Van Hackathon tot Open Data App

13 05 2016

Door Anne Bruinsma

Founder FarmHackNL, gericht op open innovatie en praktijktische en verrassende toepassingen van data en technologie in de landbouw.

Van Hackathon tot Open Data App

In oktober 2013 werd tijdens de eerste editie van Agri meets Design, voor het eerst in Nederland een landbouw hackathon georganiseerd: een ‘pressure cooker’ event waar ontwerpers, coders, data crunchers en app ontwikkelaars in een korte tijd werken aan data gedreven oplossingen voor specifieke challenges. Vaak in teamverband wordt gewerkt aan slimme hacks: goede ideeën en ruwe prototypes die laten zien welke oplossingen binnen handbereik zijn.

Deze eerste ‘Polderhack’ smaakte naar meer. De rol van data en technologie in de landbouw wordt steeds groter, maar slechts een handvol bedrijven en een enkele ‘tech savy’ boer zien kansen voor innovatie. Hackathons zijn een leuke en laagdrempelige manier om domeinkennis samen te laten komen met vernieuwende IT kennis en vaardigheden, en mensen van binnen èn buiten de sector na te laten denken over de toenemende stroom aan landbouwdata. Deze ontmoeting ligt ook ten grondslag aan Boer&Bunder. Hier volgt in 3 stappen de ontstaansgeschiedenis van een open data applicatie.

Stap 1: ‘The grass is greener on the other side’

In mei 2014 werd in Wageningen in samenwerking met Alterra de Flora en Fauna hackathon georganiseerd. IT’ers, codeerders, GIS experts en developers wierpen zich samen met wetenschappers, studenten, ambtenaren en andere Flora & Fauna experts 32 uur lang op vraagstukken rond natuur, milieu en biodiversiteit. Het team ‘The grass is greener on the other side’ ontwikkelde een app om aan de hand van satellietbeelden te kijken of het gras echt groener is aan de overkant. De app zou boeren bijvoorbeeld in staat kunnen stellen om te kijken hoeveel schade hun grasland oploopt door ganzenvraat. De basis voor deze app was de groenmonitor, een actuele vegetatiekaart van Nederland verkregen uit satellietbeelden. Dankzij de nadere kennismaking met de groenmonitor tijdens de Flora & Fauna hackathon, de uitwisseling van ideeën binnen het team en de beschikbare expert kennis van Alterra, vormt de groenmonitor nu een belangrijke feature binnen Boer&Bunder.

Stap 2: ‘Croptimisr’

In januari 2015 vond de Future Food Hack plaats, een hackathon in het kader van een internationale bijeenkomst over Open Data for Agriculture and Nutrition. Centraal stond de behoefte van de eindgebruiker. Want we genereren dan wel steeds meer data, en ook komt steeds meer data als open data beschikbaar, toch blijft de gewenste impact uit, vaak omdat juist voor de eindgebruiker de stap naar bruikbare data en technologie nog te groot is. De challenge die Crop_R tijdens deze hackathon inbracht was in het bijzonder gericht op open data die in Nederland beschikbaar is, maar in allerlei portalen ‘verstopt’ zit en daarom voor boeren moeilijk toegankelijk blijkt. De challenge bestond uit het ontwikkelen van een app die boeren in staat zou stellen op perceelsniveau data over hun bedrijf visueel in te zien op een kaart. Met het concept ‘Croptimizr’ ontwikkelde het winnende team een online tool waarmee boeren kunnen inzien wat er in het verleden op hun land groeide. Hiervoor gebruikten zij open data uit de Basisregistratie Gewaspercelen (BRP). Ook deze feature is terug te vinden in de Boer&Bunder.

 

Stap 3: Boer&Bunder

Uit de verschillende hackathons ontstond een samenwerking tussen partijen die graag door wilden pakken op de mogelijkheid om op deze wijze data terug te geven in boerenhanden. Dankzij een financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken konden Bureau Liters, Boerenverstand, Hackwerk Advies en Crop-R aan de slag met Boer&Bunder: een nieuwe website die open data visualiseert voor alle landbouwgrond in Nederland. Op Boer&Bunder kan je met één klik op een perceel open data inzien. De boer krijgt – op perceelsniveau – inzicht in gewasrotatie, grondsoort, gewasgroei, hoogteverschillen en natuurbeheer van percelen. Bovendien kunnen boeren hun eigen gewaspercelen, een profielfoto en contactgegevens makkelijk delen via social media.

BOERenBUNDER_Logo_GeleAchtergrond_RGB

Stap 4? Dit is nog maar het begin!

In 2015 organiseerden we bijeenkomsten bij boeren thuis, zodat we in overleg met boeren konden verkennen hoe deze applicatie door te ontwikkelen. We keken daarbij bijvoorbeeld ook naar bedrijfsspecifieke data die de ondernemer vanuit zijn bedrijfsmanagement systeem beschikbaar zou kunnen stellen. Inmiddels wordt Boer&Bunder door vele partijen gebruikt. Een open, transparant en nieuw verhaal, op basis van slim hergebruik van open data.  Hoe kunnen andere partijen er ook gebruik van maken? En hoe maken we het nog functioneler? Boer&Bunder is nog altijd in ontwikkeling. Kortom, dit is nog maar het begin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.