Korte Keten Hack

15 03 2019
Aanmelden tot
Apply until
07 maart
Datum
Date
15 & 16 maart 2019
Prijs:
Event fee:
gratis
Plekken vrij:
Places left:
0
tijd tot sluiting aanmelding countdown

Activiteitsdetails

Event details

Aanmelden tot:
Register until:
07 maart
Datum:
Date:
15 & 16 maart 2019
Prijs:
Event fee:
gratis
Voor wie:
For whom?

Korte keten experts; Data crunchers; BlockChain experts; IoT en LoRa experts -netwerktechnologie; Designers - UX, interface; Planologen, architecten en andere ruimtelijke ordeningsexperts; PR, communicatie, marketing, verdienmodellen

Plekken vrij:
Places left:
0
Locatie:
Location:

DO-IT BV
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld

foto nutreco biggen

KORTE KETEN HACKATHON - FOOD VALLEY,

vrijdag 15 & zaterdag 16 maart 2019

 

Heads Up: Lees hier een update over de challenges!

 

De hackathon

De Korte Keten Hack richt zich op het versterken van regionale voedselsystemen. Sterke regionale voedselsystemen zijn belangrijk voor de toekomst van ons voedsel, maar ook voor de kwaliteit van bodem, lucht, en landschap. Ambities rond duurzaamheid, circulaire economie en de energietransitie zijn afhankelijk van ons voedselsysteem.

Er is veel geëxperimenteerd met regionale voedselsystemen en korte keten concepten. In de praktijk lopen deze initiatieven vaak tegen dezelfde tekortkomingen aan: de verkoop is voor boeren tijdrovend en omslachtig, de logistiek is duur, de consument ver weg. Om slagen te maken moeten streekboeren meer gaan samenwerken, met elkaar en met mogelijke partners.

De digitale transformatie van de landbouw biedt kansen voor het verduurzamen van het voedselsysteem, nieuwe waardecreatie, slimme nieuwe logistieke concepten en het verbinden van lokale producenten en consumenten. De Korte Keten hackathon, Food Valley, staat in het teken van data en technologie gedreven oplossingen voor de voedselsystemen van morgen.

De focus van de hackathon ligt niet op het ontwikkelen van nieuwe inhoudelijke concepten. De regio is rijk aan initiatieven, kennis en ervaring. De hackathon zal belichten wat er al is, en daar op voortbouwen. Het uitgangspunt is dat veel van deze initiatieven tegen vergelijkbare problemen aanlopen, en dat samenwerking op een collectieve digitale infrastructuur over de hele linie initiatieven vooruit kan helpen.

foto nutreco biggen

Bron: In Brabant loopt momenteel het initiatief ‘KK2.0’ rondom een platform waarbij alle ketenpartijen met elkaar kunnen samenwerken en worden verbonden met de consument. Het vormt een digitaal ecosysteem voor waardecreatie.

ORGANISATIE

De Food Valley hackathon is een initiatief van de gemeente Barneveld, handelshuis DO-IT, zorgboerderij ‘t Paradijs en gebiedscoöperatie O-gen. De ambitie achter de hackathon is om regionale partijen rondom het thema van korte keten en circulaire voedselsystemen te verbinden en samen te werken aan gezond en veelzijdig voedsel in een sterk, mooi en leefbaar landelijk gebied in de regio Food Valley.

De Food Valley regio is een uniek cluster van kennis en wetenschap, bedrijven en onderzoeksinstituten op wereldniveau. Juist in deze internationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding, willen wij met partners als Wageningen Universiteit en Research Centre en ICT Valley, werken aan de voedselsystemen van morgen!

foto nutreco biggen
foto nutreco biggen

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU!

Hackathons zijn competities waar multidisciplinaire teams in korte tijd oplossingen bedenken voor vraagstukken rond data en technologie. Het gaat daarbij om slimme combinaties van data, software, technologie en design. Teams van ontwerpers, coders, developers en andere creatieven bouwen binnen een relatief korte periode een prototype app, visualisatie, of andere slimme tool. Data vormt het belangrijkste ingrediënt.

Voor de Food Valley hackathon richten we ons op de keten van boer tot bord, inclusief toelevering, verwerking, productie en distributie. We zijn op zoek naar we ongeveer 5 interdisciplinaire teams, van 4 à 5 deelnemers. Je mag je als individu opgeven of als team. Specifiek zoeken wij:

  • Domein experts (boeren, wetenschappers, ambtenaren etc.)
  • Data crunchers, data scientists, analytici, Geo-IT specialisten
  • Frontend developers en UX/UI experts
  • App developers: Android, iOS.
  • Open source enthousiastelingen
  • Designers (web, UX, UI, procesontwerpers) en data visualisatie experts
  • Marketeers, business developers, PR, communicatie

 

We zitten aan ons maximaal aantal deelnemers, maar mocht je het gevoel hebben dat je toch echt niet mag ontbreken op deze hackathon, neem dan even contact met ons op.

foto nutreco biggen

 CHALLENGES

De komende tijd gaan we in gesprek met voorlopers en trekkers rond verschillende facetten van regionale voedselsystemen. Op deze manier identificeren we de meest urgente vraagstukken en de meest baanbrekende concepten, waar we tijdens de hackathon mee aan de slag kunnen. Hieronder staan een aantal mogelijke challenges. Uiteindelijk bepaal je zelf waar je je tanden in zet.

 

Food Valley Platform

Is het mogelijk met slimme data gedreven oplossingen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen? Als boeren meer zekerheid hebben over afzetmogelijkheden, dan wordt het aantrekkelijk om de korte keten verder te professionaliseren. Aan de andere kant zoek je als consument ook gemak, keuzevrijheid en betaalbaarheid. Kan een Food Valley platform boeren werk uit handen nemen rond distributie, opslag en betalingssystemen, en huidige inefficiënties wegnemen?

Logistiek

Kan technologie korte keten boeren helpen om het vervoer van hun streekproducten samen slim te organiseren en op de bewegingen van consumenten af te stemmen? Welke informatie hebben vervoersbedrijven nodig om “korte ketens” transport rendabel te maken? Een initiatief als het Boerenhart, b2b leverancier van verse, gezonde en eerlijke streekproducten uit de Gelderse Vallei en van de Veluwe, hebben veel ervaring opgedaan in de levering van streekproducten aan professionele partijen als ziekenhuizen en instellingen. De volgende stap is het vinden van last mile oplossingen naar de consumenten en slimme micro distributie.

Grondmobiliteit

Voor de toekomst van de landbouw is toegang tot grond, zekerheid rondom pachtgronden, en behoud van gronden voor de landbouw cruciaal. In de praktijk is de druk op landbouwgrond heel hoog, en de transparantie rondom bestemmingsplannen en bestemmingsplanwijzigingen heel laag. Vitale regionale voedselsystemen zorgen voor grotere biodiversiteit, een mooier landschap, optimale recreatieve toegankelijkheid én een inkomen voor de boeren. Een gebruiksvriendelijke applicatie kan helpen om de transparantie te vergroten, de teelten op de verschillende gronden te coördineren, en samenwerking tussen boeren, en misschien zelfs ook consumenten te vergroten.

Ecosysteemdiensten

Ten opzichte van reguliere, grootschalige landbouw kunnen regionale voedselsystemen zich onderscheiden door waarde toe te voegen aan hun producten. Denk aan gezondheidheid, lokaal, en biologisch. Ook voor het leveren van publieke diensten als schoon water, schone lucht, mooi landschap, circulariteit en schone energie zijn regionale voedselsystemen goed gepositioneerd. Dicht bij de markt, met directe relaties en betrokkenheid. Wat nog uit moet rijpen zijn de mechanismen om diensten goed in beeld te krijgen, prestaties te meten en diensten makkelijk af te nemen.

 

PROGRAMMA

vrijdag

OCHTEND

Om 9:00 uur staat de koffie klaar bij DO-IT en kun je je registreren, om 9:30 uur start het programma! Na een welkom starten we deze hack met pitches rond de uitdagingen van de hackathon. Na enkele brainstormsessies in groepjes scherpen we de challenges aan en kunnen de teams zich vormen.

 

MIDDAG

HackTime! Tijd om aan de slag te gaan binnen je team. Er lopen genoeg experts op het onderwerp rond om nog aanvullende vragen aan te stellen. In de loop van de middag vragen we de teams om de stand van zaken (ideeën, aanpak) aan elkaar te pitchen om feedback van elkaar te krijgen. Ook krijgen we nog een korte rondleiding door de DO-IT handelshuis. 

 

AVOND

Rond zes uur is het tijd voor een break en lekker eten! Ook moeten slaap- en kampeergelegenheid in orde worden gebracht. Neem je matje mee. Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken. Gevolgd, voor de hardcore hackers, door wat moonlight hacking!

zaterdag

OCHTEND

Om 8.00 uur staat het FarmHack ontbijt klaar. Na het ontbijt doen we even een korte update. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij en het laatste sprintje moet getrokken worden. Tips & tricks voor een kick ass pitch worden uitgewisseld.

Om 12 uur is de deadline. 

 

MIDDAG

Na de lunch is het tijd om te pitchen voor de jury. Welk team heeft het meest voor elkaar gekregen? Terwijl we vast genieten van een drankje gaat de jury in beraad.

We ronden af met de prijswinnaars ceremonie (rond 13:30h).