Team MestDataFinder

20 10 2017

Door Lieke Boekhorst

Projectmedewerker FarmHackNL, daarnaast zelfstandige in 'deboeropadvies.nl'. zoekt naar mogelijkheden om boerenpraktijk en nieuwe data te verbinden.

Team MestDataFinder

Op 12 en 13 oktober vond op de Dairy Campus de MestHack plaats. Zeven teams gingen aan de slag met uitdagingen zoals papierloos werken, milieu impact monitoring, variabel bemesten en transparantie op de mestmarkt. In een blogserie belichten we de resultaten van de verschillende teams. First up: team MestDataFinder: een concept voor papierloos transport.

Achtergrond

Bij het transport van mest komt veel administratie en papierwerk kijken. Elke vracht heeft een vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM), AGR-GPS en een laboratorium analyse, internationale vrachten hebben daarnaast ook nog een CMR vrachtbrief. Het correct invullen en opsturen van deze documenten kost veel tijd, bovendien is 80% dubbel werk omdat dezelfde informatie op meerdere formulieren ingevuld moet worden. Daarnaast is het invullen van papieren documenten gevoelig voor fouten of opzettelijke fraude.

MestDataFinder heeft hiervoor een oplossing: een datahub die alle gegevens realtime verzameld en waar de benodigde informatie direct opgevraagd kan worden. Geen papieren transport meer en geen dubbele administratie!

De datahub is een bewezen technologie, die bijvoorbeeld wordt toegepast bij SmartDairyFarming. Op de datahub kunnen alle partijen die met mest(transport) te maken hebben aansluiten: RVO, NVWA, OMO, Laboratorium, afnemer, leverancier en vervoerder. Daarnaast kan een koppeling gemaakt worden met SmartDairyFarming, kringloopwijzer of andere nieuwe applicaties. De datahub kan gebruikt worden door verschillende partijen voor o.a. planning, inzicht in de kwaliteit van het product en handhaving. Via eHerkenning en geregistreerde machtigingen wordt bepaald wie over welke informatie mag beschikken.

Van links naar rechts: Sil Reusken (Rovecom), Jacob van Vliet (EZ), Doeke Kloppenburg (RVO), Ard Brandts, Gerbert Koppelman en Anton van der Poel (alledrie Rovecom)

MestDataFinder

MestDataFinder zorgt voor balans op de mestmarkt en direct inzicht in de gebruikersruimte. Hij is eenvoudig in gebruik, voorkomt invoerfouten en zorgt voor een effectievere handhaving. Daarnaast wordt de doorlooptijd teruggebracht van de officiële 30 naar 17 dagen. In de periode van transport (dag 0) tot en met de registratie (dag 30) is in de huidige keten geen informatie beschikbaar. In de nieuwe opzet is alle informatie inzichtelijk zodra deze bekend is. De 17 dagen doorlooptijd komt door de analyse tijd van het laboratorium. Dit geeft een voorlopig inzicht, de officiële registratietijd voor VDM’s blijft 30 dagen.

 

Gezamenlijk zorgt deze efficiënte en papierloze administratie voor een netto besparing van €3,5 miljoen / jaar voor de sector en de overheid gezamenlijk.

Het ontwikkelteam bestaat uit RVO, ministerie van Economische Zaken en Rovecom.

Voor meer informatie, neem contact op met info(at)farmhack.nl, wij brengen u in contact met de trekker van het team!

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland-licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht

MEER BERICHTEN

FarmHack Campus

De plannen voor 2024!  FarmHack ontwikkelt zich verder tot een moderne ontmoetingsplaats en dienstverlener voor netwerkend leren in duurzame landbouw […]

De lessen van het FarmHack Forum

We stoppen met het FarmHack Forum! Voor ons lang het medium voor het stroomlijnen van communicatie en het ondersteunen van samenwerking. Maar we liepen ook tegen de grenzen van het medium aan. Voordat we op 31 december de stekker uit het Forum trekken, zetten we in een aantal highlights en inzichten op een rij. We wilden met name boeren ondersteunen in het van elkaar leren, kennis van koplopers breed ontsluiten en vragen en zorgen ophalen en bespreekbaar maken. Hoe brachten we het daarvan af?

Results Carbon Farming Pilot

ZLTO wants to support farmers by providing robust and trustworthy carbon farming planning for the long-term. We also needed to look at ways to reduce administrative burden , and to increase awareness among farmers on the value of data collection and data ownership. In this blogpost we focus on sharing our results on the relevance and applicability of machine data in this regard.

Veldnotities #2: Dataruimte voor de Boer

De datapositie van boeren moet beter. Eigenlijk is iedereen het daarover eens. Om die positie te verbeteren, gaat het steeds vaker over “een eigen dataruimte voor iedere boer”: een digitale omgeving waarin je als boer je eigen data kan beheren, analyseren en gebruiken. In aflevering 2 van veldnotities zetten we op aantal zaken op een rij over dataruimtes en decentrale opslag van landbouwdata.

Veldnotities #1: LandbouwData en Duurzaamheid

De vraag naar landbouwdata is groot, en neemt alleen nog maar verder toe. Data is nodig voor het begrijpen en monitoren van duurzaamheid, voor het meten en belonen van prestaties, voor het voeden van modellen en maken van voorspellingen. Maar zijn data en landbouwdata en IT nu de krachtige hulpmiddelen voor boeren die ze zouden kunnen zijn? Waar wordt op dit moment aan gewerkt, wat gaat er goed, wat kan er beter?

Data Delen en Carbon Farming

Voor een betrouwbare en kosteneffectieve compensatieregeling voor koolstofvastlegging is veel data nodig. Een veel gehoord uitgangspunt is dat data van de boer is, en zoveel mogelijk ook bij de boer moet blijven. Maar wat betekent dat precies in het geval van Carbon Farming? In deze blogpost beschrijven we onze eerste ervaringen met een technologische oplossing die data vrijer laat bewegen zonder dat de boer controle of keuzevrijheid verliest.