen, door andere vismethodes of alternatieve bedrijfsmodellen. Hij heeft onder andere geëxperimenteerd met de krabbenvisserij met korven, en is aangesloten bij Masterplan Duurzame Visserij, een experimenteel en innovatief project dat zich richt op de transitie naar een ecologisch en economisch duurzame visserij. 

Hendrik is op zoek naar manieren om alleen de vissen te vangen die hij goed kan verkopen. Oplossingen die voor deze vraag bedacht worden moeten rekening houden met de huidige mogelijkheden en beperkingen van de Nederlandse visserij. Actieve vissers moeten er echt iets aan hebben, en de oplossing moet toegepast kunnen worden in bestaande bedrijven.

Voor de VisHack graven we in het datalandschap, om zoveel mogelijk relevante data naar boven te halen, zodat teams tijdens de VisHack hun tanden kunnen zetten in uitdagingen rond bijvoorbeeld bijvangst ontwijken, te laten ontsnappen, te laten overleven of beter te benutten.De bijdrage van inhoudelijk experts is hierbij essentieel.

De opdracht voor de VisHack komt van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De hackathon vormt het begin van een netwerk ‘Duurzame visserij en innovatie’. Dit netwerk is een goede plaats om de resultaten van de hackathon verder te brengen.

 

 CHALLENGES

CHALLENGE 1: ONTWIJKEN - realtime visualisatie en communicatie

Kunnen vissers gebruik maken van ruimtelijke data en communicatietechnologie om ongewenste bijvangst te vermijden? Als een visser weet waar veel ongewenste bijvangst is of waar de vis zit die hij wél wil vangen, kan hij gerichter vissen en bijvangst vermijden. Deze challenge is gericht op een oplossing die gebruik maakt van real time informatie en ruimtelijke data over de verspreiding van ongewenste bijvangst.

CHALLENGE 2: ONTSNAPPEN - net aanpassingen en verschillen tussen vissen

Kunnen visnetten zo getweakt worden dat ze geen jonge vis of andere ongewenste bijvangst opvangen? Als een visnet zo gemaakt wordt dat er alleen maar vis in terecht komt die de visser wil, kan hij op een efficiëntere manier een goede vangst binnenhalen. Als de ene vis zich in het net anders gedraagt dan de andere, zou je dit kunnen gebruiken om de ongewenste bijvangst te laten ontsnappen. Vis zou ook door beeldherkenning gesorteerd kunnen worden voordat hij aan boord wordt gebracht. Deze challenge daagt uit tot het bedenken van net-aanpassingen die ervoor zorgen dat ongewenste bijvangst kan ontsnappen zonder opbrengstverlies.

CHALLENGE 3: OVERLEVEN - behandeling in het net en aan boord

Kan de ongewenste bijvangst die in het net terecht komt zo behandeld worden dat de vis dit proces overleeft zonder schade op te lopen? Het terugzetten van ongewenste bijvangst in zee zou geen probleem zijn als deze vissen het overleven. Hoe kan data over vis bijdragen aan het maximaliseren van de overlevingskans? Kunnen vissers via handige communicatie-tools hun technieken voor overleving uitwisselen en zo van elkaar leren? In deze challenge gaan de deelnemers op zoek naar een oplossing die de overlevingskans van ongewenste bijvangst zo groot mogelijk maakt.

CHALLENGE 4: BENUTTEN - onvermijdelijke bijvangst zo goed mogelijk verkopen

Kan bijvangst minder ongewenst gemaakt worden, bijvoorbeeld door slimme verwerkingsmethodes of door visser en consument beter aan elkaar te linken? Veel bijvangst bestaat uit jonge vis, of uit onbruikbare of gevoelige soorten. Maar er wordt ook vis bijgevangen die in principe wel eetbaar is, maar economisch minder oplevert. In deze challenge gaan deelnemers op zoek naar manieren om de onvermijdelijke, bruikbare maar economisch niet rendabele bijvangst optimaal te benutten.

WAAROM ZOU IK MEEDOEN?

Deze tweedaagse VisHack vindt plaats in een inspirerende omgeving. Gedurende de hack werken er meerdere teams, van ongeveer 5 deelnemers, tegelijk aan verschillende uitdagingen. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme VisHack-beleving: toegang, tekst en uitleg over visserij en vis-data; een toffe locatie (visafslag), lekker eten, slaapgelegenheid en een fijne sfeer; en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken.

Iedere Hack levert een winnend team op. Naast natuurlijk de eeuwige roem en glorie die het op zal leveren, zorgt de Stichting De Noordzee voor support en PR bij het doorontwikkelen van de resultaten.

PROGRAMMA

vrijdag

HEEL VROEG: 7:00

Om 7:00 uur krijg je een rondleiding over de visafslag, met belangrijke contextinformatie over de visserij en de aanlandplicht. We bieden je een unieke kans om de vis echt binnen zien te komen in de visafslag. Voor deze op maat gemaakte rondleiding moet je wel extra vroeg op staan, maar deze ervaring is het waard!  Vissersschepen brengen vrijdagochtend de gevangen vis naar de haven, waar het wordt gelost. Vervolgens wordt het gesorteerd, gewogen en klaargemaakt voor de verkoop. Daarna kan de veiling beginnen. 

OCHTEND

Om 9.00 uur gaan de VisHack-deuren open, om half 10 start het vervolg van het programma! Na een korte opening, starten we deze VisHack met pitches, gevolgd door een introductie van de beschikbare data. Na korte brainstormsessies in groepjes scherpen we de challenges aan en kunnen de teams zich vormen.

MIDDAG

Na een lekkere lunch is het tijd om aan de slag te gaan binnen de teams. HackTime! Er lopen genoeg visserij-experts rond om aanvullende vragen aan te stellen. In de loop van de middag vragen we de teams om de stand van zaken (ideeën, aanpak) aan elkaar te pitchen om feedback van elkaar te krijgen. Aan het eind van de middag zorgt een rondleiding door de visafslag en de haven voor een verfrissende kijk op de visserij.

AVOND

Rond half zeven is het tijd voor een break en lekker eten! Ook moeten slaap- en kampeergelegenheid in orde worden gebracht. Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken. Gevolgd voor de hardcore hackers door wat moonlight hacking!

Exacte tijden en locaties vind je hier

zaterdag

OCHTEND
Om 7:30uur staat het ontbijt klaar. Na het ontbijt vragen we de teams opnieuw om kort aan elkaar te presenteren waar ze aan werken, gevolgd door een korte feedback ronde. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij en het laatste sprintje moet getrokken worden. Tips & tricks voor een kick ass pitch worden uitgewisseld.

MIDDAG
Na de lunch is het tijd om te pitchen voor de jury. Onder het genot van een drankje gaat de jury daarna in beraad, gevolgd door de uitslag en een korte ceremonie. Rond half drie is de prijsuitreiking en ronden we af.

Exacte tijden en locaties vind je hier

 

 

Heb je nog leuke data, specifieke vragen of wil je meer algemene informatie? Neem contact op met Lotte Huisman (l.huisman@noordzee.nl) van Stichting De Noordzee.