Netwerktechnologie voor een duurzame varkenshouderij

08 07 2016
Aanmelden tot
06 juli
Datum
8 en 9 juli
Prijs
Gratis
Plekken vrij
0
tijd tot sluit aanmelding

Details

Aanmelden tot:
06 juli
Datum:
8 en 9 juli
Prijs:
Gratis
Voor wie:

Varkenshouders en domeinexperts
Data crunchers
Hardware Hackers - Arduino, Raspberry Pi, Beacons
IoT en LoRa experts - netwerktechnologie
Designers - UX, interface
Planologen, architecten en andere ruimtelijke ordeningsexperts
PR, communicatie, marketing, verdienmodellen

Plekken vrij:
0
Locatie:

Sterksel, Noord-Brabant

Challenge

Kan de Internet of Things in combinatie met betaalbare technologie zoals Raspberry Pi, Arduino en Beacons varkenshouders helpen om tot een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering te komen? Kan een varkensboer sensor data gebruiken om zich in de markt te onderscheiden? Tijdens deze FarmHack gaan we aan de slag met de vraag hoe beacons en andere sensordata samen met IoT kan zorgen voor meer armslag en innovatieruimte voor een varkenshouder!

“Ondanks eerdere investeringen en innovaties, komt de waarde van varkensvlees niet tot uiting. Blijkbaar hechten we geen waarde aan iets waar overvloed aan is. Er moet echt iets rigoureus gebeuren”

Challenger

Nienke Dirx-Kuijken is innovatiemanager bij VIC Sterksel, een multifunctioneel onderzoekscentrum voor innovatieve en duurzame varkenshouderij. Al een aantal jaar kijkt zij naar de kansen van digitalisering. Resultaten laten zien dat veel winst te behalen valt met data gedreven management. Vooral als straks de slag gemaakt wordt van meten op groepsniveau naar individueel dierniveau. Nienke: “We zien mooie kansen voor innovatie, maar de boer moet wel een investering kunnen doen. Daarvoor moet die investering uit kunnen, en dat is nu nog erg lastig.”

Toelichting

Op een varkensbedrijf wordt veel gemeten, denk aan gewicht, stroom, water, medicijnen en ammoniak . Ook is ervaring opgedaan met bijvoorbeeld RF identification voor dierherkenning. Steeds vaker hebben dit soort sensoren het vermogen om actief gegevens uit te wisselen met een netwerk. Bijvoorbeeld dankzij LoRa, een energie-efficiënt draadloos netwerk voor Internet of Things. Dit soort netwerktechnologie biedt legio mogelijkheden, maar de inzichten hoe dit soort investeringen worden terugverdiend in tijd en/of geld ontbreken nog.

Binnen de sector richt het onderzoek zich vooral op het ontwikkelen van gedetailleerde meet- en regelhulpmiddelen die boeren moeten helpen om betere beslissingen te maken. Voor de hackathon is een interessante vraag of nieuwe concepten zoals groepshuisvesting, die vaak een extra beslag leggen op tijd en arbeid, dankzij slim gebruik van technologie zoals IoT aantrekkelijker gemaakt kunnen worden.

Daarnaast is de vraag hoe technologie kan helpen om de varkenshouder en de maatschappij op nieuwe manieren te verbinden. Bijvoorbeeld door de zichtbaarheid van prestaties op het gebied van duurzaamheid te vergroten en deze beter te communiceren. Of de boer in staat te stellen in korte ketens producten met meerwaarde te produceren en af te zetten. Op dit moment is die verwaarding lastig, varkenshouders hebben hun handen vol aan het bedrijf en het is te veel om de afzet erbij te nemen.

In de eerste plaats ontstaat met een beter inkomen voor de ondernemer ruimte om te investeren in een beter landschap. Hiermee verbetert de maatschappelijke acceptatie van de veehouderij. Nog mooier is wanneer deze challenge leidt tot een compleet nieuw veehouderijsysteem, ver weg van de megastal. Wat voor data is bijvoorbeeld nodig om varkens te monitoren zonder een controlemiddel als een stal? Kun je GPS inzetten om de mestverwerking beter te organiseren? In welk type landschap is een varken op zijn best? Op deze wijze zetten we data in voor een mooier landschap.

Challenges

Voor de groepshuisvesting voor zogende kraamzeugen willen we gaan kijken hoe we met beacons de arbeidseffectiviteit kunnen vergroten en het management verlichten
Kunnen we een digitale brug slaan tussen consument (klant) en primaire producent (boer)? Een soort marktplaats/Autotrack voor varkensvlees ontwikkelen? (‘Pig track’)
Een vervolgvraag is welke meerwaarde een LoRa netwerk in dit licht kan bieden op een varkensbedrijf, en het visualiseren van gegevens op een eigen cloud account.
We willen ook de mogelijkheden verkennen van open communicatie over stankcirkels, met DIY luchtmetingen!

Nienke Dirx-Kuijken

Prijzen

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op de boerderij. Per FarmHack stellen we drie teams samen van ongeveer 5 deelnemers per team. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme FarmHack-beleving: toegang en tekst en uitleg over landbouwdata, een toffe locatie, lekker eten, een fijne sfeer, slaap-/kampeergelegenheid en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken. Iedere FarmHack levert een winnend team op. Naast eeuwige roem en een kleine geldprijs, krijgen de winnaars bovendien een BootCamp op Wageningen Campus onder leiding van Source Institute (eind augustus), om de teams pitch ready te maken voor een ABN AMRO event met investeerders tijdens de Dutch Design Week.

Programma

Ochtend

Ochtend

Om 9.00 uur gaan de FarmHack deuren open, om half 10 start het programma! We zorgen dat tussen 8 en 9 uur twee pendelritten geregeld zijn tussen de boerderij en het dichtstbijzijnde station. Na een korte opening, starten we de Farmhack met een pitch van de boer, gevolgd door een introductie van de beschikbare data door onze Chief Data. Daarna gaan we het veld in, om het bedrijf te bekijken, drone opnames te maken of andere metingen te doen (afhankelijk van de FarmHack). En we gaan aan de slag met het vormen van teams.

Middag

Middag

Na een lekkere lunch is het tijd voor een eerste brainstormsessie binnen de teams. Er zijn enkele coaches (experts) aanwezig om vragen aan te stellen. In de loop van de middag vragen we de teams om hun ideeen te pitchen, en feedback aan elkaar te geven. En terwijl het FarmHack team daarna de voorbereidingen voor de FarmHack BBQ treft, hebben teams gelegenheid voor het echte werk: HackTime!

Avond

Avond

Rond half zeven is het tijd voor een break & de FarmHack BBQ! Ook moeten slaap- en kampeer gelegenheid in orde worden gebracht. Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken. Gevolgd voor de hardcore hackers - in goede Polderhack traditie - voor wat moonlight hacking!

Ochtend

Ochtend

Om 8.00 uur staat het FarmHack ontbijt klaar. Na het ontbijt vragen we de teams opnieuw om kort aan elkaar te presenteren waar ze aan werken, gevolgd door een korte feedback ronde. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij.

Middag

Middag

Tussen de middag staan broodjes klaar. Tijdens de broodjes volgen tips&tricks voor een kick ass pitch. Na de lunch is er gelegenheid voor een laatste sprint. Om drie uur is het tijd om te pitchen voor een 2-koppige jury. Rond half vier gaat de jury in beraad, gevolgd door de uitslag en een korte ceremonie. Om vier uur ronden we de hackaton af met drinks&bytes!