Drones, satellieten en gewasbescherming

24 06 2016
Aanmelden tot
11 juni
Datum
24 en 25 juni
Prijs
Gratis
Plekken vrij
0
tijd tot sluit aanmelding

Details

Aanmelden tot:
11 juni
Datum:
24 en 25 juni
Prijs:
Gratis
Voor wie:

Akkerbouwers en experts op het gebied van precisielandbouw
Data crunchers
Experts op het gebied van drones en UAV’s
Geo-informatie en remote sensing specialisten
Satelliet data, weer en klimaatdata
IoT en LoRa experts - netwerktechnologie
Designers - UX, interface
Planologen, architecten en andere ruimtelijke ordeningsexperts

Plekken vrij:
0
Locatie:

Onstwedde, Groningen

Challenge

Tijdens het groeiseizoen vindt gewasbescherming nu over het algemeen plaats met taakkaarten die berekend worden op basis van gemiddelde gewasgroei per perceel. Door rekening te houden met variatie binnen een perceel en plaatsspecifiek te spuiten, kan flink bespaard worden op het gebruik van gewasbescherming.Dankzij automatisering is de kans op fouten bovendien minder groot.

De uitdaging is om de verschillende informatiestromen slim bij elkaar te brengen zodat de taakkaarten semi-automatisch geproduceerd kunnen worden.

Voor deze hackathon adopteren we een aardappelperceel. We meten gewasgroei voor en tijdens de hackathon met behulp van een drone en proberen deze data automatisch in de cloudomgeving te krijgen zodat het daarna makkelijk en snel te koppelen is aan het bedrijfsmanagementsysteem. De uitdaging is om de trekker over het perceel te laten gaan en plaatsspecifiek tegen phytophthora (een aardappelziekte) te laten spuiten.

“Boeren willen natuurlijk gewoon bunders maken, dus ze maken zich nog niet heel druk. Maar alles wat je nu technisch kan, kon 20 jaar geleden ook. Het is hoog tijd voor data en technologie oplossingen die boeren kunnen omarmen”

Challenger

Nanne Sterenborg heeft een gangbaar akkerbouw bedrijf in Groningen van 320 hectare. Zijn bouwplan bestaat onder meer uit fabrieksaardappelen, suikerbuiten, chichorij en zaaiuien. Daarnaast heeft hij ook vleeskuikens, zit hij samen met een melkveehouder in biogas en beheert hij 80 hectare natuur. Zijn zoon Gert is student Geo-Information Science aan Wageningen Universiteit. Gert is ook app ontwikkelaar, met expertise op het gebied van precisielandbouw, geo-informatie, remote sensing, UAV’s, weer en klimaatdata. Ze zijn ruim 8 jaar geleden begonnen met GPS op alle trekkers. Inmiddels hebben ze ook een opbrengstmeter op de combine en werken ze met taakkaarten voor het toedienen van gewasbescherming en kunstmest.

Toelichting – de boer centraal

Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen. Hiervoor is data van velden en gewassen nodig. Bodemdata vertellen de boordcomputer van de tractor al rijdend welke zaaidichtheid het beste zal uitpakken en hoeveel kunstmest gestrooid moet worden. Aan de hand van satellietbeelden wordt degroei van gewassen bijgehouden. Bij deze hackathon draait het om de vraag of we kunnen voorzien in de behoefte van boeren om zelf met data en technologie aan de slag te gaan. Dat vraagt om een slimme data infrastructuur waarbinnen relevante data vrijuit kan bewegen. Nu lezen boeren de data handmatig uit hun tractoren uit op een USB stick om het te bewaren. Omdat elke machine en softwarepakket een eigen data format/standaard heeft vraagt het bij elkaar brengen van alle informatiestromen veel tijd en kennis.

Op dit moment blijft door toenemend ongemak en onbegrip de adoptie van technologie achter, en de potentie voor innovatie dus onbenut. De graad van automatisering is op veel plekken nog laag. In het licht van supersnelle ontwikkeling van technologie zelf, is het des te meer van belang om de verbinding te zoeken met de praktijk en voor een comfortabele basis te zorgen: pijnloze administratie, aantrekkelijke compliance (voldoen aan wet & regelgeving), snel en met vertrouwen data met derden kunnen uitwisselen.

Challenges

Hoe krijg je data automatisch uit een trekker, netjes in een systeem in the cloud, en dan weer gekoppeld aan een managementsysteem dat de gewenste (variable rate) taakkaarten produceert?
Hoe meet je verschillen in groei het beste? Hoe vergelijken drone beelden met data van spotsatellieten of Sentinel 2? Is bepaalde data invoer ‘weg te automatiseren’ door slim gebruik te maken van satellietbeelden?
Is het mogelijk om in plaats van aan het einde van het jaar te leren waar “het bij mij goed of fout is gegaan”, om iedere week percelen te scouten en te vergelijken, en dan liefst ook met buren?
Hoe kunnen we precisielandbouwdata hergebruiken voor landinrichting en vraagstukken rond verbindingszones, waterberging, inklinking en windenergie?

Nanne Sterenborg

Prijzen

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op de boerderij. Per FarmHack stellen we drie teams samen van ongeveer 5 deelnemers per team. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme FarmHack-beleving: toegang en tekst en uitleg over landbouwdata, een toffe locatie, lekker eten, een fijne sfeer, slaap-/kampeergelegenheid en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken. Iedere FarmHack levert een winnend team op. Naast eeuwige roem en een kleine geldprijs, krijgen de winnaars bovendien een BootCamp op Wageningen Campus onder leiding van Source Institute (eind augustus), om de teams pitch ready te maken voor een ABN AMRO event met investeerders tijdens de Dutch Design Week.

Programma

Ochtend

Ochtend

Om 9.00 uur gaan de FarmHack deuren open, om half 10 start het programma! We zorgen dat tussen 8 en 9 uur twee pendelritten geregeld zijn tussen de boerderij en het dichtstbijzijnde station. Na een korte opening, starten we de Farmhack met een pitch van de boer, gevolgd door een introductie van de beschikbare data door onze Chief Data. Daarna gaan we het veld in, om het bedrijf te bekijken, drone opnames te maken of andere metingen te doen (afhankelijk van de FarmHack). En we gaan aan de slag met het vormen van teams.

Middag

Middag

Na een lekkere lunch is het tijd voor een eerste brainstormsessie binnen de teams. Er zijn enkele coaches (experts) aanwezig om vragen aan te stellen. In de loop van de middag vragen we de teams om hun ideeen te pitchen, en feedback aan elkaar te geven. En terwijl het FarmHack team daarna de voorbereidingen voor de FarmHack BBQ treft, hebben teams gelegenheid voor het echte werk: HackTime!

Avond

Avond

Rond half zeven is het tijd voor een break & de FarmHack BBQ! Ook moeten slaap- en kampeer gelegenheid in orde worden gebracht. Daarna kunnen de teams snel weer aan de slag om nog een paar FarmHack uurtjes te pakken. Gevolgd voor de hardcore hackers - in goede Polderhack traditie - voor wat moonlight hacking!

Ochtend

Ochtend

Om 8.00 uur staat het FarmHack ontbijt klaar. Na het ontbijt vragen we de teams opnieuw om kort aan elkaar te presenteren waar ze aan werken, gevolgd door een korte feedback ronde. En dan snel door natuurlijk, geen tijd te verliezen, het jurymoment komt snel dichterbij.

Middag

Middag

Tussen de middag staan broodjes klaar. Tijdens de broodjes volgen tips&tricks voor een kick ass pitch. Na de lunch is er gelegenheid voor een laatste sprint. Om drie uur is het tijd om te pitchen voor een 2-koppige jury. Rond half vier gaat de jury in beraad, gevolgd door de uitslag en een korte ceremonie. Om vier uur ronden we de hackaton af met drinks&bytes!