FAQ

Hoe werkt dat precies, zo’n hackathon? Zijn hackathons alleen voor computernerds?
En wat gebeurt er eigenlijk met de uitkomsten?
Op deze pagina staat nu een overzicht van vragen die je nu zou kunnen hebben en de antwoorden voor zover we die nu al hebben. De pagina vullen we regelmatig aan met de meestgestelde vragen & de bijbehorende antwoorden!

FarmHacks zijn competities waar multidisciplinaire teams 32 uur lang werken aan oplossingen voor vraagstukken uit de agrarische sector. Het gaat daarbij om slimme combinaties van data, software, hardware en design, en deze koppelen aan de behoefte van de eindgebruiker of probleemeigenaar. Als je wil weten wat er zoal uit een hackathon kan voortkomen, lees dan deze blogpost even!

Het belangrijkste ingrediënt van een hackathon is data. We gebruiken beschikbare open data en vullen dit zo mogelijk aan met bedrijfsmanagementdata van de boeren zelf. We gaan ook in gesprek met andere mogelijke datadonoren. Maar het doel is ook om creatieve disciplines te mobiliseren op vraagstukken in de landbouw. Samen met boeren willen we maatschappelijke opgaven die nu vaak blijven liggen, met slimme inzet van data en technologie vertalen in innovatiekansen voor de boer.

Iedereen kan een bijdrage aan een FarmHack leveren! We mobiliseren teams van boeren, domeinexperts, coders, developers, data crunchers, landschapsarchitecten, planologen, conceptdenkers, business developers en data-analisten om in echte bedrijfssituaties prototypes te ontwikkelen en te testen. De FarmHacks zijn dus zeker niet alleen bedoeld voor computernerds!

In al deze disciplines schuilt veel creatief vermogen, en een grote betrokkenheid op de landbouw. Het doel is om oplossingen te vinden voor data en technologie vragen van boeren en het vinden van spannende nieuwe toepassingen van landbouwdata. Hiervoor gaan tijdens een FarmHack multidisciplinaire teams aan de slag met challenges van agrarisch ondernemers. Per FarmHack zijn vaak maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Als er FarmHacks aankomen staan ze vermeld op onze website. Via de website kan je je opgeven door (voor de deadline) het aanmeldformulier in te vullen. Op de website kan je zien hoeveel plaatsen er per hackathon nog beschikbaar zijn. Na aanmelding volgt een bevestiging van je aanmelding, en uiterlijk twee weken voor de hackathon een definitieve bevestiging en meer (praktische) informatie.

Deelnemen aan een FarmHack is gratis. Tijdens de FarmHacks doneer je als deelnemer je tijd, creativiteit en vaardigheid. Daarvoor in de plaats krijg je een ultieme FarmHack-beleving: een fijne plek, lekker eten, veel gezelligheid, slaap-/kampeergelegenheid (in de buurt) en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken.

Indien gewenst brengen we deelnemers vooraf met elkaar in contact, om slapen en transport zoveel mogelijk onderling af te stemmen en te regelen. Als je zelf onderdak wilt organiseren (B&B, Airbnb) kan dat ook, maar dat is op eigen kosten, evenals het transport van en naar de locatie.

FarmHacks zijn geschikt voor iedere boer, of je nu net begint met precisielandbouw of een doorgewinterde databoer bent. Het kan gaan om vraagstukken binnen je huidige bedrijfsvoering, of juist de wens om hele nieuwe zaken in je bedrijfsvoering op te willen nemen. Wil jij ook een hackathon op je eigen bedrijf? Of samen met collega’s? Of ben je geen boer, maar heb je wel een idee voor een volgende FarmHack? Wij denken graag met je mee! Meld je hier aan.

Iedere FarmHack is opgebouwd aan de hand van een vraagstuk van een boer, of eventueel een groep boeren of bijvoorbeeld een boer en partij met wie hij samenwerkt. Heb jij een idee voor een volgende FarmHack, of loop je ergens tegen aan waar we tijdens een hackathon mee aan de slag zouden kunnen? Wij horen dat graag van je, zodat we je idee bij toekomstige FarmHacks mogelijk kunnen meenemen en je dan kunnen betrekken. Stuur een mail aan info@farmhack.nl. Als je gewoon even wilt sparren over een vraag of een idee, laat dan even je telefoonnummer achter, dan bellen we je even terug!

De opzet kan verschillen per hackathon. Het idee is dat we interdisciplinaire teams samenstellen. Als binnen jouw eigen team voldoende verschillende disciplines samenkomen, mag dat ook. Geef dan in het aanmeldformulier even aan dat jeals team naar de hackathon wilt komen.

Het belangrijkste ingrediënt van een hackathon is data. We gebruiken in de eerste plaats bedrijfsmanagementdata van de boeren zelf, en vullen dit aan met beschikbare open data. We gaan ook in gesprek met andere mogelijke data donoren. Het data aanbod wordt via Github ontsloten.   

Omdat het internet op de locaties  soms beperkt is, vragen we deelnemers zoveel mogelijk data en hulp-/rekenprogramma’s van tevoren te downloaden. Hierover volgt later meer informatie.

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op de boerderij. Tijdens de FarmHacks doneren deelnemers hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme FarmHack-beleving: een goede plek, lekker eten, een fijne sfeer, slaap-/kampeergelegenheid (in de buurt) en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken. Iedere FarmHack levert 1 winnaar op, Aan het eind van de hackathon krijgt het beste team een bescheiden geldprijs.

Afgelopen jaar was er voor de winnaars ook een BootCamp op ZLTO onder leiding van Source Institute, waar zij pitch ready gemaakt werden voor een event met investeerders in samenwerking met ABN AMRO tijdens de Dutch Design Week.

We zijn natuurlijk te gast bij de boer. In overleg met hem/haar spreken we af wat er wel en niet mogelijk is qua metingen doen, door de stal banjeren en andere activiteiten die nodig zijn om je briljante idee tot uitvoering te brengen.

De komende tijd werken we nog aan een ‘Code of Conduct’ wat betreft het werken met data van boeren en het IP van de uitkomsten van de hackathons. Tot nu toe werkten we met het principe dat de uitkomsten van een hackathon van het team zijn, maar op deze manier blijven super goede ideeen vaak liggen. Daarom willen we het graag omdraaien: de uitkomsten zijn in principe eigendom van FarmHack.NL, tenzij het team er zelf echt verder mee gaat. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat – onder creative commons license – we als FarmHack-community door kunnen borduren op uitkomsten van eerdere FarmHacks. Tenslotte willen we in de  ‘Code of Conduct’ ook een plek inruimen voor de positie van de boer, aan de hand van wiens data, ervaring en knowhow jullie als teams tot een idee en proof of concept zijn gekomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte  over de toekomstige hackathons, interessante nieuwtjes en eventueel mooie FarmHack-klussen. Je kunt je hier inschrijven .

Volg ons ook op twitter @FarmHackNL en Facebook FarmHack.NL

Op de locaties kunnen we slapen en/of kamperen. Dat betekent slaapzak en matje  (en eventueel tent) meenemen. Het verschilt per locatie wat we aan droog onderdak hebben (schuur/zolder/huis), maar daarover hoor je later meer.

Mocht je niet van kamperen houden, dan staat het je natuurlijk vrij om zelf wat anders te regelen. Dat is op eigen kosten en je moet zelf voor transport zorgen. 

De boerenbedrijven zijn het makkelijkst te bereiken per auto, maar OV kan ook natuurlijk. We regelen in ieder geval een keer transport van en naar het dichtstbijzijnde treinstation. Onderling valt er misschien wat te carpoolen. En, als het van je moeder mag, kun je natuurlijk altijd nog liften 🙂