Trekker Hack

31 08 2018
Aanmelden tot
Apply until
22 augustus
Datum
Date
31 aug & 1 sept 2018
Prijs:
Event fee:
gratis
Plekken vrij:
Places left:
10
tijd tot sluiting aanmelding countdown

Activiteitsdetails

Event details

Aanmelden tot:
Register until:
22 augustus
Datum:
Date:
31 aug & 1 sept 2018
Prijs:
Event fee:
gratis
Voor wie:
For whom?

experts op het gebied van isobus experts, hardware techneuten, IoT, data crunchers, coders en designers, open source helden

Plekken vrij:
Places left:
10
Locatie:
Location:

Veldstraat 56a
5991 AE Baarlo

foto nutreco vlaggen

TREKKER HACK,

vrijdag 31 augustus & zaterdag 1 september 2018

 

De hackathon

Trekkers verzamelen via hun CAN-bussysteem zeeën aan data. Dankzij rtk-gps is deze data vaak ook plaatsspecifiek. Er is alleen geen boer die nu bij de data kan, of iets met die data kan. De aanleiding voor de Trekker Hack is de gedeelde ambitie van een aantal partijen om het gebruiksgemak en de uitwisselbaarheid van trekker data te vergroten. En om te verkennen welke nieuwe inzichten je kan ontlenen aan het integreren van trekker data met bijvoorbeeld opbrengstdata. De Trekker Hack is een samenwerking tussen boomkwekerij Fleuren, Nippur Business Intelligence en FarmHackNL.

 

Tijdens de hackathon is 1 jaar machine data beschikbaar uit een pilot waar gastheer Han Fleuren van boomkwekerij Fleuren, in participeert. Dankzij de pilot is ervaring opgedaan met een plug-and-play CAN-interface om data uit de tractor in een grote open database in de cloud samen te brengen (Vetuda®). Tijdens de hackathon denkt een data science team van Nippur na over mogelijke landbouw toepassingen voor precisielandbouw aan de hand van de beschikbare machine data en andere relevante data van het bedrijf (gedetailleerde omschrijving volgt).

 

Ook gaat een FarmHack team aan de slag met ISOBlue 2.0, open source hardware en software platform voor het verzamelen van realtime gegevens van landbouwmachines (in de cloud). Ter voorbereiding zijn we bezig om een eerste exemplaar te assembleren zodat we tijdens de hackathon echt kunnen testen. Onze ambitie is om straks boeren een kant en klare "isoblue installatie"aan te kunnen bieden, volledig geassembleerd en op de trekker geplaatst, met desgewenst wat gebruikersinstructie of training daarbij. Ben je geïnteresseerd en wil je aanhaken bij onze verkenning, meld je dan vast op het farmhack forum.

DEELNAME

De Trekker Hack was in eerste instantie vooral bedoeld voor direct betrokkenen rond de het bedrijf van Han Fleuren (Beijer, Nippur) en als R&D traject voor FarmHack zelf, om de geschiktheid van de Amerikaanse open source oplossing in de Nederlandse context te toetsen. Er blijkt alleen een hoop interesse te zijn om aan te haken, en daarom gooien we deuren open.

 

Dus wil jij als Isobus/ISO XML/Shapefile expert de Trekker Hack niet missen, of wil jij als Data Cruncher, Open Source Fanaat of Business Developer 1 van de aanwezige teams versterken of graag met een eigen team komen, meld je dan aan voor de Trekker Hack!

foto nutreco biggen

 

ACHTERGROND

 

In de praktijk heb je als klant al snel te maken met verschillende machines, en wil je dat dat je nieuwe trekker kan communiceren met je oude veldspuit. En dat je management pakket snel en foutloos met verschillende machine data uit de voeten kan. Ook wil je makkelijk met je data onder je arm naar een andere technologie aanbieder kunnen overstappen, en besluiten wie je toegang tot je data verleent. En al is iedereen het er wel over eens dat gesloten ‘vendor lock in-achtige strategieën' niet van deze tijd zijn, er moet nog een hoop gebeuren voordat het dataverkeer werkelijk pijnloos verloopt!

 

Twee interessante voorbeelden in dit opzicht is de nieuwe Topcon strategie, waarin zij zich een groot voorstander positioneren van het vrij uitwisselen van data. Zo zijn hun gps-systemen ontwikkeld op basis van Isobus en daarmee voor derden toegankelijk, en maken ze in hun managementsysteem gebruik van Iso Xml- en Shape-bestanden.

 

Een ander voorbeeld is Cloudfarm, een concept bedacht door FarmHack boer van het eerste uur Jacob van den Borne, en ontwikkeld in samenwerking met Dacom Farm Intelligence. Dacom is een samenwerking aangegaan met de Mechan Groep, die trekkers levert. Samen richten ze zich op het dataverkeer tussen trekker en pc en vice versa (lees hier meer over via NPPL).  

 

 CHALLENGES

Hieronder staan een aantal denklijnen die prikkelen. Uiteindelijk bepaal je zelf waar je je tanden in zet.

CHALLENGE 1: OPEN SOURCE HARDWARE

Met enkele hardware wizards richten we ons op het vergroten van het gebruiksgemak en de uitwisselbaarheid van trekker data met behulp van een bestaande open source hardware oplossing. De komende weken werken we al aan de assemblage van een eerste prototype, meer informatie over de hardware en onze voortgang is te volgen via het farmhack forum.

CHALLENGE 2: TREKKER DATA EN OPEN SOURCE SOFTWARE

Veel van de data op de ISObus verlopen via geëncodeerde berichten. Tijdens de hackathon willen we de mogelijkheid verkennen van het ontwikkelen van een soort database met standaard vertalingen voor deze berichten (omdat leveranciers van trekkers deze versleuteling niet beschikbaar willen stellen). Het open source Isoblue platform kan via de cloud een soort api kunnen aanbieden, die vervolgens gekoppeld kan worden met commerciële software om de data te "verwaarden". Misschien lukt het al op de hackathon om zelf een eerste app te bouwen om meer "live" gebruik te kunnen maken van de data.

CHALLENGE 3: DATA SCIENCE

Wat heeft de boer aan machine data en andere sensordata? Welke nieuwe inzichten levert het op als je machine data integreert met opbrengstdata, satellietgegevens, weerdata, bodemdata en bedrijfsgegevens? Voor dit spoor duikt Nippur met een team data scientist in een verzameling relevante data. Ben je data scientist, kan je mooie data visualisaties maken, of ben je UX/UI designer, sluit je dan aan bij challenge 1!  (Mag ook met een eigen team!)

 

Beschikbare data: bedrijfsdata Han Fleuren, 1 jaar machine data, open data (via de Agro Data Cube)

 

PROGRAMMA

VRIJDAG

OCHTEND

Om 9.00 uur starten we met stevige koffie, om half 10 start de hackathon. Na een korte opening, starten we de Trekker Hack met pitches, gevolgd door een introductie van de beschikbare data door gastheer Han Fleuren en Simeon Nedkov, Chief Informatie bij FarmHackNL. In korte brainstormsessies scherpen we de challenges aan en formeren we de teams.

MIDDAG

Na een lekkere lunch is het HackTime! In de loop van de middag vragen we de teams om de stand van zaken (ideeën, aanpak) aan elkaar te pitchen om feedback van elkaar te krijgen. Nadat we de tenten hebben opgezet, krijgen we een  rondleiding over het bedrijf van Han Fleuren.

AVOND

Rond half zeven is het tijd voor een break en lekker eten! Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken: moonlight hacking!

ZATERDAG

OCHTEND

Om 8.00 uur staat het ontbijt klaar. Daarna presenteren de teams opnieuw kort de laatste stand van zaken, gevolgd door een korte feedback ronde. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij en het laatste sprintje moet getrokken worden. Tips & tricks voor een kick ass pitch worden uitgewisseld.

MIDDAG

Tussen de middag staat de lunch klaar. Daarna is het tijd om te pitchen voor de jury. Onder het genot van een drankje gaat de jury in beraad, gevolgd door de uitslag en een korte ceremonie. Rond half drie ronden we af!